Nova pravila u GSP: Obavezna mesečna karta sa slikom, dnevna karta 250, petodnevna 1.000 dinara

 
 ≫ 

Građani koji ne poseduju mesečnu kartu neće moći da koriste nepersonalizovane kartice

Ljudi, razmak, odstojanje, autobus, maska, koronavirus Putnici na sigurnom odstojanju / Foto: Tanjug/AP

Na ulicama prestonice od petka, kada počinje gradski prevoz za zaposlene, saobraćaće 1.100 vozila. Mesta će biti strogo numerisana, a u autobuse će moći da se ulazi samo sa zaštitnom opremom. Putnici će moći da se prevoze kao što je ranije najavljeno, uz personalizovanu mesečnu legitimaciju, ili uz kupovinu jednodnevne, trodnevne ili petodnevne karte. Vožnja uz nepersonalizovanu karticu na dopunu pojedinačnih vožnji zasad nije moguća.

Građani koji ne poseduju mesečnu kartu neće moći da koriste nepersonalizovane kartice koje se dopunjavaju za vožnju u trajanju od 90 minuta po ceni od 89 dinara. Oni će morati da se odluče za kupovinu dnevne karte, koja za prvu i drugu zonu staje 250 dinara.

Oznake, autobuska stanica, Beograd, prevoz, građani, bus, stajalište Crvenim tačkama obeležena je udaljenost između putnika na stajalištima/ Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

A, u redovnim okolnostima, kad građani koriste karticu na dopunu i do posla stižu za 90 minuta, odlazak i povratak koštaju 178 dinara.

Vožnja u bilo kom autobusu za tri dana staje 700 dinara, a petodnevna karta 1.000 dinara.

- Putnici koji se opredele za jednodnevnu, trodnevnu ili petodnevnu kartu, obavezni su da prilikom ulaska u vozilo uz validaciju pokažu i radni nalog za tekući dan, koji izdaje poslodavac - objašnjava Jovica Vasiljević, gradski sekretar za javni prevoz. Zaposleni svoj status dokazuju personalizovanom karticom sa uplaćenom kartom za tekući mesec i u tom slučaju ne moraju da imaju overen radni nalog.

U početku, od 8. maja, gradski prevoz će moći da koriste samo zaposleni, što je u skladu sa faznim povratkom prevoza u Beogradu. Putnici će u vozilo ulaziti samo na prednja vrata, dok će izlaz biti na vratima obeležnim za izlaz.

Dezinfeksija autobusa, koronavirus Dezinfeksija autobusa / Foto: Tanjug/AP

- Mesta za sedenje i stajanje biće vidno obeležena i u svakom vozilu će se znati maksimalni dozvoljeni broj putnika. Redar prevoznika će voditi računa da li putnici ulaze pravilno noseći zaštitne rukavice i maske, a obavljaće i proveru validacije kartica za zaposlene - istakao je Vasiljević.

Kada putnici popune sva predviđena mesta, vozačima će biti dozvoljeno da u autobuse ne primaju putnike. Takođe, u slučaju potrebe, moći će da obaveste operativni kontrolni centar, koji bi o eventualnom incidentu obavestio komunalnu miliciju ili policiju. I putnici će moći veću popunjenost vozila da prijave Beokomu.

Video: Ovo je tačno ublažavanje mera po datumima od danas: Evo kada počinju vrtići, tržni centri, prevoz...

(Telegraf.rs)

Video: Beogradski odred Žandarmerije ispratio kolege koje su godinama čuvali Srbiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Moram

    4. maj 2020 | 10:39

    Prosto moram da pitam sto se maski tice, kako nas one stite? To je sloj tkanine, i to tanak. Svi nosimo pantalone i gace, dakle dva sloja tkanine, i ukoliko neko, da izvinete, prdne, svi to osetimo. Pa me zanima kako i na koji nacin nas stite maske i zasto su obavezne?

  • Biljana

    4. maj 2020 | 11:44

    Kakva propast od drzave, kakvo ponižavanja naroda na svakom koraku!.. Odakle da platimo, odakle ee???... Radila sam u firmi koja mi je dan pred vanredno stanje dala bukvalno otkaz a pre toga danima vukli za nos i obećavali ugovor koji nikada nisam potpisala i ja sad treba da idem u grad da radim a pre toga da obavim ko zna koliko razgovora dok ne nadjem posao a to sve košta, samo pitam odakle?!... I na sve to da radim mesec dana a kako cu otići do tamo, to ne znam... Znaci ogorcenost sve veća i veća, nema kraja ludilu... Kakav teret života nam je nametnut, za ovo je i Bozija osuda mala kazna, nemam reci kako se igrate sa nama kao da mi nemamo pravo da živimo... Celi zivot mi prolazi u haosu, nigde stabilnog posla, nigde para, nigde normalnog života!!!!.. Bruko od države, Bruko od sistema!!!

  • Gradonacelnik

    4. maj 2020 | 08:35

    Zasto povecavate cene busa, maski i rukavica? A narodu delite zastave, koje niko nije trazio i koje nikome ne trebaju u sred pandemije. Zasto?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA