Taksisti neće vratiti popust na poziv!

 
  • 0

U taksi udruženjima kažu da su u teškoj situaciji, jer su sadašnje cene formirane u periodu kada je litar goriva koštao 79 dinara, a evro bio 80 dinara

Beogradski taksisti i dalje će voziti po starim cenama i bez popusta na poziv, iako je Upravni sud Srbije doneo odluku o ukidanju jednistvene cene taksi usluga. U većini udruženja kažu da su taksisti u teškoj situaciji jer su cene formirane još u vreme kada je litar goriva koštao 79 dinara, a evro bio 80 dinara.

Strukovno udruženje taksi preduzetnika demantovalo je da se ponovo uvodi mogućnost popusta na cenu taksi vozila.

- Ova vest nije tačna. Donošenjem novog zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju od 17. maja 2011. godine zakonodavac je uveo minimalnu ekonomsku cenu ispod koje se ne može obavljati taksi prevoz. Termin minimalne ekonomske cene je uveden kako bi se sprečio damping cena taksi usluga koje su uveli pojedini vlasnici taksi udruženja kao najjeftiniju reklamu - kaže predsednik ovog udruženja Vlado Bulatović.

On ističe da je zakonodavac predvideo zakonske odredbe koje sankcionišu damping cene taksi usluga (popust), kako za taksi preduzetnike, tako i za taksi asocijaciju koja nudi usluge taksi prevoza mimo propisane najniže ekonomske cene taksi prevoza.

- Sadašnja cena je još iz perioda kada je gorivo bilo 79, a evro 80 dinara, tako da u današnjim uslovima propisana cena realno ne predstavlja minimalnu ekonomsku cenu taksi prevoza. Nema logike voziti ispod ove cene. Mnogo je bitnije rešavati druge probleme - kaže Bulatović.

Taksista iz jednog beogradskog udruženja rekao je za dnevni list "Pres" da živi na ivici egzistencije i da deli mišljenje kolega iz drugih udruženja.

- Promet je u poslednje vreme naglo opao, a sve je poskupelo. Nema ni govora o uvođenju popusta. Trebalo bi da se izborimo za veću cenu - kaže sagovornik ovog dnevnog lista.

U manjim udruženjima, kako kažu, za sada samo razmišljaju o eventualnom uvođenju popusta.

- Možda bismo vraćanjem popusta imali više posla. Ovako, svi tavorimo - kaže taksista iz jednog udruženja.

(M. S. / Izvor: Press)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA