Prvi snimci iz renovirane Palate pravde: Zavirite u sudnice u kojima će uskoro početi velika ročišta

 
 ≫ 
  • 19

Brži put do pravde građanima trebalo bi da obezbedi veći broj sudnica. Sada ih je 70, sa multimedijalnom opremom

U petak, posle tri godine, počinje da radi renovirana Palata pravde u Savskoj ulici. Prva suđenja zakazana su već za 4. novembar. 

Prizemlje Palate pravde malo ko će prepoznati. Velikog stepeništa levo od glavnog ulaza više nema. Umesto njega napravljena su dva manja.

Pošta je izmeštena na sredinu centralnog hola, a promenjen je i izgled šalter sale.

- Potpuno nova šalter sala, koja će onemogućiti gužve kakve su nekada bile. Redovi su nekada bili i do samog ulaza u zgradu. Nova reorganizacija će svakako doprineti i lakšem snalaženju i bržem završavanju posla strankama - kaže ministarka pravde Nela Kuburović.

Palata pravde Palata pravde spolja/ Foto: Printskrin RTS

Brži put do pravde građanima trebalo bi da obezbedi i veći broj sudnica. Sada ih je 70, sa multimedijalnom opremom - postavljeni su monitori na kojima će i stranke i branioci moći da prate iznošenje dokaza, ali i rotacione kamere za slučaj dodatnog snimanja.

- To upravo govori da ćemo imati veću mogućnosti da se češće zakazuju pretresi, ročišta i nadamo se da ćemo time postići suđenje u razumnom roku, to je ono što građani očekuju. Nekada je u prizemlju bila jedna velika sudnica. Danas je to rekonstruisano. Imamo i četiri velike sudnice u prizemlju. One su namenjene za krivično suđenje - navodi Kuburovićeva.

Prvi sprat je dobio veći prostor za stranke koje čekaju ročište. Novina ima i u pritvorskoj jedinici.

- Sada je omogućeno da pritvorenici idu direktno u istražne kabinete ili sudnice. Ne moraju više da prolaze kroz zgradu. Samim tim je povećan stepen bezbednosti i nemaju više nikakav kontakt sa strankama - napominje ministarka pravde.

Spoljašnji izgled zgrade ostao je isti, ali samo na prvi pogled. Ugrađeni su aluminijumska stolarija i reflektujuća stakla.

Rekonstrukcija najveće sudske zgrade u Srbiji od 26.000 kvadratnih metara trajala je 30 meseci.

Na njenom novom izgledu svakodnevno je radilo oko 200 radnika, a rekonstrukcija je koštala više od 16 miliona evra.

Pogledajte u videu ispod kako izgleda nova Palata pravde:

(Telegraf.rs/ RTS)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sreten S.

    30. oktobar 2019 | 08:16

    To je šminkanje sudstva, problemi su daleko veći od elegancije. Isto se radi sa školstvom i zdravstvom. Nabaciš malo fasade i to je to.

  • Rs

    30. oktobar 2019 | 08:49

    Palata pravde ili nepravde

  • Milan Stojanović

    30. oktobar 2019 | 08:42

    Bilo bi lepo da u ovako sređenom prostoru počnu suđenja lekarima koji su otimali i prodavali našu decu u zemlji i inostranstvu. Otimali su po bolnicama i porodilištima sa akreditacijom, gde su lažno proglašavali smrt, a kasnije u saradnji matičnim službama sređivali dokumentaciju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA