Na institutu za reumatologiju leži 24-godišnjak, kapaciteti puni: Obolele šalju u Petrovac na Mlavi

 
 
  • 0

Beograd na korak od crne kovid zone

Institut za reumatologiju, test na korona virus Printskrin: Google Street view, Shutterstock

Institut za reumatologiju u Beogradu od petka je u crvenoj zoni i ubrzano se puni. Doc. dr Goran Radunović, vršilac dužnosti direktora Instituta rekao je da je zbrinuto 86 kovid pacijenata. Najmađi pacijent ima 24, a najstariji 94 godine.

Kako je rekao za RTS, sa rastom broja pacijenata, raste i broj zdravstvenih ustanova u kovid sistemu. Od petka, Institut za reumatologiju, ponovo je u crvenoj zoni. U poslednja 24 časa prošlo kroz ustanovu 90 bolesnika, 80 je bilo primljeno za prvih šest sati rada, u jedan sat posle ponoći.

Prema njegovim rečima, iza toga su povećali kapacitete za još šest postelja, tako da sada imaju 86 bolesnika koji leže u toj zdravstvenoj ustanovi. U međuvremenu su dva pacijenta otpustili i dva premestili u druge ustanove, a na njihova mesta primili nove pacijente.

Govoreći o stanju pacijenata, dr Radunović ističe da je klinička slika teža za nijansu nego prošli put, najmlađi pacijent ima 24 a najstariji 94 godine i stabilno su.

Prema njegovim rečima, jedan deo reumatoloških pacijenata koji treba da budu zbrinuti su u toj ustanovi, a ostali treba da potraže pomoć na VMA na odeljenju reumatologiju i u sekunadarnoj zdravstvenoj zaštiti širom Srbije.

- U slučaju hitnih stanja moći ćemo da zbrinemo nekoliko pacijenata u Institutu za reumatologiju - rekao je Radunović.

Ukazujući na stanje kada je bilo teže, Radunović kaže da sada postoji veći priliv pacijenata, ali da su sada bili spremniji, brže su se transformisali i imaju novih pet doktora koji su u međuvremenu zaposleni i koji pomažu.

- Ukoliko nam dođe pomoć sa strane, bićemo u mogućnosti da proširimo kapacitete za 10 do 20 odsto - rekao je on.

Dr Radunović je rekao da imaju dovoljno lekova, opreme i konsultane iz Klinike za infektivne bolesti.

Bolnice u Beogradu pune, pacijente šalju u Petrovac na Mlavi

Kako je za Jutarnji program RTS obelodanila dr Nataša Bosiljčić, tokom noći pacijenti sa koronom su vozilima Hitne pomoći transportovani čak i u Petrovac na Mlavi, što je 130 kilometara od prestonice.

- U beogradskim bolnicama skoro da nema mesta. Na drugoj strani javlja nam se sve više pacijenata koji zovu 194, koji imaju simptome kovida ili slične, pitaju za savet, šta da rade - rekla je dr Bosiljčić.

Tokom noći Hitna pomoć je prevozila pacijente zaražene koronom do bolnica u Beogradu, ali i unutrašnjosti.

Podsetimo, prema poslednjim podacima, u poslednjih 14 dana Beograd ima više od 925 zaraženih osoba na 100.000 stanovnika po čemu se nalazi na korak od poslednje - crne korona zone.

(Telegraf.rs)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA