BASKERFEST: Ulični umetnici osvojili Beograd (FOTO)

"Baskerfest na Belefu" objediniće različite tačke, od žongliranja, preko vožnje bicikla na žici, razapetoj između krovova visokih zgrada, do preletanja raznih prepreka automobilom

  • 0

Žongleri, akrobate, iluzionisti, klovnovi, samo su deo onoga što je mnogobrojna publika mogla da vidi 2. avgusta na otvaranju "Baskerfesta", trećeg po redu, koji se održava u Beogradu, u okviru BELEF-a.

Ceremonija otvaranja bila je zakazana za 20 sati, ali je publika pola sata pre početka počela da se okuplja na Trgu Republike uživajući uz karavanski, ulični bend "Spirithus Movens", koji je izvodio zanimljive numere na francuskom.

Nakon njihovog nastupa počeli su, jedan po jedan ili u svojoj grupi, iz improvizovanog bekstejdža da izlaze izvođači koji će nastupati do 5. avgusta na "Baskerfestu" kako bi se predstavili posetiocima.

Prvi je izašao žongler sa čunjevima iz Urugvaja Mauro. Obučen u crno on je svojim veštinama žonglirajući sa četiri do pet čunjeva oduševio prisutne, a posebno mališane kojih je bilo najviše.

Nakon njega prisutnima se predstavio iluzionista iz Slovenije Sam Sebastijan izvodeći trik tokom kog je pocepao novine na sitne komadiće, pa ih gužvajući među rukama i praveći od njih loptu vratio u prvobitno celo stanje.

Posle ove tačke nastavili su da se ređaju učesnici koji su prikazivali samo deo onoga što najbolje znaju - žongliranje lopticama i obručima, igranje balonima, pantomimu ili skeč.

Publika je nakon svake izvedene tačke učesnike pozdravljala dugim aplauzima i ovacijama, a mališani su pored svojih roditelja poskakivali od uzbuđenja.

Članovi domaćih i stanih kompanija uličnog teatra nastupaće tokom trajanja "Baskerfesta" na Trgu Republike, u Knez Mihailovoj ulici (kod Beoizloga, ispred zgrade SANU, ispred galerije Cepter) i ispred Tržnog centra "Ušće'''' u Novom Beogradu.

Na festivalu će učestvovati više od 20 vrhunskih umetnika iz Velike Britanije, Argentine, Brazila, Španije, Finske, Slovenije, Italije, SAD, Srbije...

Upravnik festivala Marko Ilić rekao je da je cilj festivala propaganda ulične umetnosti koja duži niz godina nije postojala u našoj zemlji i da organizatori festivala žele da je promovišu.

"Baskerfest na Belefu" objediniće različite tačke, od žongliranja, preko vožnje bicikla na žici, razapetoj između krovova visokih zgrada, do preletanja raznih prepreka automobilom.

Kako se navodi u programu festivala, basker je osoba koja zabavlja ljude na javnim mestima; to može biti pantomimičar, žongler, akrobata, klovn, komičar.

Basking je način izvođenja predstave koji se prethodno mora doživeti da bi se opisao, dodaje se u programu.

(Telegraf.rs / izvor, foto: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA