Šta 2019. godina donosi Beogradu: Moderne trgove, pijace, garaže, ali i toplinu koji su deca čekala punih 20 godina

 
 ≫ 
  • 6

U novoj godini bi konačno trebalo da budu ostavareni neki dugo sanjani planovi

Dok mnogi Beograđani pojedinačno sebe zamišljaju u novoj 2019. godini kao uspešnije, zdravije, pametnije, i sam Beograd ima čemu da se raduje, jer ako projekti koji su obećani budu gotovi, on će svakako biti lepši. A i humaniji.

U 2019. godini bi konačno trebalo da budu ostavareni neki dugo sanjani planovi. Neke su žitelji glavnog grada snevali i po 20 godina.

PRIHVATILIŠTE NA ZVEZDARI

Možda nije ni najveći, ni najluksuzniji među planiranim projekatima, ali novo Prihvatilište za decu i mlade svakako će doneti najviše osmeha. Pre tačno 20 godina ova ustanova je, zbog renoviranja zgrade u Zvečanskoj, privremeno premeštena u 250 kvadrata na Bulevaru oslobođenja. "Privremeno" je potrajalo dve decenije, a za to vreme je stotine mališana utočište tražilo u ovom, za njihov broj, skučenom prostoru.

Dovoljno mesta za svu nezbrinutu decu Foto: Beoinfo

Još pre tri godine Grad je odlučio da bivšu školu na Zvezdari preuredi u novo Prihvatilište, a radovi su tek sada pri kraju i kroz vrata prostrane, starinske zgrade deca bi trebalo da "utrče" u februaru. Vest da će ovo biti poslednja nova godina koju će dočekati na improvizovanim krevetima, zgurani u hodniku zgrade, najlepši je beogradski praznični poklon.

GROBLJE ZA KUĆNE LJUBIMCE

Više decenija čekalo se i na groblje za kućne ljubimce. Da će večno počivalište za krznene prijatelje biti na Novom Beogradu, u Bloku 51, najavljivano je još od 1996. godine. No, po gradskih čelnika, ono bi uskoro trebalo da postane realnost. Nedaleko od auto-puta trebalo bi da budu izgrađena grobna mesta za 2.200 ljubimaca, kao i rozarijumi, kolumbarijum, a uz njih i "aleja velikana", gde bi bile sahranjivane životinje iz Zoo-vrta.

I

Groblje za kućne ljubimce najavljuje se već 22 godine Foto: Telegraf

Zbog papirologije, ali i činjenice da novac za ovaj projekat nije predviđen u narednoj godini, ono bi moglo da bude otvoreno krajem 2019, ako ne i 2020. godine. Kako trenutno izgleda nelegalno groblje kućnih ljubimaca u Beogradu, na kojima se kuce i mace krišom sahranjuju, pogledajte OVDE.

BEOGRADSKA GONDOLA

Žičara koja će povezivati Kalemegdan sa Ušćem, projekat koji se možda najviše očekuje, stiže nam krajem 2019. godine, najavio je pre dva dana gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić.

Beogradska gonodola se najviše iščekuje Foto: Promo

Od Beton hale do mesta sadašnjeg skejt pratka, oko kilometar duga trasa prelaziće se za oko pet minuta. Sa tridesetak kabina, u 10 do 35 ljudi u njima, panorama Beograda će sigurno dobiti novo lice.

TRG REPUBLIKE

Kada ograde oko Trga republike padnu, otrkiće svežiji izgled srca grada - od stakla i granita, sa novim klupama, žardinjerama i uređenijim saobraćajem. Od pojave platoa ispred novootvorenog Narodnog muzeja neće odudarati ni okoliš, jer bi i delovi Makedonske, Kolarčeve, Francuske i Vasine trebalo da budu restaurirani.

Trg republike konačno se obnavlja Printskrin: saobracaj.bg-info.org

U budućnosti planira se da na mestu Staklenca nikne zgrada Opere i baleta, koji će biti izmešteni iz Narodnog pozorišta.

ULICA KNEZA MILOŠA

Da će ulica Kneza Miloša, jedna od najprometnijih u gradu, dobiti šestu traku i podzemnu garažu, ponovio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Moderna i rasterećena ulica Kneza Miloša Foto: Tanjug/Beoinfo

Inače, ulica je duga 1.600 metara, kroz nju prolazi 15 linija gradskog prevoza, a pripada dvema opštinama. Projekat bi trebalo da počne na jesen, tako da nas prostranija, modernija i rasterećenija ulica Kneza Miloševa možda "uvede" i u 2020. godinu.

NOVI SAVSKI MOST

Stari savski most mogao bi da u "novi dom" stigne već u junu, na radost Novobeograđana koji će imati još jedan način da leti dođu do Ade. Ovo nasleđe iz Drugog svetskog rata povezivaće blokove i omiljno kupalište Beograđana, čim se završi postavljanje tramvajskih šina na most na Adi.

Formom podseća na stari, ali odgovaraće na potrebe modernih Beograđana Foto: Beoinfo

Nakon toga kreće izgradnja novog mosta, koji će svojom formom i dalje čuvati uspomenu na "roditelja", ali imati i karakteristike potrebne modrnim Beograđanima. Ideja je da jednog dana po njegovoj sredini prolazi laki metro.

PALILUSKA PIJACA

Taman na vreme za sveže i domaće plodove, pijaca na Paliluli, najmodernija u ovom delu Evrope, stiže na proleće. Smeštenu na četiri nivoa, sa podzemnim garažama i mogućnosšću da se udobno pazari po svim vremenskim uslovima, ovu pijacu će verovatno barem jednom posetiti i oni koji ne žive u njenoj blizini.

Novi doživljaj kupovine Foto: beograd.rs

Da ne bi odudarale od ovog objekta, biće uređene i fasade na obližnjim zgradama, između ostalog i na zgradi Pete beogradske gimnazije.

SAVSKI TRG

Iako ga ove godine verovatno nećemo videti "na licu mesta", novi izgled Savskog trga, žile kukavice Beograda, trebalo bi da bude poznat već narednog meseca, kada se završi urbanističko-arhitektonski konkurs. Većinu Beograđana živo zanima da li će skver na uglu Karađorđeve i Travničke ulice, zgrade Železničke stanice i Pošte moći da prepoznaju, naročito ako im spomenik Stefanu Nemanji bude odblačio svu pažnju.

Kako će konačno izgledati Savski trg, znaće se u januaru Foto: CIP, gradnja.rs

Za 2019. godinu najvaljen je i završetak brojnih započetih projekata. Biće obnovljena Savska ulica, povezano Banovo Brdo i Rakovica sa Novim Beogradom, urađene četiri podzemne zagaraže, rekontstruisana Ulica 27. marta, Kraljice Marije, Džordza Vašingtona...

VIDEO: A ovo vas čeka u najluđoj noći:

(D.D.S.)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sun

    31. decembar 2018 | 18:48

    Narodu ne mozes da ugodis!! Kad se ne gradi( kao sto nisu zutaci gradili)onda se kaze E zasto se ne gradi, sve je oronulo, raspadnuto.. A kad se gradi(Kao sto ova vlast sada cini) E onda zasto se toliko gradi, ko to sve placa i tako dalje!!! A turista nikad vise, i ostavljaju dosta para!! Svr bre zivimo u proslosti.. Dosta vise!! treba svet da nas vidi, kakvi jesmo..Gostoljubivi, ponosni i lepi kao nacija!!! Budimo ponosni na nasu Srbiju!!A ne samo dzangrizavi, oholi i gordi!!

  • Nole

    31. decembar 2018 | 17:12

    Uau koliko li ce gradjani placati

  • ekom

    31. decembar 2018 | 17:39

    Videcemo za godinu dana sta ce se od toga realizovati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA