Svi Beograđani će do 2025. godine imati sopstveni priključak za kanalizaciju

- U planu je i izgradnja pet fabrika za preradu otpadnih voda, čime će se rešiti problem septičkih jama i preduprediti nastavak ovakvih situacija - istakao je Goran Vesić

  • 18

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević i gradski menadžer Goran Vesić obišli su danas Fabriku za preradu vode "Zabrežje" u Obrenovcu, a povodom visoke koncentracije amonijaka u slivu Kolubare.

Nikodijević je istakao da su gradska i opštinska vlast odmah reagovale kada je juče uočen problem s visokom koncentracijom amonijaka zbog čega je fabrika za preradu vode u Bariču obudstavila rad.

- To je bila naša obaveza i pokazuje našu ozbiljnost i dobru koordinaciju rada između opštine i Grada. Nijednog momenta zdravlje građana nije bilo dovedeno u pitanje. Prve analize pokazuju da je nivo amonijaka u Kolubari u opadanju i čim voda bude mogla da se prerađuje, fabrika u Bariču će ponovo biti puštena u pogon - rekao je Nikodijević.

On je precizirao da trenutno većina Obrenovca ima vodu, tačnije 27 sela i centar grada. Jedino tri sela - Skela, Ratar i Ušće i dalje su bez vode i za njihove stanovnike obezbeđenje su cisterne.

Foto: Promo Antenna Foto: Promo Antenna

Vesić je zahvalio rukovodiocima u Fabrici za preradu vode i predstavnicima opštinske vlasti jer su, kako je rekao, sami i na vreme doneli odluku da se vodovod isključi i istakao da je dat nalog da se izvrši inspekcijska analiza uzvodno od Save i Kolubare, kako bi se utvrdio pravi razlog povišene koncentracije amonijaka.

Prema njegovim rečima, Gradski zavod za javno zdravlje vršiće intenzivno kontrolu vode i čim se budu stekli uslovi, fabrika u Bariću počeće ponovo s radom. On je ponovio da zdravlje građana Obrenovca nijednog trenutna nije bilo ugroženo.

- Kada budemo znali uzrok, javnost će biti boeveštena i biće pokrenuti postupci u skladu sa zakonom. Ako je uzrok nizak vodostaj i septičke jame, onda taj problem treba rešavati na drugi način. Zato je veoma važna odluka Skupštine grada da do 2025. godine realizuje da svi građani imaju priključak na vodovod i kanalizaciju. U planu je i izgradnja pet fabrika za preradu otpadnih voda, čime će se rešiti problem septičkih jama i preduprediti nastavak ovakvih situacija - istakao je Vesić koji je dodao da je Grad poslao dve cisterne u tri sela bez vode, kao i šest cisterni u Požarevac koji duži period ima problema s vodosnabdevanjem.

Foto: Tanjug/Nenad Milošević Foto: Tanjug/Nenad Milošević

Gradski menadžer je podsetio da Obrenovac ima nezavisan vodovodni sistem i ponudio pomoć beogradskog vodovoda. On je zaključio da je voda iz gradskog vodovoda kvalitetija od flaišrane zbog čega će Grad Beograd ubuduće svojim zvanicama služiti tu vodu i time napraviti uštede budžetu.

Direktor obrenovačkog vodovoda Ivan Ilić je precizirao da je dozvoljena koncentracija amonijaka u pitakoj vodi 0,1 miligrama, dok je juče u sirovoj vodi zabeležena koncentracija viša od 0,78 miligrama po litru.

- Pošto se rade fizičko-hemijske analize na svaka četiri sata, problem je odmah uočen i preduzete su sve neophodne mere - rekao je Ilić.

Događaju su prisustvovlai predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković i direktor BVK Svetozar Veselinović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MI6

    11. januar 2016 | 17:35

    Koje dostignuće...do 2025 godine ljudi će živeti na Mesecu a mi trebamo da se radujemo kanalizaciji.

  • Boro

    11. januar 2016 | 18:03

    Svi beogradjani...a i dalje ce se po ostatku Srbije odlagati smece pored magistralnih puteva...dokle vise ulaganja u taj Beograd,i ostatak Srbije ima pravo na zivot

  • Dag

    11. januar 2016 | 17:46

    Da li, to znaci,individualni ,protok - g .....?...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA