GRADI SE SELO ZA MIGRANTE: Kod Kvantaša smeštaj za 2.000 ljudi!

 
  • 6

U prihvatnom centru migrantima će biti obezbeđen topli obrok, kreveti, medicinska zaštita... Predviđeno je i da bude šaltera na kojma će moći da podignu novac

U Beogradu će za desetak dana da profukcioniše prihvatno-tranzitni centar za izbeglice, gde će biti mesta za oko 2.000 ljudi.

SRBI JOŠ JEDNOM POKAZALI KOLIKO SU VELIKI: Beograđani po KIŠI i HLADNOĆI, donosili hranu, odeću i obuću MIGRANTIMA! (FOTO)

Izbeglice će tu  moći da se odmore, okrepe, istuširaju... Predviđeno je da jedna od mogućih lokacija bude blizu Kvantaške pijace, koje će migrantima sa Bliskog istoka, Avganistana, Sudana, koje put do EU vodi preko Srbije, pružiti utočište od kiše, snega i hladnog vremena koje dolazi.

U prihvatnom centru migrantima će biti obezbeđen topli obrok, kreveti, medicinska zaštita... Predviđeno je i da bude šaltera na kojima će moći da podignu novac. Postoji varijanta da ih direktno iz Preševa dovode do ovog novog centra, gde bi predahnuli na putu do mađarske granice.

Za Farnaz bi ovo mesto dobro došlo, koja je juče rano ujutro stigla na dolazne perone beogradske Autobuske stanice, i njenoj deci Matiji (5) i Mariji (2). Njeno ime na njenom jeziku znači radost, čega joj trenutno u životu najviše nedostaje.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ova Avganistanka je zaklon od kiše potražila na parkingu kod Ekonomskog fakulteta. Sa porodicom je krenula u Nemačku. Ćebad i kartone prostrli su na mokar asfalt. Matija je oslonjen na metalni stub konstrukcije garaže dremao, dok je Marija jela keks koji su izbeglicama doneli Beograđani.

- Čekamo prevoz do granice s Mađarskom, danas ili sutra po podne - rekla je Farnaz.

Ne može da pretpostavi šta ih dalje čeka. Malo dalje od njih sedi grupa mlađih muškaraca. Dok neki sede zamotani u tanku ćebad, jedan u japankama i bermudama šeta po baricama. On je iz Sirije, zove se Vahid.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Krenuo sam u Nemačku. Ostao sam bez novca. Poslali su mi prijatelji preko ''Vestern juniona'', ali nemam pasoš pa ne mogu da ga podignem - rekao je Vahid.

Mnogi migranti su juče spas od kiše potražili u garaži, pod nastrešnicama obližnjih kafića, radnji...

Jedan vlasnik brze hrane im je obezbedio mesto gde mogu puniti svoje mobilne telefone - u izlogu je napravio otvor u koji je stavio produžni kabl sa pet utičnica. Tu su se našla petorica mladića koji su pokušavali da napune svoje telefone, oni su se uputili ka Nemačkoj. Prstima pokazuju da će, žičanu ogradu koju je Mađarska postavila, preseći makazama.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Video: Jubilarni 40. Beogradski džez festival otvorio Big bend RTS-a vođen Alanom Brodbentom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • major Milan Tepic RSK

    11. septembar 2015 | 21:23

    imaju prazne hale u Jakovu kod Silosa Jakovo ima vse od 50 Hangara u kojima je bila Farma a ona je prestala sa radom prije 10 godina. Ovi Hangari su cisti neprokisnjavaju imaju vodu struju i mokre cvorove ovde mogu smjestiti 1o ooo izbjeglica a tu ima i velika menza koja je hranbila 1000 radnika. Vlasnik ovog objekta je Merdijan banka. Ovo je prava stvar na pravom mjestu uz malo ulaganja autobusi do centra Beograda svakih 5 minuta a dolaze do yeljeznicke i autobusne stanice za 20 minuta. To je to organizujte se ljepa prilika da se solidno smjeste.

  • sale

    11. septembar 2015 | 13:43

    Trpaj u beograd. beograd je Veliki grad,u beogradu je sve,samo je beograd Srbija. Trpaj samo

  • Maki

    11. septembar 2015 | 18:00

    Mene zanima samo ko finansira taj centar, nemamo dovoljno ni za sebe, licno smatram da nisam duzan jedan dinar zrtvovati, pa se nadam da vlada dobija neke donacije za to, a ne da odvaja od nasih usta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA