Skandal u centru grada: Radnici rade na Petoj beogradskoj gimnaziji, a šlemova nigde (VIDEO)

 
  • 11

Niko od njih nema zaštitni šlem, kao ni pojas ili bilo šta drugo što bi ga zaštitilo da se desi nesreća

Tokom prošle godine poginula su 53 radnika na radnom mestu. Od tog broja, 58 odsto povreda sa smrtnim ishodom bilo je u oblasti građevinarstva i u prerađivačkoj industriji. Radnici ginu najviše padajući sa visine, od strujnog udara ili pada nekog predmeta. A bar dva od ta tri razloga mogla bi da budu kobna za radnike sa ovog snimka.

Građevinci naime doteruju Petu beogradsku gimnaziju bez zaštitnih pojaseva i šlemova. Nekolicina njih stoji na skelama i spuštaju daske, a o bilo kakvoj zaštitnoj opremi nema ni reči.

Crna statistika na srpskim gradilištima možda bi bila svetlija da je većina radnika prijavljena. Bez zaštite su najčešće jer je poslodavcima veliki trošak da plate i poreze i doprinose. Međutim, ukoliko se dogodi nesreća na radu, i radnik pogine, poslodavcu sledi kazna od najviše milion dinara, piše rts.rs.

NE BRINU O ZAPOSLENIMA: PRE ĆE PLATITI KAZNU NEGO PRIJAVITI RADNIKA

Sindikati upozoravaju da je problem što se prema sadašnjim propisima poslodavcima više isplati da plate kaznu nego da prijave radnika.

Prema podacima iz 2018. godine, nesreće na gradilištima najčešće se događaju ponedeljkom i to u prvoj smeni. Kada je reč o starosnim grupama najviše stradalih radnika imalo je od 45 do 50 godina.

Komentar nadležnih službi još uvek nismo dobili.

(Telegraf.rs)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V

    11. mart 2019 | 15:48

    Ma mnogo ce mu slem pomoci ako ljosne na beton sa 5 sprata ne smarajte vise. Da ste rekli bez sajle pa da kazemo stvarno. U sustini ako oni ne brinu za svoju bezbednost i mene zabole za njihovu.

  • Febo

    11. mart 2019 | 17:12

    Pa voleo bi da vidim onog ko moze te poslove da radi sa slemom,pa nije to kapa pa da je navuces na usi da bi stajala cvrsto.za iskustvom od preko 30godina po gradilistima u nemackoj(i jos uvek)stojim iza ovih mojih reci

  • Nensi

    11. mart 2019 | 15:51

    Pa sigurnosna oprema kosta gazdu, a kovceg roditelje radnika. Tacka. Kad dodje inspekcija slem se stavi, i cim ode skine. I onda je sve po pravilu. Ma ova nasa zemlja je postala rupa!!! Sta cu da savetujem dete?-da bezi iz ove zemlje banane gde god hoce!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA