Zemun je dragulj Beograda koji je dugo bio zapostavljen: Velika ulaganja u rekonstrukciju Njegošove ulice i kule Gardoš (FOTO)

 
 ≫ 
  • 13

Svi koji dođu u Zemun, ne samo građani koji tu žive, prolazili su ovom ulicom zbog restorana koji su popularni i znaju kako je ona izgledala, a po mom mišljenju nije bilo ulice u Beogradu koja je u gorem stanju od ove - rekao je Vesić

Rekonstrukcija Njegoševe ulice u Zemunu biće završena do 3. septembra, izjavio je nakon obilaska radova zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je tom prilikom najavio i rekonstrukciju kule Gardoš.

Beograd je metropola u kojoj ima mesta za sve prave umetnike, ma odakle dolazili: Vesić podržava zajednički nastup Bajage i Hladnog piva na Bir festu

- U sklopu letnjih rekonstrukcija beogradskih ulica i radova koje vršimo u Zemunu, kao jednom od najstarijih delova Beograda, rekonstruišemo Njegoševu ulicu koja je duga oko 80 metara. Svi koji dođu u Zemun, ne samo građani koji tu žive, prolazili su ovom ulicom zbog restorana koji su popularni i znaju kako je ona izgledala, a po mom mišljenju nije bilo ulice u Beogradu koja je u gorem stanju od ove - rekao je Vesić.

Vesić u obilasku radova - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je precizirao da je rekonstrukcija počela 27. jula i da će trajati do 3. septembra, ističući da je vrednost investicije 15 miliona dinara.

- Zamenićemo kocke, uraditi kompletnu zamenu instalacija tako da će ova ulica, kada bude rekonstruisana, zaista izgledati onako kako treba da izgleda - rekao je Vesić i podsetio da je plan da se u samom centru Zemuna ove godine uredi više od 80 fasada.

Zamenik gradonačelnika je najavio rekonstrukciju kule Gardoš i dodao da je vrednost te investicije 34 miliona dinara.

Kako je naveo, opština Zemun je obezbedila skoro 13 miliona dinara iz oportuniteta od Ministarstva pravde, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija 12 miliona, dok će Grad Beograd obezbediti oko 10 miliona dinara.

Goran Vesić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- To je dodatno ulaganje u Zemun i nešto čemu težimo jer je Zemun dragulj Beograda koji je dugo bio zapostavljen - dodao je Vesić.

Prema njegovim rečima, ne samo da se Zemun neplanski širio već i centar, staro jezgro Zemuna, nije tretirano onako kako treba.

- Mislim da je sada vreme kada će Zemunci videti da Grad ulaže u Zemun i da se njime ponosimo jer je to mesto gde Beograđani sa zadovoljstvom dolaze, koje poseti veliki broj turista i treba da bude uređeno - dodao je zamenik gradonačelnika.

Vesić u obilasku radova - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić je rekao da su u mnogobrojnim razgovorima sa sugrađanima saslušani njihovi predlozi i sugestije i da su odabrani pravci i ciljevi razvoja Zemuna, u smislu razvoja infrastrukture i privlačenja investitora u tu opštinu.

- Akcenat smo stavili na razvoj turizma, jer Zemun i građani koji tu žive to zaslužuju.Obnovom gardoške tvrđave Gradska opština Zemun postaje jedan od najatraktivnijihturističkih lokacija u Srbiji. Obezbeđena je sva neophodna dokumentacija, uključujući tu i građevinsku dozvolu. Zahvaljujemo se Ministarstvu pravde, Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i Gradu Beogradu za obezbeđena novčana sredstva, kao i Turističkoj organizaciji Beograda, našim partnerima, na realizaciji ovog projekta, kako bi se očuvalo ovo kulturno-istorijsko blago Srbije - rekao je predsednik Matić, koji je tom prilikom zbog izvođenja obimnih radova zamolio građane za strpljenje.

U toku obilaska terena predsednik Matić je obišao i radove na rekonstrukciji i restauraciji stepeništa koje se prostire od Lagumske ulice do Gardoške terase, koje su deo istorijske celine Staro jezgro Zemuna. Jedan krak stepeništa pruža se od Milenijumske kule do Ulice Visoke, drugi od Ulice Visoke do Ulice Stare, a treći od Ulice Stare do Ulice Gardoške. Rekonstrukciju stepeništa koje vode ka Gardošu finansira Gradska opština Zemun u iznosu oko 15 miliona dinara, a na osnovu inicijative građana kroz projekat "Da se radi i gradi po tvom".

Pomenuti radovi su u skladu sa opredeljenjem Gradske opštine Zemun da se najvažnije turističke tačke obnove kako bi u najboljem svetlu predstavile potencijale Zemuna. Završetak radova na oba projekta očekuje se polovinom 2019. godine.

(Telegraf.rs)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA