MIHAJLOVIĆ: Uskoro novi zakon o fasadama! Bitna je naša bezbednost, ne boja! (VIDEO)

 
  • 3

- Zakon je pripremljen i u narednih mesec dana biće donet. Naravno da je teško reći da li će skupština stanara moći finansijski takve stvari da realizuje, ali ćemo naći zajednički model kako da isfinansiramo i da budemo bezbedni - poručila je ministarka

Posle incidenta u Dečjoj klinici u Tiršovoj u Beogradu, kada je ispred jednog od ulaza u tu ustanovu pala fasada, ponovo se aktuelizovalo pitanje novog Zakona o stambenim odnosima.

DRAMATIČNO - Srušila se armatura na ulazu dečije bolnice u Tiršovoj!

Prema važećem zakonu, za stanje fasada odgovorni su vlasnici zgrada, odnosno ustanova na kojima se nalaze.

Pre samo mesec dana deo fasade koji je otpao sa zgrade u Makedonskoj ulici u centru Beograda zamalo je ubio dečaka dok se vraćao iz škole.

Juče je čak 50 kvadrata fasade otpalo sa zgrade Dečje klinike u Tiršovoj, a povređenih samo pukom srećom nije bilo. Zbog sve učestalijih incidenata, grad je ministarstvu građevine predložio novi zakon o stambenim odnosima.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Zakon je pripremljen i u narednih mesec dana biće donet, naravno da je teško reći da li će skupština stanara moći finansijski takve stvari da realizuje, zato ćemo u dogovoru sa gradom, a sa njima smo već razgovarali, napraviti neki zajednički model kako da isfinansiramo i da budemo bezbedni. Dakle nije u pitanju boja fasade nego da budemo bezbedni - kaže ministarka Zorana Mihajlović.

Za održavanje fasada odgovorni su stanari zgrada, a kada su u pitanju institucije, korisnici, odnosno vlasnici tih objekata, što je najčešće Republika Srbija.

- Ta izmena zakona će nama omogućiti da kao grad uđemo u zajedničke programe sa stanarima, koje sada nisu moguće jer nam državna revizija ne dozvoljava da ulažemo državni novac u nešto što je privatno vlasništvo i onda ćemo moći da izađemo sa programima kao što su 70-30 , kao što su posebni programi za fasade pod zaštitom države - kaže gradski menadžer Goran Vesić.

Gradska uprava do 20. aprila pregledaće sve fasade koje su u nadležnosti JKP, a do sada su radovi izvršeni na oko 200 takvih fasada, s kojih su skinuti delovi koji su pretili da otpadnu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Održana premijera u predstave "Meduza Suza" u Narodnom pozorištu Pirot

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoje

    15. april 2015 | 10:13

    Svim građanima pokloniti po šlem...jeftino rešenje...dok ne nađemo sredstva,raspišemo tendere...

  • The〰Spatula

    15. april 2015 | 14:28

    Bravo srce... Odavno te nismo culi a ni videli...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA