U Hram Svete Petke u Ovči stigla je ikona za koju tvrde da je mirotočiva, ali niko nije obratio pažnju na jednu stvar (FOTO)

 
 ≫ 
  • 8

Lik poslednje ruskog cara prošao je put od od hrama Svetog Save u Beogradu do Pećke Patrijaršije i Svete Gore

Ikona svetog mučenika cara Nikolaja II Romanova trenutno boravi u Hramu svete Petke na Ovčanskom putu u Beogradu, gde je svi vernici koji to žele mogu celivati i uzeti blagoslov. Ikona je, kako pišu lokalni mediji, mirotočiva

Krsni hod ove ikone po Srbiji  organizovalo je srpsko-rusko udruženje “Pravoslavna porodica”. Lik poslednje ruskog cara prošao je put od od hrama Svetog Save u Beogradu do Pećke Patrijaršije i Svete Gore. Ikona je stigla i u mnoge pravoslavne hramove širom Srbije, a ovo je peti put da je u našoj zemlji, piše Lobi-info.

Ikona svetog mučenika cara Nikolaja II Romanova  Foto: Lobi-info

U nedelju uveče je ova, kako kažu, čudotvorna ikona, dočekana i u Hramu Svete Petke na Ovčanskom putu. Ikona će boraviti u hramu sve do 17. marta.

U Rusiji se mnogo govori o čudotvornoj ikoni Nikolaja II iz koje je poteklo miro. Ta ikona je po porudžibini ruske emigrantkije Ije Dmitrijevne Šmit naručena u Sjedinjenim američkim državama, nakon što je Šmitova, kako je rekla medijima, sanjala lik ovog cara.  Ikonopisao ju je Pavle Nikolajevič Tihomirov u Kaliforniji, a kada je bila gotova, poslata je u Rusiju 1997. godine. Otada je nošena od manastira do manastira, nigde se ne zadržavajući dugo.

Ikona je prvi put mirotičila 1999. godine, kada su monasi na njoj primetili samo mirisnu kap. Nedelju dana kasnije ona je posalta u crkvu Vaznesenja Gospodnjeg u Moskvi. Tada je nekoliko meseci gotovo svakodnevno mirotočila, dok su se ispred nje čitali akatisti. Na dan Trijumfa pravoslavlja (prva nedelja Vaskršnjeg posta), 28. februara 1999. godine, ikona je prebačena u crkvu Svetog Nikole gde ju je dočekala cela parohija. Tog dana ikona je mirotolila neobično jako, a vest o tome obišla je Rusiju.

Na toj ikoni ruski car je odeven u vizantijsku carsku odeću i gleda pravo. Kako se vidi na fotografijama, to nije ikona koja je stigla u Srbiju. O mirotočenju ikone koja je u našoj zemlji, i čudima koja su se pred njom dešavala, vernici će verovatno moći da sve saznaju na licu mesta.

VIDEO: Putin ljubi ikonu u Hramu Svetog Save

(Telegraf.rs/Lobi-info)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👤

    7. mart 2019 | 09:40

    Слава светом цару Николају, царској породици Романов и великој светој царској Русији. Даће Бог Великог Царства поново.

  • INVICTUS

    9. mart 2019 | 22:46

    Cuj sveti car!? Na odnosu njega i Hitler je bio svetac.Pa Nikolaj je imao vise krvi sopstvenog naroda na svojim rukama nego svi agresori i osvajaci zajedno.Pogromi,etnicka ciscenja,masovna ubistva i sibirski logori bili su svakodnevna pojava kod tog velikomucenika.To sto je Ruska crkva kao i sve ostale na prodaju i savija se kako vetar duva nije nista novo a kao rezultat interesa ruske mafije i oligarha Romanovi su kanonizovani da bi se glupi narod jos lakse drzao u pokornosti.Sacuvaj Boze kako je krenulo i Neron ce uskoro dobiti prefix sveti.

  • domorodac

    7. mart 2019 | 17:01

    Staro naselje Ovča ima svoj hram,Rumunsku Pravoslavnu crkvu"sv.Konstantin i Elena"više od DVESTOTINE god.U ovom tekstu je reč o novosagrađenoj Srpskoj Pravoslavnoj crkvi na Ovčanskom putu,a koja je podignuta pre par godina!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA