NEVEROVATNA TURISTIČKA ATRAKCIJA: Panorama grada iz taksija!

 
  • 1

Turističko razgledanje Beograda u pratnji vodiča, koji tečno govori engleski jezik, a istorijske činjenice dopunjuje i pričama sa ulice odnedavno je moguće i iz - taksija

„Siguran taksi Beograda” u svojoj ponudi ima i turističko razgledanje prestonice. Tokom vožnje, taksista priča istorijske činjenice i urbane legende na engleskom

Turističko razgledanje Beograda u pratnji vodiča, koji tečno govori engleski jezik, a istorijske činjenice dopunjuje i pričama sa ulice odnedavno je moguće i iz - taksija. Osim što će vas odvesti na željene lokacije, ovaj turistički vodič sačekaće vas i posle obilaska skadarlijskih institucija.

Ulice za koje mnogi Beograđani i ne znaju, mesta za koja se vezuju urbane, ulične legende i kulturne znamenitosti iz ugla čoveka koji svakodnevno krstari gradom. Taksisti udruženja "Siguran taksi Beograda" u svoju ponudu uvrstili su i turističko razgledanje grada, koje obuhvata obilazak svih kulturnih znamenitosti i dešavanja, ali i restorana i splavova koje naša prestonica nudi.

- Sve turiste kroz grad vode naše kolege, Beograđani, koji ovaj grad znaju kao svoj dlan - izjavio je Vlado Bulatović, direktor STB , pa je dodao:

- Oni tečno govore engleski jezik, a o Beogradu znaju mnogo, bilo da je reč o istorijskim činjenicama, ili o uličnim dešavanjima. Uostalom, ko je bolje informisan od taksista koji su svakog dana na ulici.

Strani turisti, tvrde u ovom udruženju, neretko se opredeljuju za ovaj vid razgledanja srpske prestonice. Mnogi od njih dobro se pripreme i tačno znaju šta žele da posete, dok se drugi uzdaju u dobru preporuku "vladara žute trake".

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

- Zahtevi su različiti, u zavisnosti od države iz koje dolaze gosti. U poslednje vreme sve više turista je iz Turske i oni vole da obilaze Turbe Damad Ali-paše na Kalemegdanu i delove grada karakteristične za osmanski period, dok Rusi neizostavno obilaze Hram Svetog Save, Sabornu crkvu i Crkvu Ružicu - priča Bulatović, koji nekada i sam povede turiste u rezgledanje.

Posebna atrakcija poslednjih godina, nezavisno od nacionalnosti, postale su građevine uništene u bombardovanju 1999. godine, među kojima prednjači zgrada Generalštaba. Osim standardnog pitanja zašto posle petnaest godina nije obnovljena, taksisti kažu da gosti vole da čuju priču o detaljima bombardovanja ove ustanove.

- Svima je zanimljiva, vole da je fotografišu, ali i da čuju neku gradsku uličnu priču o njoj - objašnjava Bulatović, pa nastavlja:

- Mnogi nas upute na Avalski toranj, kojim najčešće nisu oduševljeni, dok oni iz nesvrstanih zemalja vole da obiđu i Titov grob. Ceo obilazak traje od dva do tri sata.

Foto-ilustracija: Tanjug/Sava Radovanović Foto-ilustracija: Tanjug/Sava Radovanović

Asocijacije na Beograd su različite pa se tako i putevi ka značajnim lokacijama razdvajaju, ali taksimetar, tvrde, kuca standardno, po propisu grada. Tako jedan sat vožnje, uz kombinaciju sa čekanjem, bude oko 15 evra. Zadovoljni su turisti, ali i taksisti, koji za gradsku legendu više dobiju i prigodan bakšiš.

Nočni život Beograda bije dobar glas svuda u svetu, pa se mlađa populacija, nakon dnevne ture, neretko opredeli i za noćno "razgledanje".

- Omladina obožava splavove, ali i duh Skadarlije i kafana u koje dolaze se bogatim predznanjem. Uz to, neizostavno vole preporuku za dobar roštilj, naročito raspitujući se za ćevape - priča Vlado Bulatović, direktor STB.

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Video: Ambasadorka Srbije u Izraelu na godišnjicu masakra: Užasi počinjeni tog dana su nezamislivi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ogi

    1. jul 2015 | 23:56

    Kako ruzno izgledaju ovi taxi zuti,ljubicasti,kakav jos.Cirkus,papagajana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA