Gojković položila cveće na spomenik Gandiju

 
  • 0

Ambasadorka Indije je zahvalila Srbiji na podršci na rezoluciji u UN, i istakla da je važno što se čuva sećanje na Mahatmu Gandija, koji je dao doprinos svetskoj filozofiji i istoriji svojom filozofijom nenasilja

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i ambasadorka Indije u Srbiji Narinder Cauhan položile su danas cveće na spomenik Mahatmi Gandiju, povodom Međunarodnog dana nenasilja.

NAJBOLJI POZNAVALAC GANDIJA NA SVETU: Evo protiv čega bi danas ustao najveći mislilac na svetu! (FOTO)

Gojković rekla je da je 2. oktobar dan rođenja Mahatme Gandija, prepoznat kao prilika za širenje poruke nenasilja.

Obeležavanje Međunarodnog dana nenasilja ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2007. godine na predlog Indije.

Gojković je rekla da je izuzetno zadovoljna što je Srbija ratifikovala gotovo sve dokumente UN kojima se štite ljudska prava, a koji se istovremeno zasnivaju na principu nenasilja.

Ona je navela da se u velikom broju zakona u Srbiji mogu naći odredbe koje imaju za cilj zabranu nasilja, zlostavljanja, diskriminacije i govora mržnje, kao i čitav niz strateških dokumenata koji imaju za cilj sprečavanje nasilja i koji promovišu nultu toleranciju na nasilje u različitim oblastima.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Dužnost države je da obezbedi adekvatnu reakciju protiv svih oblika nasilja - rekla je Gojković i poručila da je naša dužnost da izgradimo tolerantno društvo.

Ona je rekla da je upravo Mahatma Gandi princip nenasilja podigao sa individualnog na opštedruštveni nivo polazeći od toga da je u nenasilju čovekovo dostojanstvo.

Gojković je poručila i da princip nenasilja nije lako ostvariti i da je još uvek dug put pred nama, a da bi se to dogodilo potreban je veoma široki konsenzus da nasilje ni pod kojim uslovima nije dozvoljeno.

- Završiću rečima Mahatme Gandija ''Budi promena koju želiš da vidiš u svetu'' i tako vas pozvati da svi zajedno radimo na širenju ideje nenasilja - zaključila je Gojković.

Foto: wikipedia.org/gandhiserve.org Foto: wikipedia.org/gandhiserve.org

Ambasadorka Indije je zahvalila Srbiji na podršci na rezoluciji u UN, i istakla da je važno što se čuva sećanje na Mahatmu Gandija, koji je dao doprinos svetskoj filozofiji i istoriji svojom filozofijom nenasilja.

Cveće su položili i stalna koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano koja je poručila da i danas verujemo u misli Mahatme Gandija, kao i zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović.

On je poručio da je Beograd otvoren grad koji živi sa porukom o nenasilju Mahatme Gandija.

Navodeći da je i danas u migrantskoj krizi Beograd pružio utočište mnogima, Mladenović je rekao da nas je Gandi zadužio da borbu nenasiljem vodimo svakog dana.

Od sada Telegraf i preko Vajber!

(Telegraf.rs /Tanjug)

Video: Ministar Lončar obišao Klinički centar Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA