Škola u Resniku izdavala salu, ali uslovi nisu bili isti za sve klubove: Reagovao zaštitnik građana

 
 
 ≫ 
  • 1

Ombudsman Zoran Pašalić tražio je od nadležnog ministarstva da se obezbedi transparentnost prilikom izdavanja školskog prostora

sala za fizičko vaspitanje, fiskulturna, škola, školska Foto: Shutterstock

Zaštitnik građana Zoran Pašalić zatražio je od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da svim obrazovnim ustanovama u Srbiji dostavi preporuku o obezbeđivanju zakonitosti i transparentnosti postupaka izdavanja u zakup školskog prostora, pošto je u postupku kontrole zakonitosti i pravilnosti rada jedne škole u Resniku utvrdio brojne nepravilnosti.

U postupku pokrenutom po sopstvenoj inicijativi, zaštitnik građana je utvrdio da je Osnovna škola "Кosta Abrašević“ iz Resnika načinila propust u radu prilikom davanja u zakup fiskulturne sale jer nije obezbedila jednake uslove za sve zainteresovane sportske klubove, niti je na transparentan način izvršila izbor kluba koji će dobiti u zakup fiskulturnu salu u školskoj 2018/2019. godini.

- U cilju obezbeđivanja zakonitosti i transparentnosti postupaka izdavanja u zakup delova školskog prostora, a u skladu sa svojim naporima na otklanjanju sistemskih nedostataka, Zaštitnik građana je zatražio od nadležnog ministarstva da da preporuku za otklanjanje nepravilnosti u radu škole iz Resnika dostavi i svim drugim školama u Srbiji radi otklanjanja nepravilnosti u radu i sprečavanja nezakonitog postupanja u budućnosti - navodi se u saopštenju ombudsmana.

Zaštitnik građana u preporuci navodi da škola iz Resnika prilikom raspolaganja imovinom u javnoj svojini treba da obezbedi zakonitost i transparentnost postupka izbora zakupca, da jasno definiše kriterijume na osnovu kojih će se vršiti izbor najbolje ponude, da obezbedi jednake uslove za sve učesnike i da jasno obrazloži razloge donete odluke.

Zoran Pašalić, zaštitnik građana Zaštitnik građana Zoran Pašalić Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Otklanjanjem nedostataka navedenih u preporuci smanjuje se mogućnost koruptivnih radnji a postiže bolja ekonomska iskorišćenost prostora kada se on ne koristi za nastavu, čime se mogu poboljšati uslovi boravka dece u školi -

Ministarstvo prosvete i škola u Resniku imaju rok od 15 dana da obaveste zaštitnika o postupanju po preporukama.

Video: U kući bez krova živi 15 dece i četvoro odraslih: Ovo naselje nekada su zvali resnički Černobilj

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA