INFO PARK ZA PONOS BEOGRADA I SRBIJE: Ovi ljudi već šest meseci brinu o onima kojima je pomoć najpotrebnija (FOTO)

 
  • 0

Podršku radu Info Parka pružila je Skupština Grada Beograda, kao i organizacije International Rescue Committee i Pro Asyl

Info Park, jedinstveni centar za podršku izbeglicama, koji su zajedno pokrenuli Fond B92 i Trag fondacija u Beogradu, Dimitrovgradu i Preševu, obeležava šest meseci rada.

Ovaj info centar je započeo sa radom 16. septembra 2015. godine, u parku kod autobuske stanice u Beogradu, s ciljem da izbeglicama pruži servisne informacije i drugu vrstu podrške neophodne za boravak u Beogradu i što bezbedniji nastavak putovanja. Podršku radu Info Parka pružila je Skupština Grada Beograda, kao i organizacije International Rescue Committee i Pro Asyl.

Vremenom, mreža punktova se proširila i na Dimitrovgrad i Preševo i u prvih šest meseci, osoblje Info Parka pomoglo je preko 100.000 izbeglica iz Sirije, Avganistana, Iraka ali i migranata iz Pakistana, Irana, Maroka i Somalije koji stižu iz pravca makedonije i Bugarske. Pored informacija i logističke podrške, Info Park se povezuje i s drugim institucijama i organizacijama kako bi obezbedio dobijanje humanitarne, medicinske i pravne pomoći, a zahvlajujući donacijama humanih sugrađana kao i prijatelja iz zemlje i inostranstva, pruža i praktičnu podršku u transportu i pronalaženju besplatnog privremenog smeštaja za najugroženije kategorije izbeglica.

Foto: Fond B92 i Trag fondacija Foto: Fond B92 i Trag fondacija

U Info Park u Preševu vodi lokalna omladinska organizacija Youth For Refugees (Mladi za izbeglice) u kojoj radi preko 20 volontera danonoćno angažovanih na pomoći ljudima u tranzitu u Srbiji.

- Info Park je počeo s radom kao produžetak građanskog aktivizma koji je obeležio leto 2015. godine u parkovima oko autobuske i železničke stanice u Beogradu. Želeli smo da održimo vitalnu snagu solidarnosti i podrške koju su građani Srbije uputili građanima dalekih zemalja u tranzitu u Beogradu. U međuvremenu, Info Park je prerastao u jedinstvenu mrežu punktova koji su ne samo mesto za pružanje informacija i komunikaciju, već i praktično prva tačka podrške i ohrabrenja ovim ljudima na čitavom izbegličkom putovanju. To je nešto što nas posebno čini zadovoljnim kada su u pitanju postignuti rezultati, što smo ljudima koji su prisiljeni na izbeglištvo uspeli da vratimo osmeh na lice i ljudsko dostojanstvo - rekao je Gordan Paunović iz Fonda B92.

Foto: Fond B92 i Trag fondacija Foto: Fond B92 i Trag fondacija

Uvođenjem novih mera na granicama s Makedonijom i Bugarskom, Info Park je pojačao pružanje pomoći i zaštite velikom broju izbeglica koji već više od mesec dana borave u Beogradu i izbeglicama koji pristižu u glavni grad sa istoka i juga Srbije. Ovu populaciju Info Park pomaže kroz podelu hrane i higijenskih proizvoda, pružanje informacija o traženju azila u Srbiji i organizaciju transporta ka prihvatnim centrima u Krnjači, Banji Koviljači, Bogovađi, Sjenici i Tutinu.

- I pored ovih mera, Info Park svaki dan beleži pojavu 50-100 novih izbeglica, uglavnom žena i male dece, kao i veliki broj onih koji se duže zadržavaju u glavnom gradu. Iz teperspektive možemo slobodno reći da zatvaranjem Balkanske rute nije značajnije uticalo na priliv novih izbeglica ali, nažalost, jeste doprinelo povećanoj aktivnosti osoba koje se bavi njihovim ilegalnim transportom. Zbog nedostatka sredstava, sve veći broj njih ostaje na ulicama bez skrovišta i veoma su upućeni na podršku koju im pruža Info Park. Iako se ova populacija u ovom trenutku nalazi u veoma teškoj situaciji s neizvesnim ishodom, na svim punktovima je mirno i bez incidenata - izjavila je Marija Mitrović, menadžerka Info Parka ispred Trag fondacije.

Foto: Facebook/Info Park Foto: Facebook/Info Park

Zbog svakodnevnih promena u dinamici izbegličke krize, Info Park će nastaviti sa aktivnostima sve dok Srbija figurira na tranzitnoj ruti izbeglica korz Srbiju.

(Telegraf.rs)

Video: U čast Ivana Tasovca: Svečano otvaranje koncertne sezone Beogradske filharmonije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA