TELEGRAFOV VODIČ: Šta sve možeš u Beogradu kad si praznih džepova!

Srpska prestonica ovog leta nudi sijaset besplatnih sadržaja - od svirki, uličnih teatara, bioskopa na otvorenom, preko književnih večeri i letnjih programa za mališane i odrasle na Adi, do škole boksa Nenada Borovčanina

  • 2

Srpsku prestonicu oduvek je odlikovala bogata ponuda kulturnih i zabavnih sadržaja, prilagođenih svačijem džepu. Tačnije, ukoliko i niste pri novcu, u svakom trenutku možete među njima pronaći i one besplatne - koncerte, predstave, filmove pod vedrim nebom, izložbe, svirke, sportske aktivnosti...

Telegraf je za vas izdvojio najinteresantnije događaje koji mogu okupirati vašu pažnju tokom vrelih beogradskih dana.

Među besplatnim sadržajima je program "Belefa na Kališu", koji će se od 22. jula održavati u rovu iza Vojnog muzeja. "Neverne bebe" nastupaju 20. jula, a učesnici TV takmičenja "Ja imam talenat" i "Operacija trijumf" dan nakon njih.

U okviru ovogodišnjeg "Belefa", kao jedan od 14 festivala kome će Beograđani imati prilike da prisustvuju je i "Resonate festival" koji će od 25 do 27. jula prirediti istančanim muzičkim poklonicima uzbudljive besplatne koncerte, radionicu i predavanje. Osim dela jednog od najpriznatijih srpskih kompozitora Vuka Kulenovića, u Beogradu će se čuti i muziciranje Kim Gordon, osnivačice kultne grupe "Sonic Youth", kao i Ikue Mori, nekadašnjeg bubnjara "DNA" benda.

Početak avgusta je rezervisan za realizaciju umetničkog projekta "Terаtorijа" na Trgu Republike. Više stotinа kreаtivnih ostvаrenjа mlаdih umetnikа u terаkoti osvanuće u okviru izložbe na otvorenom, a posle festivala skulpture će biti dаrivаne prosvetnim, zdrаvstvenim i kulturnim ustаnovаmа.

"Bаskerfest" objedinjuje tokom četiri аvgustovskа dаnа (od 2. do 5.) nаstupe nekoliko uličnih teаtarа iz Evrope. Njihovi nаstupi obuhvаtаju rаzličite аtrаkcije - od klаsičnog žonglirаnjа cirkuskih umetnikа sа vаtrom i životinjаmа, preko аkrobаtske vožnje biciklа nа žici rаzаpetoj između krovovа visokih zgrаdа, do аutodromа i preletаnjа rаznih preprekа u аutomobilu.

Valja napomenuti i to da će "Belef" imati i bioskop na otvorenom.

Književne večeri su pak rezervisane za Narodnu biblioteku Srbije, gde 27. jula u 20 sati gostuje Aleksandar Gatalica i ekskluzivno čita odlomke iz romana "Veliki rat" koji će uskoro biti objavljen. Takođe, 10. avgusta u 20 sati Svetlana Velmar-Janković će svim posetiocima pročitati odlomak iz neobjavljenog dela, dok 24. avgusta u 20 sati srpska pesnikinja Ana Ristović čita poeziju uz obavezne muzičke kolaže.

Ukoliko biste želeli da letnje dane provedete sportski i aktivno, tu su programi koje je za svoje posetioce pripremila JP "Ada Ciganlija". Najmlađi sugrađani imaju mogućnost da koriste besplatne programe tokom leta - obuke u vaterpolu, plivanju, ronjenju, američkom fudbalu, kajaku, vožnji rolera, kao i časove u trim parku. Polaznicima ovih programa na raspolaganju će biti profesionalni instruktori.

Uređivanjem piknik prostora Ada nudi posetiocima ukupno 25 roštilj mesta.

Mališane koji vole da se igraju na ljuljaškama i klackalicama čeka 10 opremljenih dečijih igrališta, dok su svake večeri od 21 sat u parku ispred centra za skijanje na pokretnoj traci posetiocima na raspolaganju potpuno besplatni fitnes treninzi.

Već četvrtu godinu za redom Joga savez Srbije organizuje besplatne časove u joga parku na Adi Ciganliji kod kružnog toka. Časovi se održavaju svake nedelje od 18 sati.

Da deci ne bude dosadno tokom leta, pobrinuo se i bokserski šampion Nenad Borovčanin, koji organizuje besplatnu školu boksa ponedeljekom, sredom i petkom od 20 sati ispred tržnog centra "Ušće", a koja će trajati do kraja leta.

(Biljana Tasić / Foto: Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica D.

    20. jul 2012 | 14:26

    Dok traje Đilasova invazija na sve opuštene i neformalne aktivnosti i zabave u Beogradum sramota je pisati ovakve tekstove. Ovo što je navedeno je bedno... Vratite nam Beograd kakv je bio pre koju godinu! Hoćemo da se brčkamo predveče na Adi, da opušteno sedimo u parku uz pivce s rijateljima, da sedimo u baštima naših omiljenih kafića i psole 23h, da nas ne maltretira kontrola po ogavnim zakrčenim busevima...

  • Uki

    20. jul 2012 | 11:43

    bzv

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA