Gašenje požara na deponiji u Vinči pri kraju, vazduh nije radiokativan

 
  • 1

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović je demantovao glasine da je neko namerno zapalio deponiju, rekavši da to nije moguće pošto su žarišta na dvadesetak metara dubine

Dve trećine žarišta na deponiji u Vinči je zatrpano, očekuje se da požar uskoro bude potpuno lokalizovan, a povećanja radiokativnosti u vazduhu nema, rekao je danas zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Otpad iz Vinče pretvaraće se u struju: Uskoro rešenje najcrnje ekološke tačke u Evropi

Kako je saopšteno iz Gradske uprave, on je gostujući na RTV Studio B, naglasio da Gradski zavod za javno zdravlje, na osnovu odluke Gradskog štaba za vanredne situacije, dnevno izveštava o kvalitetu vazduha i meri više od 200 jedinjenja u vazduhu, kao i da su svi njihovi izveštaji o kvalitetu vazduha dostupni na njihovom sajtu i da se ništa ne krije od građana.

- Zavod vrši merenja na 24 lokacije, a mi smo zbog žalbi građana koji žive u blizini deponije, tražili da se meri i na još četiri lokacije. Svi ti izveštaji govore da nema dodatnih zagađenja i koncentracija preko graničnih vrednosti - naglasio je Mladenović.

On je naveo da se deponija u Vinči nalazi na velikoj površini i da se decenijama tamo taložilo smeće.

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

- Žarišta su se pojavila na nekoliko mesta i samo gašenje je moralo da traje duže. Nema razloga za panikom, treba verovati Gradskom zavodu za javno zdravlje, koji je renomirana ustanova i dobro radi svoj posao, a ne nekima koji na ovakvoj priči sakupljaju političke poene - rekao je Mladenović.

On je podsetio da je ova gradska vlast 2015. godine započela ozbiljan proces uređenja deponije, da se ona sredi, zatvori, kako bi se drugačije i na savremen način upravljalo otpadom.

- Na pragu smo rešenja za ovaj problem. Za manje od mesec dana imamo otvaranje finalnih ponuda za javno-privatno partnerstvo, a investicija je vredna 300 miliona evra. Drugo je pitanje zašto to do sada nije urađeno, jer da se to dogodilo barem pre deset godina, danas bismo imali jednu modernu fabriku za preradu otpada koja bi proizvodila energiju i koja bi donosila profit gradu - istakao je Mladenović.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

On je demantovao glasine da je neko namerno zapalio deponiju, rekavši da to nije moguće pošto su žarišta na dvadesetak metara dubine.

Mladenović je naglasio da postoji procedura kada je u pitanju javno-privatno partnerstvo i da ništa nije urađeno naprečac zbog požara.

- Pregovori traju jer nam je potrebno da zaštitimo interes grada i da nađemo najbolju ponudu, i zato oprezno ulazimo u taj posao. Nadamo se i očekujemo da će kompanija koja bude dala najbolju ponudu, od pet koje su ostale u poslednjem krugu, dati najbolje rešenje, da će grad imati ozbiljan profit, a građani korist - zaključio je Mladenović.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dend

    21. jun 2017 | 15:58

    Normalno da nije ni radioaktivan, ni hemijski zagadjen, kad obicni gradjani nemaju cime to da detektuju ?Ko to tvrdi, a da pri tom i nezna sta gori, je krajnje neodgovoran, ako nije "prisiljen"!Ko meri talozenje i sastav cadji sagorevanja od deponije ?Za ove godine ko je bio odgovoran za kontrolu otpada deponovanog na deponiju ?Sta je sa podzemnim vodama . . . . . . .?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA