MISTERIOZNI ZID U HILANDARSKOJ: Pogledajte koju neobičnu ljubavnu priču krije (FOTO)

 
  • 13

- Zaticao sam ljude kako stanu ispred ovog zida, pogledaju levo i desno da li ih neko posmatra i kada vide da je bezbedno, krišom uzmu neki predmet i stave ga u džep ili torbu - priča komšija Hilandarske ulice u kojoj se nalaze ove neobične stvari

Kao što i Zagreb ima svoj Muzej prekinutih veza, tako i Beograd ima svoj, koji je na otvorenom. Ako ste prolazili Hilandarskom ulicom u centru Beograda, i naišli na zid na kome su poređane stare stvari, sigurno ste se zapitali zašto one tu stoje i koja je njihova svrha.

One su sa posebnom pažnjom birane i imaju svoje značenje, pogledajte koje...

Prema rečima jednog od komšija to je počelo davno, a tvorac te beogradske izložbe zatekao je u sandučetu malu figuru koja je ostavila njegova bivša devojka.

Sve je počelo pre tri godine kada je tvorac ove beogradske izložbe zatekao u poštanskom sandučetu zgrade u kojoj živi malu figuru koju je ostavila njegova bivša devojka – započeo je priču komšija koji je upućen u ovu interesantnu priču.

Ovaj gest bivše ljubavi naveo je tvorca ''beogradske izložbe prekinutih veza'' da skoro svakodnevno ostavi neki predmet. Ubrzo zatim je poštansko sanduče do poslednjeg mesta bilo ispunjeno različitim figurama koje impliciraju ljubav, pa je proširio kolekciju.

Kao što ljubav zaposedne čoveka, tako je i njega obuzela želja za kolekcionarstvom koje simbolizuje ljubav, pa je proširio izložbu ređajući figure prvo na prozor na međuspratu zgrade, a potom na zid zgrade – dodao je komšija.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Neki misle da je u pitanju "zid razmene", ali se varaju. Odavde možete da uzmete neki predmet, naravno, ukoliko želite. Tvorac se neće ljutiti, ali ćete ga zabaviti jer, u kraju se šuška da mu je najdraži deo ovog izlaganja kada stavi ljude u iskušenje da sebi daju slobodu i zauvek pozajme nešto što nije njihovo.

Zaticao sam ljude kako stanu ispred ovog zida, pogledaju levo i desno da li ih neko posmatra i kada vide da je bezbedno, krišom uzmu neki predmet i stave ga u džep ili torbu. Ima i onih koji ostave neki predmet koji im više nije potreban, ali su u manjini - priča komšija koji je započeo ovo izlaganje i kaže da mu je to sve simpatično i da nema ništa protiv kada neki predmet nestane. I dodaje:

– Tvorac ove nekonvencionalne izložbe isključivo bira "odbačene" stvari - one za koje ljudi misle da nemaju nikakvu vrednost i na taj način pokazuje paradoks ovog sveta. Dakle, ovde možete da vidite sve, od igle do lokomotive, a ono što je najbitnije je da se postavka izloženih predmeta stalno menja.

Različita su mišljenja prolaznika koji su se tu zadesili.

Prolazim svakodnevno ovom ulicom i mislim da je ruglo, ne shvatam poentu, a pomalo me plaši. Ne bih dirala ovo ili porušila, ali svaki put okrenem glavu na drugu stranu – rekla je Milijana. Dok  Nenad smatra da je baš po toj izložbi ulica postala popularna.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

– Smatram da ovaj zid daje mističnu čar ovoj ulici. Gotovo svakog prolaznika natera da zastane i da se zapita šta je ovo i ko je tu postavio. Pogotovo mi je drago što mnogi slikaju i postavljaju na društvenim mrežama. Vremenom je ova ulica postala poznata baš po ovom zidu – rekao je Nenad.

– Misim da je super da se na ovaj način izrazi kreativnost i da Beograd ima prilike da vidi nešto malo drugačije – rekla je 23-godišnja Ana.

Dok neki misle da je izložba samo jedan u nizu nonsensa, za mnoge je ona više od toga, pa tako i za tvorca ove neobične ulične umetnosti.

(Telegraf.rs / Izvor: Dnevno.rs)

Video: MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SunReiser

    20. maj 2015 | 09:45

    Milion puta prosao tom ulicom u uvek se pitao u cemu je problem, nisam ni slutio da jedna tako lepa stvar ako ljubav moze da napravi ovakav svinjac na ulici.

  • Vesna

    20. maj 2015 | 09:44

    Deponija u najavi ,uskoro ce tu donositi i kese sa djubretom .

  • Snorkijevac

    20. maj 2015 | 10:08

    Žalosno što se svako ruglo naziva drugim imenom a ne pravim!!Daleko je to od muzeja performansa ili konceptualne forme-užas na otvorenom!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA