Kako izgledaju prvi dani u školi gde se pojavila korona: Neka pitanja su ostala bez odgovora

 
 
 ≫ 
  • 3

Dete iz Osnovne škole "Braće Jerković" nema simptome

Osnovna škola Braća Jerković iz Železnika Osnovna škola "Braće Jerković "Foto: Google Street View, Shutterstock

Vest da su roditelji pustili đaka trećeg razreda Osnovne škole "Braće Jerković" u Železniku na časove dok je čekao test na koronu, koji je pokazao da je pozitivan, odjeknula je u javnosti. Tim povodom oglasila se i docent dr Verica Jovanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut".

- Sve dok dete nema nikakvih simptoma ili znaka oboljenja, uz primenu mere zaštite, odlazi u školu i nema potrebe za testiranjem. Treba posetiti lekara i ispratiti zdravlje deteta jer nijedno dete neće biti infektivno dok nema simptoma - rekla je Jovanović gostujući u emisiji Jutro na TV prva.

Kako je kazala dete koje ide u Osnovnu školu "Braće Jerković" u Železniku nema simptome.

Na pitanje šta treba da rade roditelji kad neko u porodici ima povišenu temperaturu, Jovanović je objasnila da je jedna od preporuka da dete ne ide u školu i da prati nastavu online.

Međutim, ako dete nema simptome ili znake oboljenja, kako je navela sagovornica, učenik može da odlazi u školu uz primenu mere zaštite.

Ovom prilikom je u emisiji gostovao i Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje. On je objasnio da su deca i učiteljica đaka koji je pozitivan na koronu do kraja nedelje u izolaciji.

- Deca pohađaju nastavu na daljinu - objasnio je Pašić.

POČETAK ŠKOLE, škola, đaci, učenici Dete koje ide u Osnovnu školu "Braće Jerković" u Železniku nema simptome Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Na pitanje zašto do kraja nedelje da budu u izolaciji odgovorio je da je takav dogovor sa zdravstvenim delom.

- Kako bi se ispratila cela situacija dogovor je da budu u izolaciji do kraja nedelje, ali se simptomi obično javljaju posle dva do tri dana - napomenuo je Pašić.

OSNOVNA ŠKOLA "BRAĆE JERKOVIĆ"

S obzirom na to da je na časove došao đak koji je pozitivan na koronu kontaktirali smo s direktorkom Osnovne škole "Braće Jerković" Violetom Marković kako bismo saznali koje su mere preduzete kako bi se sprečilo širenje virusa, kao i kako izgledaju prvi dani u ovoj školi nakon nemilog otkrića.

- Nakon što je škola po završetku nastave, obaveštena da jedan učenik trećeg razreda pozitivan na virus kovid 19, a bio je na nastavi, preduzete su sve mere prema uputstvu o postupanju u toj situaciji i prema preporukama Kriznog štaba. Učenici koji su juče pohađali nastavu u toj grupi i učiteljica, sa kojima je taj učenik bio u kontaktu, nastavu će nastaviti da realizuju onlajn - objašnjeno nam je u vidu saopštenja.

Dete, maska, ranac, škola, koronavirus Sve dok dete nema nikakvih simptoma ili znaka oboljenja, uz primenu mere zaštite, odlazi u školu i nema potrebe za testiranjem Foto: Tanjug/AP

U njemu se navodi da dete nije imalo nikakvih simptoma, da su se u učionici sve vreme poštovale preporučene epidemiološke mere i da će druga grupa učenika istog odeljenja, nastavu da prati u školi, kako su se sami izjasnili.

- U školi je izvršena dezinfekcija svih prostorija u skladu sa merama epidemiološke službe, a škola sprovodi i realizuje sve propisane mere zaštite od Kovida 19 - stoji u saopštenju.

Na pitanja da li je danas neko dete prijavilo tegobe, da li je đak koji je pozitivan na koronu bio u kontaktu tokom raspusta sa nekim drugom ili drugaricom iz odeljenja, da li su deca, roditelji i zaposleni uplašeni zbog toga što je đak sa koronom bio u školi, da li je neko mimo odeljenja u kom je đak sa koronom, tražio da pređe na online nastavu, nismo dobili odgovor od direktorke Osnovne škole "Braće Jerković" Violete Marković.

Ista pitanja smo postavili i ministarstvu prosvete, tehnike i tehnološkog razvoja. Odgovorili su nam da su to pitanja za školu.

Video: Tiodorović: I roditelji i nastavnici treba da vode računa da li su se deca zarazila

(Telegraf.rs)

Video: Srušila se zgrada u Napulju, iz ruševina izvukli tela dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    3. septembar 2020 | 12:29

    Da svi su prestraseni sto je ovaj dosao sa koronom. Kao kad dodje dete sa kijavicom 🙄 smorili ste vise sa koronom i distancom i maskama i svim.

  • Sneki

    3. septembar 2020 | 14:10

    Kako moze da znamo da imamo koronu kad neko nema simtome,a gde je narod sto je bio bolestan za novu godinu ,tada nije niko nas testiro.za dva dana ja dobila bronhitis,i tadbje bilia korona a niko nije znao,

  • Dika

    3. septembar 2020 | 14:32

    Nema tu korone to je smišljen plan samo dižu paniku narodu. Da je to virus bilo bi drugačije, žao mi ove jadne dece što će nedaj bože posle imati traume zbog maski koje moraju nositi par sati dnevno. Ovo je Fašizam nad koji se nad narodom se vrši.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA