Stižu zaštitne maske u apoteke: Za dan se proda oko 15.000 komada samo u prestonici

 
 ≫ 
  • 9

U Apotekarskim ustanovama "Beograd" do sad je prodato oko 120.000 maski

U borbi protiv koronavirusa jedna od najvažnijih preventivnih mera jeste i održavanje lične i zdravstvene higijene. Zbog toga su prethodnih dana posebno tražene zaštitne maske i dezinfekciona sredstva, ali u mnogim apotekama toga nije bilo. Ministar zdravlja najavio je da će od ponedeljka snabdevenost apoteka biti bolja, i da će proizvođači u narednom periodu raditi u tri smene, a zaštitne proizvode isporučivati isključivo na domaće tržište.

Od početka februara do danas u apotekama Apotekarske ustanove "Beograd" prodato je oko 120.000 maski u tim zdravstvenim ustanovama. Bilo je problema u snabdevanju, ali danas stižu određene količine.

Direktorka Apotekarske ustanove "Beograd" Jasminka Bjeletić je gostujući u Dnevniku RTS-a da rekla da danas dolazi količina od 15.000 hirurških maski za zaštitu od virusa.

- Svake nedelje mi dobijamo određene količine od deset do 15.000, ali to ode za dan ili dva. Sada snabdevamo naše dežurne gradske apoteke, i na nama je veliki pritisak da razvezemo dovoljnu količinu, ne samo maski već i sredstava za dezinfekciju. Ta sredstva danas treba da stignu u većoj količini - navela je Bjeletićeva.

Prema njenim rečima, Galenika farmacija je obećala Apotekarskoj ustanovi "Beograd" da će od iduće nedelje dobijati veće količine, od 30 do 50.000, koje će značajno uticati na poboljšanje snabdevanja.

Dodaje da je potrebna doza straha, ali da u tome ne treba preterivati, jer svaki strah može da izazove stres, što spušta imunitet, koji je naša prirodna odbrana od bakterija.

Koronavirus, nema maski, apoteka Foto: Shutterstock

- Mi u apotekama imamo sliku kako ruke treba da se peru sapunom. Tu su sredstva za dezinfekciju, od aseptana, asepsola, alkoholnih rastvora, do drugih dezinfekacionih sredstava. Ti preparati se izrađuju u našim apotekama. Ako se koristi rastvor, on se koristi za dezinfekciju površina, sprej za dezinfekciju prostorija, i gel koji je idealan za dezinfekciju ruku. Nije potrebno kupovati ogromne količine - istakla je Bjeletićeva.

Maske, navodi, prodaju u paketu od 10 komada, a jedna maska košta 27,70 dinara.

Maske za korona virus Foto: Marko Jovanović

- To je domaći proizvođač koji je najpovoljniji. Maske koje mogu da se nađu u drugim apotekama su najčešće iz uvoza, zato je njihova cena i veća. I mi smo imali takve maske, ali je uvoz ograničen, s obzirom na to da je potražnja u Evropi velika. Mi nemamo razloga da se plašimo da nećemo imati maske s obzirom na to da imamo domaćeg proizvođača - kazala je Bjeletićeva.

Broj telefona Centra za informacije Apotekarske ustanove Beograd je 011/2435-008 na koji svi građani mogu da dobiju informacije.

- Ima svih lekova, nabavili smo još početkom godine mnogo veće količine od uobilajenih. Pre svega smo insistirali na sirupima, analgeticima, antipireticima, imamo i dovoljne količine antibiotika. Tako da naši građani ne treba da vrše pritisak na zdravstvene radnike, i oni su ljudi i oni treba sebe da zaštite - dodala je Bjeletićeva.

Video: Sledite uputstva Ministarstva zdravlja i smanjite rizik od zaraze korona virusom

(Telegraf.rs)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J...

    13. mart 2020 | 10:54

    Nemojte praviti zalihe!nicemu nas to ne vodi!

  • Ana

    13. mart 2020 | 23:17

    Obicni gradjani ne mogu da kupe maske. Kada ih dobijete odmah ih prodate nekom kome ste vec obecali. Maski nema u apotekama i ne znaju kada ce ih uopste biti. Jedna apotekarka iskreno rece, da su dobilo direktivu da sve sto dobiju od maski salju na odredjenu adresu, za nas obicne gradjene nema i prestanite vise da lazete ljude da ima maski.

  • PRC

    13. mart 2020 | 11:10

    Ne reče li ministar pre neki dan da dve fabrike 24 sata dnevno proizvode maske?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA