Takodje i ovde u Srbiji uspeva rastan i odlicno ga sprema moja majka crnogorka. Jako je zdrav i volim da ga konzumiram sa suvim rebrima a moze i bez toga.
Zelena menestra tradicionalno jelo u Hercegovini,i kad odem da jedem pretezno narucuju stranci i oni koji znaju o ceme se radi.Jako kvalitetno jelo "trazi" kvalitetno crno vino.Strani turisti u Trebinju se navadili pa jedu svaki dan kad dodju u restorane.A nije bas preporucljivo jesti svakodnevno zbog:meso+vino=pritisak. Inace mislim da je sto se tice kvaliteta od domacih kuhinja Hercegovacka malo odskocila uzevsi samo par stvari u obzir nacin spremanja sac,sve je ispod saca od hljeba i pita ribe do mesa.O vinima,prsutu,sirevima svih vrsta,medu i maslinama ne treba trositi rijeci.
Раштањ је врхунски здрава лисната биљка односно врста купуса. Има специфичан, мени јако леп укус. Браветина је, наравно, овчетина. Мислим да комбинација сама за себе говори да је врхунска. Раштањ се једе не само у Херцеговини већ и у Црној Гори, али има и у Београду да се понегде купи на пијаци. Ја га купујем на Палилулској, и најчешће од њега правим здрав и укусан чипс. Иначе, у америци а нарочито Канади је на цени. На енглеском се зове kale, што наши неретко преводе као кељ, што је потпуно погрешно.
Традиционално Xерцеговачко јело, ждерао више пута и то у Xерцеговини, мада понеко каже и раштика.....знају Xерцеговци! :D Није ми јасно како људи не контају, ајде ови рођени у другој половини осамдесетиx, али они старији или су толико глупи или.......можда неко не зна шта је брав? То само говори о томе колико сте читали, када већ нисте путовали, на жалост!
Sto se tice kombinacije rastana i sirovog mesa dolazi u obzir samo u sarmi koja je umotana u rastan. To je najbolja sarma ili japrak. Rastan je obavezna jelo u najjuznijem dijelu hercegovine tj. u u Trebinju, jer je Trebinje privilegovano klimom koja zimi pogoduje rastanu.
Imas burazeru rastana po Banatu i Backoj koliko hoces, nije samo u Hercegovini. Mi, kojima su roditelji doselili u ove krajeve,odrasli smo na rastanu, suvoj bravetini, siru iz mjesine,i to i onom punomasnom i torotanu. Milina, pa jos kad se vratimo ljeti iz nasih krajeva, donesemo duvana ljubinjskog, ihaj...Bog te veselio.
To je jelo koje svaki hercegovac cesto jede. Rastan je jednogodisnja biljka a najbolji je kad ga hladno vrijeme obidje. Inace krasi svaku bastu tokom zime i jedino se on tada zeleni. Obavezno se koristi suva bravetina ili popularno kastradina a niposto sirovo meso. Probajte necete se pokajati sigurno.
Bome kod nas se u Dalmaciji sprema sa sirovim mesom i za prste polizati ,,, normalno oni koji vole bravetinu jer je to jako meso intenzivnog mirisa a bogami i okusa... To se kasnije sve mora dobro isprati crnim vinom :)
Pa, na primer: ruski sendvič! Znate li kako se pravi? Jednostavno i lako! Isečete dve kriške hleba, stavite jednu na drugu i - gotov je ruski sendvič! (Naravno, shvatite ovo kao šalu!) ;-)
Suva jagnjetina(prodimljena i prosušena max.5 dana skoro sirova),je kaštradina.Mada sam više za opciju raštike sa suvom svinjetinom,koljenica kuvana npr.I to sa raštanom koji je prezimio u vrtu.Što ni kod nas rekli;nema raštana dok ga led ne rastrese!Svježi je žilav!Bravetina mi više ide uz por.
Polucrnogorka
Takodje i ovde u Srbiji uspeva rastan i odlicno ga sprema moja majka crnogorka. Jako je zdrav i volim da ga konzumiram sa suvim rebrima a moze i bez toga.
Podelite komentar
Maša šaša
@Polucrnogorka
Ma idi u crnu goru.
Podelite komentar
Nana*
Jela rastan sa ovcetinom. Mmmm fenomenalno.
Podelite komentar
MNE
Ovo je kod nas tradicionalno jelo. Topla preporuka
Podelite komentar
Bob
Četvrtkom u Višnjicinom restoranu Lido služe ograniceni broj porcija kuvanog raštana sa bravetinom.
Podelite komentar
marina
Takodje tradicionalno jelo crnogorskog primorja. Rastan sa kastradinom, fenomenalno. Ko nije probao preporucujem!
Podelite komentar
Jeka
Madona kad je imala nastup u Crnoj Gori mnogo joj se svidio rastan.
Podelite komentar
vera
znam sta je rastan sa bravetinom. a ja trazim zelenu menestru da li je neko sprema u Beogradu?? hvala pozdrav
Podelite komentar
Bokix
@vera
Zelena menestra tradicionalno jelo u Hercegovini,i kad odem da jedem pretezno narucuju stranci i oni koji znaju o ceme se radi.Jako kvalitetno jelo "trazi" kvalitetno crno vino.Strani turisti u Trebinju se navadili pa jedu svaki dan kad dodju u restorane.A nije bas preporucljivo jesti svakodnevno zbog:meso+vino=pritisak. Inace mislim da je sto se tice kvaliteta od domacih kuhinja Hercegovacka malo odskocila uzevsi samo par stvari u obzir nacin spremanja sac,sve je ispod saca od hljeba i pita ribe do mesa.O vinima,prsutu,sirevima svih vrsta,medu i maslinama ne treba trositi rijeci.
Podelite komentar
Biljana
Раштањ је врхунски здрава лисната биљка односно врста купуса. Има специфичан, мени јако леп укус. Браветина је, наравно, овчетина. Мислим да комбинација сама за себе говори да је врхунска. Раштањ се једе не само у Херцеговини већ и у Црној Гори, али има и у Београду да се понегде купи на пијаци. Ја га купујем на Палилулској, и најчешће од њега правим здрав и укусан чипс. Иначе, у америци а нарочито Канади је на цени. На енглеском се зове kale, што наши неретко преводе као кељ, што је потпуно погрешно.
Podelite komentar
Jeka
@Biljana
Rastan :)
Podelite komentar
топлистанадреалиста
Традиционално Xерцеговачко јело, ждерао више пута и то у Xерцеговини, мада понеко каже и раштика.....знају Xерцеговци! :D Није ми јасно како људи не контају, ајде ови рођени у другој половини осамдесетиx, али они старији или су толико глупи или.......можда неко не зна шта је брав? То само говори о томе колико сте читали, када већ нисте путовали, на жалост!
Podelite komentar
Nana*
@топлистанадреалиста
Crnogorsko.
Podelite komentar
Hercegovac
Sto se tice kombinacije rastana i sirovog mesa dolazi u obzir samo u sarmi koja je umotana u rastan. To je najbolja sarma ili japrak. Rastan je obavezna jelo u najjuznijem dijelu hercegovine tj. u u Trebinju, jer je Trebinje privilegovano klimom koja zimi pogoduje rastanu.
Podelite komentar
HUM
@Hercegovac
Imas burazeru rastana po Banatu i Backoj koliko hoces, nije samo u Hercegovini. Mi, kojima su roditelji doselili u ove krajeve,odrasli smo na rastanu, suvoj bravetini, siru iz mjesine,i to i onom punomasnom i torotanu. Milina, pa jos kad se vratimo ljeti iz nasih krajeva, donesemo duvana ljubinjskog, ihaj...Bog te veselio.
Podelite komentar
Hercegovac
To je jelo koje svaki hercegovac cesto jede. Rastan je jednogodisnja biljka a najbolji je kad ga hladno vrijeme obidje. Inace krasi svaku bastu tokom zime i jedino se on tada zeleni. Obavezno se koristi suva bravetina ili popularno kastradina a niposto sirovo meso. Probajte necete se pokajati sigurno.
Podelite komentar
Dalmatinac
@Hercegovac
Bome kod nas se u Dalmaciji sprema sa sirovim mesom i za prste polizati ,,, normalno oni koji vole bravetinu jer je to jako meso intenzivnog mirisa a bogami i okusa... To se kasnije sve mora dobro isprati crnim vinom :)
Podelite komentar
Biljana NK
Bravetina je ovčje meso , a raštan se sprema sa suvom bravetinom , nikako sa sirovom .
Podelite komentar
Jeka
@Biljana NK
Tako je Biljo.
Podelite komentar
sasa
A gde to ima na Novom Beogradu ? Koji je to restoran ?
Podelite komentar
Jelena
Najbolje jelo koje postoji...
Podelite komentar
Ćorloilo Ćorlo Pk
Pa, na primer: ruski sendvič! Znate li kako se pravi? Jednostavno i lako! Isečete dve kriške hleba, stavite jednu na drugu i - gotov je ruski sendvič! (Naravno, shvatite ovo kao šalu!) ;-)
Podelite komentar
Loouigi
Usamljeni hasisar
Podelite komentar
maja
Fantastično jelo, specijalitet iz Dalmacije,omiljeno zimi. Suva bravetina je kaštradina.
Podelite komentar
Dragan TB
@maja
Suva jagnjetina(prodimljena i prosušena max.5 dana skoro sirova),je kaštradina.Mada sam više za opciju raštike sa suvom svinjetinom,koljenica kuvana npr.I to sa raštanom koji je prezimio u vrtu.Što ni kod nas rekli;nema raštana dok ga led ne rastrese!Svježi je žilav!Bravetina mi više ide uz por.
Podelite komentar
hm
crnogorci vo kazu brav. meni je logicnije da.je sa volovskim mesom.nego sam matorom ovcom
Podelite komentar
eloT-eloV
@hm
Crnogorci ovcu zovu brav.Vo je vo,believe me or not.
Podelite komentar
Биљана
@hm
Мислим да сте погрешно запамтили. Црногорци за ОВНА кажу брави. Често се користи као погрдна реч када се говори о неком ко је туп и неотесан.
Podelite komentar
Jeka
@hm
Bolje bi ti bilo da naucis pravopis, nego da pametujes!
Podelite komentar
топлистанадреалиста
@hm
Потомци Његоша тако не говоре, можда ови милови....
Podelite komentar
Sax
Ako negde naletite na ovo jelo, obavezno, bar probajte.
Podelite komentar
Radoznalica
@Sax
Ne poznajem nikoga ko je probao ovo jelo da mu se nije dopalo.Suvo ovacije meso,kozije,malo slaninice šarene i da polizes prste.
Podelite komentar
Dalmatinac
@Sax
Kod nas kazu i kad je neko tih i miran, ko "bravce" :)
Podelite komentar
Prle
Kakva suvaBobane tu ide strogo sirova ovčetina
Podelite komentar
Radoznalica
@Prle
Neuporedivo je sa suvim mesom.Probaj pa da vidiš.
Podelite komentar
Jeka
@Prle
Molim???
Podelite komentar
kamy
Obavezno!!!
Podelite komentar
Firga
Takozvana kastradina. Koliko je to dobro...
Podelite komentar
boban
.... Neznam šta je tu čudno ? Suva jagnjetina sa raštanom .... Mmmm odlična stvar !!!
Podelite komentar