ISPRAVLJENA VELIKA NEPRAVDA: Borislav Pekić sledeće godine dobija spomenik u Beogradu!

 
  • 0

Osim legendarnom srpskom piscu, spomenik će biti podignut i Diani Budisavljević, heroini iz Drugog svetskog rata, koja je iz logora Jasenovac i Stara Gradišla spasila 12.000 dece od sigurne smrti

U Skupštini Beograda danas su održane sednice odbora za podizanje spomenika Borislavu Pekiću i Diani Budisavljević, kojima je predsedovao gradski menadžer i predsednik svih odbora Goran Vesić.

UDOVICA BORISLAVA PEKIĆA: Moj hod po trnju i ružama s najvećim srpskim književnikom! (FOTO) (VIDEO)

- Odbor za podizanje spomenika Borislavu Pekiću doneo je odluku da spomenik slavnom piscu bude podignut na prostoru rekonstruisanog Cvetnog trga u donjem delu platoa, prema Ulici kralja Milana, preko puta JDP-a. Odbor je prihvatio donaciju Fondacije "Borislav Pekić", koja će Beogradu pokloniti spomenik. Doneta je odluka da spomenik bude podignut do 4. februara sledeće godine, kada se obeležava i datum rođenja velikog pisca - izjavio je Vesić.

Danas je održana  i sednica Odbora za podizanje spomenika Diani Budisavljević. S velikim zadovoljstvom Grad Beograd će se odužiti ovoj izuzetnoj ženi koja je tokom Drugog svetskog rata iz ustaških logora Jasenovca i Stara Gradiška uspela da spase 12.000 dece od sigurne smrti. Očekuje se da spomenik bude podignut do kraja naredne godine.

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

NAJVEĆA SRPSKA DOBROČINITELJKA: Spasila je 12.000 dece iz pakla Jasenovca! (FOTO)

Član odbora i sekretar za kulturu Grada Beograda Vladan Vukosavljević izjavio je da će resorni sekretarijat u narednoj godini predvideti sredstva za sprovođenje konkursa za idejno rešenje spomenika Diani Budisavljević, kao i da će predložiti nekoliko lokacija gde bi spomenik mogao da bude postavljen.

- To znači da bi do raspisivanja konkursa za idejno rešenje za spomenik moglo da dođe već u januaru, a da predloženo rešenje imamo do sredine godine. Što se lokacije tiče, odbor će razmatrati nekoliko predloženih ideja, a svi članovi odbora su saglasni da bi to trebalo da bude mesto koje pre svega asocira na decu. Neka od predloženih lokacija bi mogla da bude i u Tašmajdanskom parku, ispred Pozorišta "Duško Radović", u Pionirskom gradu, na kružnom toku u Višegradskoj ulici, pored porodilišta ili u Tiršovoj na primer - naveo je Vukosavljević.

Konačnu odluku, nakon sveobuhvatnih analiza svake od predloženih lokacija, odbor će doneti na sednici do kraja ovog meseca.

(Telegraf.rs)

Video: Održana akcija civilno-vojne saradnje "Otvoreni dan"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA