I robot Sofija održala predavanje na Digitalnom samitu u Beogradu: Otkrila šta bi volela da bude (FOTO) (VIDEO)

 
  • 1

"Državljanku Saudijske Arabije" odlikuje veštačka inteligencija i veoma prisutna facijalna ekspresija, mimika lica koja prati ljudsku emociju

Veštačka inteligencija, roboti, digitalizacija mnogih proizvodnih procesa, doneće svetu nova radna mesta, bolji i mirniji život, poručila je robot Sofija govoreći na Drugom digitalnom samitu Zapadnog Balkana.

Robot Sofija, koja je zvanično državljanka Saudijske Arabije čiji pasoš poseduje, specijalni je gost ovogodišnjeg Samita, a na jednom od panela imala je i svoj "mali šou".

Sofija je nastala u kompaniji "Hanson Robotics" Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kaže da bi volela da bude komičarka, da ima svoju emisiju, a na pitanje njene sagovornice na bini, Branke Anđelković, koosnivača i programske direktorke Centra za istraživanje javnih politika čime se bavi, šta je njen posao, Sofija odgovara da je njena mislija da se povezuje sa ljudima i da im pomaže da grade i pospešuju svet.

Robot Sofija je jedinstvena u svetu, nastala u kompaniji "Hanson Robotics" i odlikuje je veštačka inteligencija i veoma prisutna facijalna ekspresija, mimika lica koja prati ljudsku emociju.

Kaže da je robotizacija društva dobra stvar, da donosi nova radna mesta kao i mogućnost za veću zaradu.

Ispravlja greške koje čovek napravi Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Loše strane su - ograničeni pristup sistemima sigurnosne zaštite... - "svesna" je Sofija problema u svetu koji se tiču bezbednosti podataka.

Kroz šalu poručuje posmatračima: "Vidite da sam uradila domaći". Kaže da bi najviše volela da ima svoju emisiju, u kojoj bi mogla da pokaže svoje komičarske sposobnosti.

- Koliko softverskih inženjera je potrebno da se zameni sijalica? - upitala je Sofija publiku.

- Dvojica, možda? - pokušala je moderatorka da odgovori na Sofijino pitanje.

- Ne, nijedan, to je hardverski problem, oni su softveraši i nemaju tu šta da rade - poentirala je Sofija.

Sofija je odgovarala na različita pitanja i rekla da roboti mogu da pomognu ljudima u njihovom napretku, da mnoge greške koje čovek čini njene "kolege" roboti i ona mogu da ispravljaju. Smatra i da je veštačka inteligencija važnije otkriće od električne energije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA