RAŠTAN S BRAVETINOM: Da li biste probali ovo jelo? (FOTO)

Komentari

  • Polucrnogorka

    23. april 2015 | 15:00

    Takodje i ovde u Srbiji uspeva rastan i odlicno ga sprema moja majka crnogorka. Jako je zdrav i volim da ga konzumiram sa suvim rebrima a moze i bez toga.

  • Nana*

    23. april 2015 | 12:54

    Jela rastan sa ovcetinom. Mmmm fenomenalno.

  • MNE

    23. april 2015 | 07:16

    Ovo je kod nas tradicionalno jelo. Topla preporuka

  • Bob

    23. april 2015 | 00:11

    Četvrtkom u Višnjicinom restoranu Lido služe ograniceni broj porcija kuvanog raštana sa bravetinom.

  • marina

    22. april 2015 | 22:48

    Takodje tradicionalno jelo crnogorskog primorja. Rastan sa kastradinom, fenomenalno. Ko nije probao preporucujem!

  • Jeka

    22. april 2015 | 22:25

    Madona kad je imala nastup u Crnoj Gori mnogo joj se svidio rastan.

  • vera

    22. april 2015 | 22:18

    znam sta je rastan sa bravetinom. a ja trazim zelenu menestru da li je neko sprema u Beogradu?? hvala pozdrav

    • 23. april 2015 | 12:53

      Bokix

      @vera

      Zelena menestra tradicionalno jelo u Hercegovini,i kad odem da jedem pretezno narucuju stranci i oni koji znaju o ceme se radi.Jako kvalitetno jelo "trazi" kvalitetno crno vino.Strani turisti u Trebinju se navadili pa jedu svaki dan kad dodju u restorane.A nije bas preporucljivo jesti svakodnevno zbog:meso+vino=pritisak. Inace mislim da je sto se tice kvaliteta od domacih kuhinja Hercegovacka malo odskocila uzevsi samo par stvari u obzir nacin spremanja sac,sve je ispod saca od hljeba i pita ribe do mesa.O vinima,prsutu,sirevima svih vrsta,medu i maslinama ne treba trositi rijeci.

  • Biljana

    22. april 2015 | 22:02

    Раштањ је врхунски здрава лисната биљка односно врста купуса. Има специфичан, мени јако леп укус. Браветина је, наравно, овчетина. Мислим да комбинација сама за себе говори да је врхунска. Раштањ се једе не само у Херцеговини већ и у Црној Гори, али има и у Београду да се понегде купи на пијаци. Ја га купујем на Палилулској, и најчешће од њега правим здрав и укусан чипс. Иначе, у америци а нарочито Канади је на цени. На енглеском се зове kale, што наши неретко преводе као кељ, што је потпуно погрешно.

  • топлистанадреалиста

    22. april 2015 | 21:55

    Традиционално Xерцеговачко јело, ждерао више пута и то у Xерцеговини, мада понеко каже и раштика.....знају Xерцеговци! :D Није ми јасно како људи не контају, ајде ови рођени у другој половини осамдесетиx, али они старији или су толико глупи или.......можда неко не зна шта је брав? То само говори о томе колико сте читали, када већ нисте путовали, на жалост!

  • Hercegovac

    22. april 2015 | 21:21

    Sto se tice kombinacije rastana i sirovog mesa dolazi u obzir samo u sarmi koja je umotana u rastan. To je najbolja sarma ili japrak. Rastan je obavezna jelo u najjuznijem dijelu hercegovine tj. u u Trebinju, jer je Trebinje privilegovano klimom koja zimi pogoduje rastanu.

    • 22. april 2015 | 21:40

      HUM

      @Hercegovac

      Imas burazeru rastana po Banatu i Backoj koliko hoces, nije samo u Hercegovini. Mi, kojima su roditelji doselili u ove krajeve,odrasli smo na rastanu, suvoj bravetini, siru iz mjesine,i to i onom punomasnom i torotanu. Milina, pa jos kad se vratimo ljeti iz nasih krajeva, donesemo duvana ljubinjskog, ihaj...Bog te veselio.

  • Hercegovac

    22. april 2015 | 20:57

    To je jelo koje svaki hercegovac cesto jede. Rastan je jednogodisnja biljka a najbolji je kad ga hladno vrijeme obidje. Inace krasi svaku bastu tokom zime i jedino se on tada zeleni. Obavezno se koristi suva bravetina ili popularno kastradina a niposto sirovo meso. Probajte necete se pokajati sigurno.

    • 22. april 2015 | 21:30

      Dalmatinac

      @Hercegovac

      Bome kod nas se u Dalmaciji sprema sa sirovim mesom i za prste polizati ,,, normalno oni koji vole bravetinu jer je to jako meso intenzivnog mirisa a bogami i okusa... To se kasnije sve mora dobro isprati crnim vinom :)

  • Biljana NK

    22. april 2015 | 20:48

    Bravetina je ovčje meso , a raštan se sprema sa suvom bravetinom , nikako sa sirovom .

  • sasa

    22. april 2015 | 20:32

    A gde to ima na Novom Beogradu ? Koji je to restoran ?

  • Jelena

    22. april 2015 | 20:28

    Najbolje jelo koje postoji...

  • Ćorloilo Ćorlo Pk

    22. april 2015 | 20:28

    Pa, na primer: ruski sendvič! Znate li kako se pravi? Jednostavno i lako! Isečete dve kriške hleba, stavite jednu na drugu i - gotov je ruski sendvič! (Naravno, shvatite ovo kao šalu!) ;-)

  • Loouigi

    22. april 2015 | 20:27

    Usamljeni hasisar

  • maja

    22. april 2015 | 20:22

    Fantastično jelo, specijalitet iz Dalmacije,omiljeno zimi. Suva bravetina je kaštradina.

    • 22. april 2015 | 21:00

      Dragan TB

      @maja

      Suva jagnjetina(prodimljena i prosušena max.5 dana skoro sirova),je kaštradina.Mada sam više za opciju raštike sa suvom svinjetinom,koljenica kuvana npr.I to sa raštanom koji je prezimio u vrtu.Što ni kod nas rekli;nema raštana dok ga led ne rastrese!Svježi je žilav!Bravetina mi više ide uz por.

  • hm

    22. april 2015 | 20:18

    crnogorci vo kazu brav. meni je logicnije da.je sa volovskim mesom.nego sam matorom ovcom

    • 22. april 2015 | 20:37

      eloT-eloV

      @hm

      Crnogorci ovcu zovu brav.Vo je vo,believe me or not.

    • 22. april 2015 | 22:07

      Биљана

      @hm

      Мислим да сте погрешно запамтили. Црногорци за ОВНА кажу брави. Често се користи као погрдна реч када се говори о неком ко је туп и неотесан.

    • 22. april 2015 | 22:24

      Jeka

      @hm

      Bolje bi ti bilo da naucis pravopis, nego da pametujes!

    • 23. april 2015 | 07:13

      топлистанадреалиста

      @hm

      Потомци Његоша тако не говоре, можда ови милови....

  • Sax

    22. april 2015 | 20:09

    Ako negde naletite na ovo jelo, obavezno, bar probajte.

    • 22. april 2015 | 20:38

      Radoznalica

      @Sax

      Ne poznajem nikoga ko je probao ovo jelo da mu se nije dopalo.Suvo ovacije meso,kozije,malo slaninice šarene i da polizes prste.

    • 22. april 2015 | 21:32

      Dalmatinac

      @Sax

      Kod nas kazu i kad je neko tih i miran, ko "bravce" :)

  • Prle

    22. april 2015 | 20:07

    Kakva suvaBobane tu ide strogo sirova ovčetina

  • kamy

    22. april 2015 | 20:04

    Obavezno!!!

  • Firga

    22. april 2015 | 19:43

    Takozvana kastradina. Koliko je to dobro...

  • boban

    22. april 2015 | 19:35

    .... Neznam šta je tu čudno ? Suva jagnjetina sa raštanom .... Mmmm odlična stvar !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA