Održana tribina "Celijakija i intolerancija na gluten" u Opštini Savski venac
Ispred Opštine Savski venac na tribini se obratila predsednica Irena Vujović, direktor Zavoda "Železnice Srbije" dr Vlado Batnožić, a kao stručni predavači govorili su lekari Zavoda dr Jelena Bidžić i dr Radomir Lekić, kao i dr biotehničkih nauka Dajana Poleksić iz kompanije "Aleksandrija Fruška gora" koja se bavi proizvodnjom bezglutenskih proizvoda.
Irena Vujović podsetila je da je Opština u prethodnom periodu organizovala niz zdravstvenih tribina sa različitim temama, kao i niz akcija besplatnih preventivnih pregleda za sugrađane u saradnji sa Zavodom "Železnice Srbije" i Domom Zdravlja Savski venac.

- S obzirom da se u maju obeležava svetski dan obolelih od celijakije, danas smo okupili stručne predavače koji će razgovarati sa građanima o ovoj važnoj temi u cilju razvijanja svesti o celijakiji i poteškoćama sa kojima žive oboleli - rekla je Vujović.
Dr Vlado Batnožić objasnio je da od celijakije u Srbiji boluje veliki broj ljudi od čega je 3 000 registrovano, a čak 70 000 neregistrovano i da se može javiti kod bilo koje starosne dobi.
- Važno je da znamo koja hrana pravi smetnje, a to je ona koja sadrži gluten. Tu spadaju proizvodi od pšenice i srodnih žitarica, raža i ječma. Glavni korak u lečenju je promena načina ishrane, a u poslednje vreme napravljen je ozbiljan pomak u nauci - istakao je Batnožić.

Direktorka razvoja u domaćoj kompaniji "Aleksandrija Fruška gora" Dajana Poleksić govorila je o specifičnosti niza proizvoda od brašna od kojih se mogu napraviti testenina, hleb, krekeri, kao i razne grisine, a ne sadrže gluten, laktozu i kazein.
- Ranije se od pirinča, prosa ili heljde mogla napraviti samo kaša, ne i hleb. Piramida ishrane kod osoba koje imaju problem sa celijakijom je osiromašena, jer u Srbiji imamo strane uvoznike koji su skupi. Međutim danas imamo domaće proizvođače koji nude povoljne cene i visok kvalitet ovih proizvoda. Tek sada imamo na tržištu žitarice koje su u osnovi ishrane svakog čoveka, a koje su namenjene ljudima sa problemima vezano za gluten. To su žitarice proso, heljda i kukuruz - naglasila je dr biotehničkih nauka Dajana Poleksić.

Biljana Todorović, koja godinama živi sa dijagnozom celijakije, posebno je istakla zahvalnost što se ovakva tribina organizovala i što se imalo sluha za građane sa ovim poteškoćama, poput nje.
- Bezglutenski život nije naš izbor, ali snalazimo se. Nadamo se da ćemo u skorije vreme imati malo širi spektar platežno dostupnih proizvoda ove vrste - poručila je Todorović.

Na tribini je prisustvovalo oko 100 zainteresovanih građana za ovu temu, kojima je kompanija "Aleksandrija Fruška gora" obezbedila poklone u vidu bezglutenskih proizvoda.
(Telegraf.rs/ PR)
Video: Evo u koje se svrhe koristi sredtsvo koje se nalazilo pored Narodne Skupštine
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
HAJ
Bravo za opstinu Savski Venac !
Podelite komentar