U Beogradu je "fensi" doručak postala POPARA: Košta 400 dinara, a kad sam je poručio, konobar je bio zbunjen (FOTO)
Sećate se kada je jedan hleb koštao 400 miliona dinara, a mi smo jeli poparu svakog drugog dana?
Sve što je retro sada je "in", pa tako i u gastronomiji - tako i u najfinijim restoranima za doručak možete poručiti, na primer, poparu. I to ne kao jeftino jelo za siromašne...
Otišao sam u jedan novi i fin novobeogradski restoran ne bih li okusio jelo koje sam baš voleo, ali ga dugo nisam video u tanjiru. Ovoga puta poparu nije spremala baba koja bi marljivo seckala hleb od juče ili prekjuče, a onda ga sunula u vrelu vodu, malo promešala i dodala prženog luka.
Ovo je fensi popara, koja košta 400 dinara. To je kao pet, šest, sedam hlebova? A, ruku na srce, dosta belog hleba je i potrebno, što znači da obrok nije baš naročito zdrav.
Ali, onaj osećaj kada se hleb topi pod blagim pritiskom jezika i traženje korice koja se krije u beličastoj masi i traži da se lagano zagrize obeležio je mnoga detinjstva. Onda kada je jedan hleb koštao mozda i ne 400, već 400 miliona dinara, a u prodavnicama se čekalo na litar ulja i kilo šećera.
Vešte mame i bake spremale su tada više nego ikad ovo "sirotinjsko" jelo, tako jednostavno, a meko i toplo da mnogi nisu ni znali da je to možda bio i jedini mogući doručak za taj dan...
Kada sam konobaru rekao "Želim jednu poparu" delovao je pomalo zbunjeno. Restoran je nov, a ne verujem da baš često ljudi žele da doručkuju ovo jelo. Međutim, kuvar je prionuo na posao i za petnaestak minuta dobio sam fino servirani potpareni hleb, u fensi tanjiru i sa malo paprike i ulja na vrhu.
Hleb je bio tako fino pripremljen da je masa bila gotovo ujednačena, a ulje koje se slivalo i začini davali su posebnu čar tom penastom ukusu.
Morao sam malo i da duvam u zalogaj hrane na viljušci , da ga zagledam nekoliko trenutaka ne bi li se ohladio dovoljno da ne peče jezik, a da ne izgubi svoju čar.
U masi se osećao i kajmak, istopljen i stopljen sa hlebom, ali nenametljiv, bez kiseline i slanoće. Pečena paprika odlična je ideja i po prvi put sam je probao u kombinaciji sa poparom.
A u kućnoj varijanti ovo jelo može vas koštati i deset puta manje nego u restoranu. Možete pustiti mašti na volju - hoćete li je jesti klot, nauljenu, sa prženim lukom, slaninom, šunkom, belim sirom, kačkavaljem koji se topi od gore...
Trend da se tradicionalna hrana nudi Beograđanima sve je prisutniji čak i u luksuznim restoranima, a menadžer ovog u kojem sam doručkovao kaže da žele da spoje tradicionalno i moderno.
- Osim popare imamo, na primer, i kačamak i palentu. Želimo da oživimo neka tradicionalna srpska jela koja su kvalitetna i hranljiva. Potražnje za tim ima, ali ne preterano. Ljudi se zainteresuju kada ih vide, pitaju čega ima u njima i kako se priprema. Inače, poparu pripremamo na sličan način kao što se to radi i u domaćoj kuhinji, ali imamo savremenu tehniku - ispričao nam je naš sagovornik.
Nema sumnje da je uvođenje neobičnih domaćih jela na menije beogradskih restorana i deo tržišne utakmice, da se ponudi nešto novo i nesvakidašnje, ali i opšteg trenda poznatog u svakoj modi - da je uvek popularno vraćati se na stare stvari.
Kada ste vi poslednji put jeli poparu, kakvu najviše volite i kakve uspomene vam budi? Ostavite nam odgovore u komentarima.
VIDEO: Malog naterali na dijetu on počeo da fantazira hranu sa bilborda
(M. Beljan - m.beljan@telegraf.rs)
Video: Konferencija za medije povodom filma "Volja sinovljeva
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Marina
Nisam jela poparu sigurno 25 godina. Sada imam 37,a mama nam je spremala bas kada smo brat i ja bili mali. Brat, nije je voleo nesto a ja obozavala. Ovaj opis ukusa i izgleda popare me je skroz vratio u detinjstvo i postavio za kuhinjski sto, u to vreme inflacije a mi tada, u Beogradu u Ulici 27.marta. Bas cu je napraviti ovih dana mojim ukucanima. Ja sam je jela klot ili sa sirom, a videcu koje cu sve kombinaciji morati da ubacim da bi ovi moji razmazeni hteli da probaju. Sebi cu svakako ostaviti sa strane samo sa sirom. Hvala veliko i srdacan pozdrav iz Svajcarske liku koji stoji iza ovog divnog i nostalgicnog texta. Texta punog ukusa, emocija i bar na trenutak povratka u moje detinjstvo!!
Podelite komentar
Naki
Čitajući tekst podje mi voda na usta...i setih se detinjstva...svaka čast na članku😁
Podelite komentar
nik romanov
taj restoran nije hajat ,,jer je cenu naduvao najmanje 10 puta .sahleba i kasika kajmaka njega ne kosta ni 40,din sa sve amortizacijom,,realno bi bilo da cena bude 2 x t,j, 100 din,,i prometo bi nadoknadio manju cenu a ne da ceka nekoliko nesrecnih slucajnih gostiju,,popara je poznata ka sirotinjsko jelo i tako treba da ostane,,prijatno
Podelite komentar