Ja konobarima uvek ostavljam baksis jer ti momci rade za sitno uvek su prema meni kulturni i fini u Srbiji je nemastina ali mozes ostaviti 200-300 din uvek tebi 300 din nista ne znaci a njima puno
U Americi konobari rade zamo za baksis i nemaju nikakvu platu, dok kod nas konobar ima fiksnu platu + baksis. U Americi se ostavlja po pravilu 18%. ili ga sami stave na racunu. Ako neko ostavi 10%, onda konobar zna da nesto nije bilo u redu. Znaci, ako nije imao posla taj dan vraca se kuci bez dnevnice, a kod nas je drugacije ..
Baksis je po meni stvar dobre volje a tako I treba da ostane.Nitko nije duzan da placa necije radnike,to je duznost vlasnika restorana ili drugih ugostiteljskih objekata.To bi bilo isto kao kad dodete kod nekog u kancelariju da obavite nesto i morate da mu dadete napojnicu.Svi radimo za platu i nismo duzni nikom nista da dajemo.
Mnogima od vas koji ste ovde ostavili komentar ne bih dao ni da prodjete pored ugostiteljskog objekta, a kamo li da udjete u njega. Imate dragstor, market itd..pa lepo kupite i ispred se pocastite.
Lako je dodati baksis u londonu,parizu,americi...
Da mi imamo takav standar,onda bi bilo ok. Mi imamo njihove cene a standard katastrofa. I ako se ‘placa ljubaznost‘ onda bi skoro svugde trebalo ostaviti baksis,prodavnica,pijaca ....
To im je posao,ako nece da rade kako treba bez baksisa,do vidjenja i otkaz
ZAŠTO BIH OSTAVIO BAKŠIŠ KONOBARU ? Koji imaju mesečna primanja 35+ hiljada a tu platu u Srbiji mnogi sanjaju,zašto ne bih onda svuda ostavljali bakšiš na pijaci,u marketu,u posti,na trafici,itd itd?
Alo sine pokazi tog konobara koji ima platu35+,u kojoj to drzavi,a ti nemoj da ides po kaficima i restoranim,imas trafike i kioske brze hrane,tamo ne moras da ostavljas baksis
Najveci lopovi!!!Cast izuzetcima!A kad pokradu ljude i gazdu i jos dobiju baksis i izadju na 150e za vece to se ne spominje...Sve ja razumem i oni sa svakakvima imaju posla i to je tacno.ali.isto znam da dosta kradu...
Ja uvek ostavljam, nekako mi je jadno da ne ostavim konobaru, a uglavnom su uvek jako fini. Nisam imala situacije da su bezobrazni ili da imam neke zamerke. Nikad ispod 100din ne ostavim zaoce racune ispod 1000din, mislim da je to ok. Na vece racune ostavim tih 10% uvek. Ne volim skrte ljude i jako gledam kako se neko ponasa prema konobarima, hostesama, sobaricama u hotelu i generalno na svim mestima gde je gost. Ako je bahat i ne postuje zaposlene i ne da im lep baksis, ta osoba se skoro uvek sroza u mojim ocima poprilicno. Pritom niko od tih ljudi nije sirotinja, samo su skrti i to je isto jaaako ruzna osobina, koju bas ne volim kod ljudi. Bas puno mozes saznati o coveku kada vidis kako se ponasa prema nekome ko mu je podredjen u odredjenom trenutku...
Danas je na žalost malo pravih konobara koji znaju posao. Svi se hvataju tacne. Prednost po kafićima imaju atraktivne devojke koje treba da su samo lepe a o poznavanju posla ma šta ti treba šta ćeš popiti i evo ti. I onda a bakšiš.
Ma pazi majku mu, na racun od 800 din, musterija ti da 1000 i ceka kusur. Pa naravno da ce da ceka, nije pare brao na drvetu... Neka ide cetiri puta nedeljno u kafic i da svaki put ostavi po 200 din to je 3200 mesecno za baksis. Koga bre vi za*ebavate?? Racun se zaokruzuje kad je 780 na 800, a ne na 1000...
А јеси и проклет... Па да немаш новац не би ни ишао у кафану. Ко заслужи добије. Мени се десило да оставим бакшиш, конобар као да добије на лотоу, а сутрадан кад сам дошао по заборављрну табакјеру и упаљач он се прави мутав, у старту слаже, а мој упаљач на његовом столу. Није ми до 2,5 € него је то успомена. Има нас свакаквих...
Ako nemaš novca da platis piće i ostaviš konobaru bakšiš onda lepo sedi kući i popij kafu,a ne da glumis gospodina a ne ostaviš bakšiš konobaru.
Umesto što daješ pare u kafani upisi kurs bontona,možda onda shvatiš o čemu čovek priča
Tako je bre!!!Umesto da poslodavci placaju radnike ovi cekaju baksis,a sto je narod jedva odvojio da izadje na pice ili veceru,jos treba da se oseca lose i da mu presedne sto je pojeo i popio.
Pa ti ako me znas kako se ponosa po ugostiteljskim objektima i koja je kultura ostavljanja baksisa,ti onda sedi kuci pa mama neka te sluzi,ili sedi u park i udri po zidarcu!!!
Ja nikada ne castim konobara. Eventualno 10 dinara. Zasto njega da castim. Ako vec cascavam castio bi kuvara koj mi je napravio hranu a ne ovog sto samo donese
E vala i jesi u pravi sto se kuvara tice.
Pa sta zamisljaju ti konobari ko da su doktori pa i njima cast.
Casti Kurtu casti Murtu pa dokle vise!
Kaze doticni konobar u tekstu zna se kako je na zapadu ...zna se da...ali na zapadu konobari nemaju platu vec im je to plata pa nek se medjusobno takmice ,tamo gost bira ko ce da ga sluzi pa tu i casti i deset posto i vise.
BASA
Ne idemo cesto u kafanu , ali kada idemo uvek ostavimo 10 % uz racun ! Mislimo da to zavisi od mogucnosti trenutka , sada posle praznika ,tesko !
Podelite komentar
Srbijo na dnu si
Kako vas nije sramota pisati o baksisu "ni 10% od racuna" a na VMA vrhunski specijalisti i hirurzi dezuraju-RADE 24 h za 2 500 dinara !?!?!?
Podelite komentar
Darko MIskovic
Ja konobarima uvek ostavljam baksis jer ti momci rade za sitno uvek su prema meni kulturni i fini u Srbiji je nemastina ali mozes ostaviti 200-300 din uvek tebi 300 din nista ne znaci a njima puno
Podelite komentar
ДАДАиста
"Кафано, хеј кафано!" . . .
Podelite komentar
Nyc
U Americi konobari rade zamo za baksis i nemaju nikakvu platu, dok kod nas konobar ima fiksnu platu + baksis. U Americi se ostavlja po pravilu 18%. ili ga sami stave na racunu. Ako neko ostavi 10%, onda konobar zna da nesto nije bilo u redu. Znaci, ako nije imao posla taj dan vraca se kuci bez dnevnice, a kod nas je drugacije ..
Podelite komentar
KrisD
@Nyc
To nije tacno. U Americi ti je uracunat baksis kroz racun.
Podelite komentar
Veca
@Nyc
Tacno,al mi nismo Amerika
Podelite komentar
Mila
Baksis je po meni stvar dobre volje a tako I treba da ostane.Nitko nije duzan da placa necije radnike,to je duznost vlasnika restorana ili drugih ugostiteljskih objekata.To bi bilo isto kao kad dodete kod nekog u kancelariju da obavite nesto i morate da mu dadete napojnicu.Svi radimo za platu i nismo duzni nikom nista da dajemo.
Podelite komentar
Sone
Ljudi u zivotu vas sluzi samo majka i konobar.Zapamtite to!!!!!
Podelite komentar
Vm
Nervira me što vlasnici kafića konobarima plate minimalnu platu a od gostiju se ocekuje da placaju njihove radnike.
Podelite komentar
Mr.No
Mnogima od vas koji ste ovde ostavili komentar ne bih dao ni da prodjete pored ugostiteljskog objekta, a kamo li da udjete u njega. Imate dragstor, market itd..pa lepo kupite i ispred se pocastite.
Podelite komentar
Zima
Lako je dodati baksis u londonu,parizu,americi... Da mi imamo takav standar,onda bi bilo ok. Mi imamo njihove cene a standard katastrofa. I ako se ‘placa ljubaznost‘ onda bi skoro svugde trebalo ostaviti baksis,prodavnica,pijaca .... To im je posao,ako nece da rade kako treba bez baksisa,do vidjenja i otkaz
Podelite komentar
SALE
ZAŠTO BIH OSTAVIO BAKŠIŠ KONOBARU ? Koji imaju mesečna primanja 35+ hiljada a tu platu u Srbiji mnogi sanjaju,zašto ne bih onda svuda ostavljali bakšiš na pijaci,u marketu,u posti,na trafici,itd itd?
Podelite komentar
bbb
@SALE
Alo sine pokazi tog konobara koji ima platu35+,u kojoj to drzavi,a ti nemoj da ides po kaficima i restoranim,imas trafike i kioske brze hrane,tamo ne moras da ostavljas baksis
Podelite komentar
KrisD
@SALE
Preporuci te lokale sa tom platom. Kako stoje stvari sa platama, svi bi želeli da radimo tamo.
Podelite komentar
Reku
U americi je nepisano pravilo ali moras da ostavis baksis a negde ti odma uracunaju u racun ;)
Podelite komentar
Kolega
Ma lepo se zivi malo od baksisa i malo od kraduckanja...
Podelite komentar
???
Najveci lopovi!!!Cast izuzetcima!A kad pokradu ljude i gazdu i jos dobiju baksis i izadju na 150e za vece to se ne spominje...Sve ja razumem i oni sa svakakvima imaju posla i to je tacno.ali.isto znam da dosta kradu...
Podelite komentar
Rumplstinckin
Baksis se zaradjuje ljubaznoscu, kvalitetom usluge. Nazalost retki su pravi konobari.
Podelite komentar
marina
Ja uvek ostavljam, nekako mi je jadno da ne ostavim konobaru, a uglavnom su uvek jako fini. Nisam imala situacije da su bezobrazni ili da imam neke zamerke. Nikad ispod 100din ne ostavim zaoce racune ispod 1000din, mislim da je to ok. Na vece racune ostavim tih 10% uvek. Ne volim skrte ljude i jako gledam kako se neko ponasa prema konobarima, hostesama, sobaricama u hotelu i generalno na svim mestima gde je gost. Ako je bahat i ne postuje zaposlene i ne da im lep baksis, ta osoba se skoro uvek sroza u mojim ocima poprilicno. Pritom niko od tih ljudi nije sirotinja, samo su skrti i to je isto jaaako ruzna osobina, koju bas ne volim kod ljudi. Bas puno mozes saznati o coveku kada vidis kako se ponasa prema nekome ko mu je podredjen u odredjenom trenutku...
Podelite komentar
NSs
Danas je na žalost malo pravih konobara koji znaju posao. Svi se hvataju tacne. Prednost po kafićima imaju atraktivne devojke koje treba da su samo lepe a o poznavanju posla ma šta ti treba šta ćeš popiti i evo ti. I onda a bakšiš.
Podelite komentar
Bizon
Neljubaznim konobarima ne ostavim ni dinar.
Podelite komentar
Torima
Ma pazi majku mu, na racun od 800 din, musterija ti da 1000 i ceka kusur. Pa naravno da ce da ceka, nije pare brao na drvetu... Neka ide cetiri puta nedeljno u kafic i da svaki put ostavi po 200 din to je 3200 mesecno za baksis. Koga bre vi za*ebavate?? Racun se zaokruzuje kad je 780 na 800, a ne na 1000...
Podelite komentar
Doca
@Torima
Naravno !
Podelite komentar
Džedaj
@Torima
Upravu si
Podelite komentar
Драган
@Torima
А јеси и проклет... Па да немаш новац не би ни ишао у кафану. Ко заслужи добије. Мени се десило да оставим бакшиш, конобар као да добије на лотоу, а сутрадан кад сам дошао по заборављрну табакјеру и упаљач он се прави мутав, у старту слаже, а мој упаљач на његовом столу. Није ми до 2,5 € него је то успомена. Има нас свакаквих...
Podelite komentar
Niki riki
@Torima
Zato nikad neces ni imati,STIPSOOO!!!
Podelite komentar
Caca
@Torima
Ako nemaš novca da platis piće i ostaviš konobaru bakšiš onda lepo sedi kući i popij kafu,a ne da glumis gospodina a ne ostaviš bakšiš konobaru. Umesto što daješ pare u kafani upisi kurs bontona,možda onda shvatiš o čemu čovek priča
Podelite komentar
Konobar
@Torima
Izvini ali takvi kao ti i ne idu u restorane..
Podelite komentar
Miki
@Torima
Tako je bre!!!Umesto da poslodavci placaju radnike ovi cekaju baksis,a sto je narod jedva odvojio da izadje na pice ili veceru,jos treba da se oseca lose i da mu presedne sto je pojeo i popio.
Podelite komentar
Dragan
Nema da dobijes nista,sve vam je skupo
Podelite komentar
Gospodin
@Dragan
Pa ti ako me znas kako se ponosa po ugostiteljskim objektima i koja je kultura ostavljanja baksisa,ti onda sedi kuci pa mama neka te sluzi,ili sedi u park i udri po zidarcu!!!
Podelite komentar
Vlada
Ja nikada ne castim konobara. Eventualno 10 dinara. Zasto njega da castim. Ako vec cascavam castio bi kuvara koj mi je napravio hranu a ne ovog sto samo donese
Podelite komentar
Dron
@Vlada
E vala i jesi u pravi sto se kuvara tice. Pa sta zamisljaju ti konobari ko da su doktori pa i njima cast. Casti Kurtu casti Murtu pa dokle vise! Kaze doticni konobar u tekstu zna se kako je na zapadu ...zna se da...ali na zapadu konobari nemaju platu vec im je to plata pa nek se medjusobno takmice ,tamo gost bira ko ce da ga sluzi pa tu i casti i deset posto i vise.
Podelite komentar
bbb
@Vlada
Ti onda spremaj sam hranu u kuci,pa onda sam i iznesi sebi sa sto,nema potrebe da ides u restoran
Podelite komentar
Caca
@Vlada
Ti kuvari imaju duplo vecu platu nego profesori na fakultetu, dok konobari imaju najviše 25 000 platu. Tako da se ne praviš pametan mnogo;klosarcino
Podelite komentar