Radojičić: Nismo u 19. veku da se plašimo vakcine ili sredstava protiv komaraca

On je rekao da je važno naglasiti da su sva sredstva za tretiranje komaraca bezbedna i da je potpuno besmisleno napadati ljude koji obavljaju posao zaprašivanja komaraca

  • 2
Zoran Radojičić, Draško Stanivuković Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Građani Beograda ne treba da strahuju od virusa Zapadnog Nila, ali svi zajedno ipak moramo biti oprezni, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić za jutarnji program RTS. 

- Virus Zapadnog Nila se u Beogradu i Srbiji pojavljuje od 2012. godine, a njegova učestalost iz godine u godinu je različita. Pojavio se i ove godine i trebalo bi da budemo oprezni, ali svakako nema mesta za paniku i veliku brigu. Naše komunalno preduzeće "Gradska čistoća" se bavi time, sprovodi redovan monitoring i ispitivanje komaraca na prisustvo ovog virusa, a još u martu se počelo sa tretmanom larvi. U ovom delu godine u toku je tretiranje komaraca sa zemlje, ali bi trebalo podsetiti da postoje rečni i kućni komarci, pri čemu su tretmani sa zemlje pre svega usmereni ka rečnim komarcima. Kućni komarci najviše prenose virus Zapadnog Nila i tu nam je potrebna

saradnja sugrađana kako bismo zajednički delovali. Svaka mala vodena površina, sve do barice u saksiji može da bude mesto gde se oni razmnožavaju i zato bi trebalo svi preventivno da delujemo kako se njihov broj ne bi uvećavao - kazao je Radojičić.

Ukazao je da su u ovom trenutku aktivna sva vozila za tretiranje komaraca sa zemlje, 25 ekipa redovno obavlja svoje dužnosti, kao i da je pokrenuta procedura za tretiranje komaraca i iz vazduha.

- U narednom periodu, u zavisnosti od monitoringa i vremenskih uslova, odrediće se optimalni momenat za tretiranje komaraca i iz aviona. Važno je naglasiti da su sva sredstva za tretiranje komaraca bezbedna i da je potpuno besmisleno napadati ljude koji obavljaju posao zaprašivanja komaraca. Oni kojima padne na pamet da napadnu radnike koji obavljaju svoj posao moraju biti procesuirani i kažnjeni. Nismo u 19. veku da se plašimo vakcine ili sredstava protiv komaraca - istakao je Radojičić, podsetivši da je u borbu sa komarcima u ovoj sezoni uloženo 132 miliona dinara.

Gradonačelnik je ukazao na to da mali broj ljudi dobije neku težu formu bolesti, ali da to ne znači da ne treba biti oprezan i preduzeti sve što je moguće da bi se rizik smanjio.

- Prošle godine sam sa dekanom Biološkog fakulteta dr Željkom Tomanovićem pokrenuo izradu desetogodišnje strategije u cilju borbe sa virusom Zapadnog Nila, a kao i suzbijanje ambrozije, to su stvari koje zahtevaju dugoročni rad i jasnu strategiju borbe sa ovim izazovima - kazao je Radojičić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Da, da

    7. jul 2021 | 11:59

    Kameno doba vlada i te kako.😀

  • FANTOM

    7. jul 2021 | 13:05

    Devetnaesti vek bi bilo dostignuće vredno pomena, ali najbliži nam je petnaesti i progon veštica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA