Trudnica vs. Busplus kontrola: Stomak nije prepreka za kaznu, nemaju sve pravo na besplatan prevoz

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 84

Premda bi bilo zgodno da se informacije o nekim najvažnijim pravilima i cenama kazni nađu i na nalepnicama u vozilu, Sekretarijat za javni prevoz nije planirao takvu nabavku

Kontrola trudnica autobus Foto: Milena Đorđević, Pixabay

"U autobusu 706, u smeru ka Zelenom vencu ušla je kontrola i počela da se dere na ženicu koja je inače trudnica, stomak do zuba što bi rekli, kako nije ponela karticu za prevoz, žena im lepo kaže: "Zaboravila sam kod kuće, a žurim kod lekara i vidite da sam trudnica". Ne, oni su je izbacili iz autobusa, jer nije ponela karticu iako joj nije trebala kao dokaz jer sam stomak koji je veliki je dokaz" - ovo je sadržaj mejla koji je našoj redakciji u petak poslala jena čitateljka.

Da li je trudnica bila u obavezi da poseduje Busplus karticu? Po propisima - jeste. Gotovo svaki putnik, izuzev dece do 7 godina i uniformisanih pripadnika vojske i policije mora da ima karticu, čak i kada ima pravo na besplatan prevoz.

Međutim, u situaciji kada se veliki broj putnika švercuje, kada mnogi jednostavno i nekulturno samo ignorišu pitanja kontrolora, kada su srednjoškolci ubeđeni da ne treba da plate ništa - ovakav odnos prema trudnici, iako pravno utemeljen, nije izraz ličnog poštovanja koje se očekuje.

Najmanje što trudnica u poodmakloj fazi zaslužuje jeste osmeh i slobodno mesto, a nema te unutrašnje kontrole koja bi kaznila radnike Busplusa jer su pogledali kroz prste jednoj trudnici. Ipak, običaji su jedno, a pravo drugo.

Što se pravnog dela tiče, činjenica je da trudnica mora da ima kartu - besplatnu busplus karticu ili onu plaćenu. Jer, nemaju ni sve trudnice mogućnost da se besplatno voze. Na primer, trudnica koja živi u Novoj Pazovi, Pančevu, ili bilo kom mestu van teritorije Beograda, kartu bi trebalo da plaća po važećem cenovniku.

- Članom 3đ. Odluke o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda propisano je da uslugu prevoza bez naknade (besplatan prevoz) sa ograničenim vremenom trajanja (najduže do jedne godine), uz odgovarajuću voznu ispravu, ostvaruju lica koja imaju prebivalište na teritoriji grada Beograda između ostalih i trudnice dok traju okolnosti pod kojima se ostvaruje pravo. S tim u vezi, trudnice koje nemaju prebivalište na teritoriji grada Beograda ne ostvaruju ovo pravo - odgovorili su nam iz Sekretarijata za javni prevoz.

Dakle, svako ko nema kod sebe važeću ispravu, a moraju da je imaju čak i učenici osnovnih škola, može da kupi posebnu kartu kod kontrolora. Cena te karte je 5.000 dinara. U suprotnom, kontrolor izdaje prekršajni nalog koji sačinjava Komunalna policija i to u iznosu od 10.000 dinara, a za plaćanje u roku od 8 dana ostvaruje se popust od 50 posto.

Informacije o kategorijama korisnika i uslovima koji su neophodni za ostvarivanje prava na povlašćen ili besplatan prevoz dostupni su na sajtu Sekretarijata za javni prevoz kao i na veb stranici Sistema.

Pored ovoga, svi korisnici mogu dobiti navedene informacije putem kol centra Sistema na 011/7155 155 kao i na mestima za izdavanje personalizovanih kartica.

Premda bi bilo zgodno da se informacije o nekim najvažnijim pravilima i cenama kazni nađu i na nalepnicama u vozilu, Sekretarijat za javni prevoz nije planirao takvu nabavku.

Video: Svi šalteri BusPlus-a zatvoreni: Kontrolori čekaju putnike na stanicama ispred svakih vrata vozila

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kimi

    17. mart 2021 | 19:38

    Zato nijednom nisam video da su izbacili rome iz prevoza a još manje da su im pisali kaznu. A siguran sam da ne plaćaju kartu, jel su oni nekim zakonom koji nama nije poznat zaštićeni da ne plaćaju poreze, karte i slično?

  • Ja

    17. mart 2021 | 19:33

    Da,da ona je trebala da ima kartu a Romi kad su u autobusu kontrolori ih samo zaobidju ka da ih nema. Gledao svojim ocima

  • 5544

    17. mart 2021 | 20:32

    Trudnu zenu da izbacite??kazete deca do 7 godina?Pa nosi jedno takvo u stomaku..do 7g??I??Sramite se drzavo!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA