ĐACI GENERACIJE OTPUTOVALI NA KRF: Na nagradno putovanje ih ispratio patrijarh Irinej (FOTO)

 
  • 3

Projekat ''Stopama naših predaka'' zajednički organizuju Srpska pravoslavna crkva i Gradska opština Palilula

Đaci generacije 17 palilulskih osnovnih škola otputovali su danas na nagradno putovanje na Krf u okviru projekta ''Stopama naših predaka'', koje zajednički organizuju Srpska pravoslavna crkva i Gradska opština Palilula.

Uz đake generacije sa Palilule, na Krf su otputovali i đaci koji su bili najbolje plasirani na konkursu Svetosavskog zvonca u okviru literarnih, likovnih, muzičkih i video radova na temu ''Porodica'', zatim najbolji đaci iz veronauke iz Republike Srpske, Federacije BiH i Crne Gore, kao i đaci generacije osnovnih škola sa teritorije opština Stara Pazova.

Đake su na Krf ispratili patrijarh srpski Irinej i predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Jovičić, a prethodno je u Sabornoj crkvi održan moleban za njihov put koji je služio patrijarh.

- "Stopama naših predaka" je projekat koji traje od 2012. godine sa blagoslovom patrijarha Irineja i do sada je sa nama išlo više od 200 dece, a ove godine vodimo novih 46 najboljih đaka iz čitavog regiona - Republike Srpske, Federacije BiH, Crne Gore i Srbije, a idu i deca iz Ruske škole koja funkcioniše pri ambasadi Rusije u Beogradu - rekao je Dimitrije Stikić, vođa projekta i član redakcije Svetosavsko zvonce.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je istakao da će deca na Krfu boraviti 12 dana, a da će tom prilikom za njih u kampu biti organizovane radionice iz srpskog, ruskog i grčkog jezika, književnosti, veronauke, ikonopisa, istorije, glume...

Prema Stikićevim rečima, deca će imati priliku i da obiđu kulturne spomenike, svetinje i ostrvo Vido.

POTRESNA ISPOVEST ALEKSANDRA JOVIČIĆA (SNS): Majka me je ostavila kad sam imao 4 godine, zbog druge vere

- Mi smo počeli da obnavljamo spomenike iz Prvog svetskog rata, koji su bili zapušteni do 2012. godine, kada smo se mi pojavili - rekao je Stikić.

Predsednik opštine Palilula je naveo da je reč o važnom projektu u koji opština Palilula nije mogla, a da se ne uključi.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Đaci će se na Krfu upoznati sa našom tradicijom, istorijom i svim dešavanjima i strahotama koje je naša vojska pretrpela za vreme Prvog svetskog rata - rekao je Jovičić.

On je apelovao i na ostale predsednike opština, kako u Beogradu, tako i šire, da podrže projekat.

SRPSKI POLITIČAR KAO ČAK NORIS: Predsednik opštine Palilula odmerio snage u karateu sa mladima! (FOTO)

Jedan od đaka koji je krenuo put Krfa je i Konstantin Vukić sa Cetinja kome je drugi put da učestvuje u projektu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Prvi put je ostavio utisak na mene i poželeo sam opet da idem - rekao je Vukić dodajući da će ovo putešestvije pamtiti čitav život.

Patrijarh je poručio đacima da je Grčka, hrišćanska pravoslavna zemlja sa puno crkava i narodom koji je odan svojoj veri.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Advokat Marko Janković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Homo Novo

    16. avgust 2016 | 22:10

    Браво Српска децо ! Живела Србија.

  • Marijana

    16. avgust 2016 | 22:09

    Svaki Srbin treba da ode na Krf. To je nas Jerusalim. Vodite decu neka upoznaju nasu istoriju i neka uzivaju na prelepom ostrvu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA