POSLEDNJA MISTERIJA: Ko će vladati Beogradom - Đilas, Vučić ili Antić?

 
  • 6

Formiranje Vlade SNS-SPS zakomplikovalo je situaciju oko vlasti u prestonici. Ako DS bude insistirao na tome da Đilas podnese ostavku, Vučić najverovatnije neće biti gradonačelnik, što otvara put ka fotelji Aleksandru Antiću iz SPS

Odluka vrha Socijalističke partije Srbije da Vladu na republičkom nivou formira sa Srpskom naprednom strankom, osim što je bila poput hladnog tuša za sve koji su Borisa Tadića već "videli" na mestu premijera, mogla bi da dovede u pitanje formiranje vlasti u Beogradu. Iz tabora DS čuju se najave povlačenja u opoziciju, Aleksandar Vučić navodno ne želi da bude gradonačelnik, SPS "dobija" u svakoj varijanti, a Demokratska stranka Srbije mogla bi da bude iznenađenje postizborne pijace.

Demokratska stranka je, na izborima održanim 6. maja, osvojila 50 od ukupno 110 mandata u Skupštini Beograda. Prema najavama koje su tada stizale iz DS i SPS, gradska vlada bila je "gotov pos'o", jer je, kao i na republičkom nivou, bilo planirano da se "preslika" situacija iz 2008. godine. Međutim, u međuvremenu se dogodio drugi krug predsedničkih izbora i više ništa nije bilo isto.

DS: TOTALNA OPOZICIJA?

U Demokratskoj stranci najavljuju mogućnost da se, posle neuspelih pregovora oko formiranja Vlade, ta partija sasvim povuče u opoziciju. To znači i napuštanje praktično već formirane gradske vlasti i odustajanje Dragana Đilasa od mesta gradonačelnika. Međutim, kako je za Telegraf.rs ispričao izvor blizak vrhu DS, aktuelni gradonačelnik ovu ideju nije baš najbolje prihvatio.

- Na sednici Predsedništva, suočen sa činjenicom da SPS pravi Vladu sa SNS, Tadić je predložio da se partija sasvim povuče u opoziciju i da raskine sporazum koji je prethodno postigla sa socijalistima oko gradske vlasti. Pitao je Dragana Đilasa šta misli o tome, na šta je ovaj odgovorio: "Ništa". Nastala je neprijatna tišina, koju je prekinuo Dragan Šutanovac - kaže naš izvor.

SNS: VLAST ILI ČAST?

Uprkos velikim očekivanjima, Srpska napredna stranka je na beogradskim izborima osvojila svega 37 mandata. Sedmog maja ujutru formiranje gradske vlasti izgledalo je nemoguće, ali je pobeda Tomislava Nikolića na predsedničkim izorima, kao i sve izvesnije učešće u novoj Vladi, dalo vetar u leđa ideji da SNS formira vlast i na beogradskom nivou. Međutim, lider SNS Aleksandar Vučić najverovatnije neće biti za kormilom prestoničkog broda.

Naime, kako Telegraf.rs saznaje, lider SNS je posle izbora, suočen sa rezultatima glasanja,  u uskom krugu saradnika istakao da ni pod kojim okolnostima neće prihvatiti mesto gradonačelnika.

- Vučić je rekao da bi ga bilo sramota da to mesto zauzme međustranačkom trgovinom posle izbora, nakon što je izgubio na biralištima. On drži do onoga što kaže, tako da su svi u SNS to prihvatili kao gotovu stvar. Niko ne sumnja da najnoviji obrt u pregovorima neće uticati na njegovu odluku - kaže naš odlično obavešteni sagovornik blizak vrhu SNS.

SPS: POBEDILI SA 13 MANDATA

Možda je 13 za neke "baksuzan" broj, ali socijalistima je na ovim gradskim izborima bio prava talija. Naime, oni "dobijaju" bilo da gradsku vlast formira DS, bilo da je formiraju naprednjaci. Prema prvobitnoj ideji, ukoliko vlast formiraju sa demokratama, SPS ostaje mesto predsednika gradske Skupštine, koje je do sada obavljao Aleksandar Antić. On je za naš portal rekao da ne vidi nijedan razlog da se dogovor o gradskoj vlasti menja.

- Smatram da je vlast u gradu napravljena na osnovu volje građana i da ona treba da vodi grad i u narednom periodu. Ne vidim razlog zašto bi se takav dogovor menjao – rekao je Antić za naš portal.

Takođe, formiranje vlasti sa demokratama SPS bi obezbedilo "kredit" za eventualno formiranje iste takve vlasti na republičkom nivou nakon nekih narednih izbora.

Međutim, povlačenje DS u totalnu opoziciju, socijaliste bi "ostavilo" naprednjacima. Kako Vučić ne želi da vodi beogradsku vlast, vrlo je moguće da SPS dobije čak i mesto gradonačelnika. To znači da bi Beogradom vladao upravo Aleksandar Antić!

DSS: POVRATAK OTPISANOG RAZLIČKA?

Četvrta partija koja je na izborima prešla cenzus je Demokratska stranka Srbije. Zbog svojih pomalo ekstremnih stavova o evrointegracijama, ova partija je zanemarena kao potencijalni partner naprednjacima na svim nivoima vlasti. Međutim, kako navode izvori iz vrha SPS, učestvovanje DSS u gradskoj vlasti ne bi bilo problem za briselsku administraciju. To znači da je drugi kandidat za beogradskog gradonačelnika potpredsednik DSS Aleksandar Popović, koji je i bio njihov kandidat za gradonačelnika.

Da DSS nije sasvim "otpisan" za naš portal je juče potvrdio i drugi potpredsednik ove partije Slobodan Samardžić.

- DSS nije dobio poziv za razgovore ni na republičkom, ni na Beogradskom nivou, ali sve je moguće. Svakim novim danom se dešavaju obrti u Srbiji, nije isključen obrt ni u Beogradu – rekao je Samardžić za Telegraf.rs.

Izgled vlasti u srpskoj prestonici odlučiće budućnost političke scene Srbije. Neke koalicije će se "rasturiti", druge će se formirati, ali i situacija u pojedinim partijama bi mogla ozbiljno biti dovedena u pitanje. Do tada, Beograđanima ostaje da čekaju i da se preko novog mosta na Adi prevoze autobusima, a da su pre toga validirali svoje "BusPlus" kartice.

(M. Stojanović / Foto: Tanjug, Beta)

 

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Borka

    28. jun 2012 | 23:59

    E, pa dragi moji Beograđani, mi smo u provinciji lepo izašli na izbore i još lepše glasali. Vi niste jer ste imali pametnija posla. Ja inače nemam mušku decu ali ću ovu moju ženskadiju poslati u inostranstvo. Imam toliko godina da mogu da kažem da sve ovo ne ide na dobro. Možda zvuči loše ali je tako.

  • Pera

    29. jun 2012 | 13:16

    Djilase ne zajebavaj se nego uzmi vlast u gradu!!! narod je za tebe glasao i dao ti podrsku!!!

  • Marko

    2. jul 2012 | 17:29

    Vučiću, Il je Đilas krao il si nas ti lagao! Il je Đilas vaćario il si nas ti farbao. Vučiću, ne može i on i ti! Pa biraj ondak!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA