Suočavamo se sa velikim brojem zaraženih, vakcina možda krajem godine: Vučić obišao "Dedinje 2"

 
 ≫ 
  • 29

Novoizgrađeni deo imaće oko 14.000 kvadratnih metara prostora i kapacitet od oko 1.000 kreveta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje 2" u Beogradu. Radovi na projektu vredni su više od 40 miliona evra i trebalo bi da budu završeni sledeće godine.

- Što se nas tiče, mi ćemo da nabavimo sve. Probaćemo da idemo i na 12 hiljada testova dnevno, imamo sve. Mnogo je teško, ali verujem da ćemo se snaći - kazao je Vučić.

Kako je rekao zabrinut je i za lekare koji su po ceo dan u skafanderima i kabanicama.

Kako je rekao Srbija je u razgovorima sa zemljom koja je pri kraju da završi vakcinu, te se nada da pre kraja godine mogu da daju vakcinu.

Najavio je da će uskoro sa zemljom koja je završila sa testiranjem vakcine protiv virusa korona biti potpisan protokol o saradnji i izrazio je nadu da će ta vakcina stići u našu zemlju što pre, jer bi se na taj način, kaže, spasili životi velikog broja građana.

Na pitanje novinara o kojoj je zemlji reči, Vučić nije mogao da odgovori, ali je kazao da će u narednih nekoliko nedelja javnost imati više informacija.

Vučić je kazao da ne razume ljude, posebno one koji se bave javnim poslom, da se bave više ličnim interesima nego zdravljem nacije.

Kazao je da se nastoji da se u naredna 3 do 4 dana prevaziđu žarišta, i da se krajem nedelje krene sa smanjenjem broja novozaraženih.

- Vidimo koliko zdravstvo postaje važno i zato je važno da napravimo ovakvog kardiovaskularnog giganta i zato je važno da možemo da primimo sve ljude pa i iz regiona. Mi čekamo projekat CIPA da krenemo u izgradnju dve kovid bolnice. Suočavamo se sa velikim problemom broj zaraženih. Danas i veći nego juče, naravno Beograd i Novi Sad direktno sa protesta, kao i što smo očekivali. Mi danas moramo da otvorimo medicinu rada i na kožnu kliniku KC da primamo ljude, mi više ne znamo gde da smeštamo ljude. Moramo da zamolimo gospodina Mesara da u Arenu prikopčamo kiseonik jer imamo veliki broj kiseonika. Ne mogu da razumem ljude, posebno one koji se bave javnim poslom, da se bave javnim zdravljem. Verujem da ćemo pre kraja nedelje da smanjujemo broj zaraženih. Do subote ćemo regulisati i to kašnjenje u saznavanju rezultata testa, da stižu u roku od 24 sata. Mi ćemo svoj posao da obavimo, a ostalo je na ljudima - rekao je on.

Vučić je rekao da je preko 400 ljudi, koji su imali kardiovaskularnih problema ovde zbrinuto tokom pandemije. Kako je istakao ponosan je što je uložen ogroman novac u zdravstvo.

Aleksandar Vučić, Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje 2 Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Novoizgrađeni deo imaće oko 14.000 kvadratnih metara prostora i kapacitet od oko 1.000 kreveta.

Obilasku te zdravstvene ustanove, pored predsednika prisustvuju i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, direktor Insituta Milovan Bojić.

- Ovo je važno za podizanje našeg ukupnog kapaciteta i za manje od godinu dana biće gotovo jer idemo ispred roka. Firma koja ovo radi je beogradska firma, retko uspešna i dobra, svaka im čast - rekao je Vučić.

Kako je predsednik obavešten u opremu će biti uloženo 15 miliona evra, a ovo će biti najveća kardiovaskularna bolnica u ovom delu Evrope.

Direktor Insituta Milovan Bojić je predsedniku preneo da će po završtku izgradnje Dedinja 2, to biti Institut za ponos cele države. Kako je rekao, povećaće se znatno kapacitet ustanove, između ostalog povećaće se broj postelja na intenzivnoj nezu, u koronarnoj jedinici...

Takođe, Bojić je naveo da je na Institutu Dedinje prošle godine obavljeno 2.548 velikih operacija na srcu, po čemu su, kaže, pretekli centre u Nemačko, Velikoj Britaniji... 1.800 velikih vaskularnih operacija, kao i 7.000 invazivnih dijagnostika.

(Telegraf.rs)

Video: Na Univerzitetu Kolumbija veliki dan za Srbiju i našeg naučnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darenzi

    15. jul 2020 | 15:20

    Zdravlje ljudi je na prvom mestu, a to stalno pokazuje predsednik Vucic koji znatno finansija usmerava na izgradnju novih i obnavljanje postojecih bolnica sirom Srbije.

  • Mašnica

    15. jul 2020 | 12:42

    Svaki dinar uložen u zdravstvo višestruko nam se vraća, jer ljudski život nema cenu.

  • Uroš

    15. jul 2020 | 12:58

    Nadamo se pozitivnim ishodima očekivanih rezultata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA