TRKA FORMULE 1 U BEOGRADU održana je 1939, a za 3 meseca biće održana "Velika nagrada Beograda 39"

 
 ≫ 
  • 0

Ovaj događaj će poboljšati turističku ponudu Beograda jer očekujemo da privuče turiste i ljubitelje „formule 1”

U znak sećanja na trku „formule 1”, koja je održana 3. septembra 1939. godine u Beogradu, gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da će na ulicama grada 9. i 10. septembra ponovo biti održana memorijalna trka „Velika nagrada Beograda '39” . 

NAJLUĐA TRKA IKADA - TESLA PROTIV BOEINGA 737: Šta mislite, ko je pobedio? (VIDEO)

Naš grad je pre 77 godina imao trku „formule 1”, koja je održana 3. septembra 1939. godine na stazi Kalemegdan park. To je bio najveći sportski događaj Beograda u vreme zlatne ere automobilizma. Ovaj gran pri poznat je i po tome što je to jedina trka „formule 1” koja je održana za vreme Drugog svetskog rata. Naime, nacisti su 1. septembra 1939. godine napali Poljsku, a dva dana kasnije vožena je trka u Beogradu. Na ovu trku, koja je organizovana u čast rođendana mladog kralja Petra II Karađorđevića, došli su najveći svetski vozači tog vremena. Pobedio je italijanski šampion Tacio Nuvolari, čiji je najveći konkurent bio nemački as Manfred fon Brauhič – rekao je Vesić.

On je dodao da je na današnjem sastanku u Skupštini grada dogovoreno da Muzej automobila organizuje memorijalnu trku „Velika nagrada Beograda '39” zajedno sa Auto-moto savezom Srbije i Srpskim savezom za istorijska vozila.

Foto: Redakcija Beoinfo Foto: Redakcija Beoinfo

Ponosni smo što ćemo u septembru na dva dana oživeti trasu trke „formule 1” Kalemegdan park, koja je i danas skoro ista kao pre 77 godina, kao i zato što će Beograđani moći da uživaju u trci starih „formula”, kako onih koje se nalaze u Muzeju automobila tako i onih koje će kolekcionari iz Evrope dovesti u Beograd. Biće to sjajna prilika da se podsetimo lepih vremena kada je Beograd bio centar sportskog sveta, da mladi nauče nešto o našoj bogatoj istoriji i da uživaju u trkama starih automobila. Naravno, ovaj događaj će poboljšati turističku ponudu Beograda jer očekujemo da privuče turiste i ljubitelje „formule 1”, pogotovu što se nedelju dana ranije vozi Velika nagrada Italije u Monci. Naša namera je da od ove godine Memorijal „Velika nagrada Beograda '39” postane tradicionalan – rekao je Vesić i dodao da će ova trka biti deo programa u okviru manifestacije „24 sata elegancije”, koju već podržava Skupština grada.

Foto: Redakcija Beoinfo Foto: Redakcija Beoinfo

Sastanku su prisustvovali Bratislav Petković, direktor Muzeja automobila, Predrag Đurđec, generalni sekretar AMSS-a,  Dalibor Ružić, predsednik Srpskog saveza istorijskih vozila, Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda, i Aleksandar Đorđević, direktor i osnivač manifestacije „24 sata elegancije”.

(Telegraf.rs)

Video: Održana akcija civilno-vojne saradnje "Otvoreni dan"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA