VESIĆ: Grad će učiniti sve da se povređeni dečak što pre oporavi

 
  • 4

Vesić je rekao da je policija izvršila uviđaj, a da će gradski građevinski inspektori utvrditi koji su sve radovi rađeni na toj zgradi i da li imaju veze sa padom dela fasade

Gradski menadžer Goran Vesić i direktor JKP "Javno stambeno" Beograd Nikola Kovačević posetili su danas u Urgentnom centru učenika prvog razreda srednje Trgovačke škole P. G. kome je sinoć oko 20 sati pao deo fasade sa zgrade u Makedonskoj 33 na glavu. Dečak je uspešno operisan.

Dečak na koga je pala fasada u stabilnom stanju

Gradski menadžer je razgovarao sa direktorom Urgentnog centra prof. dr Miljkom Ristićem i ekipom lekara o zdravstvenom stanju povređenog deteta. Vesić se zahvalio dr Ristiću i lekarima Urgentnog centra na svemu što su učinili za dete koje je povređeno. Odmah potom, predstavnici grada Beograda su razgovarali sa roditeljima povređenog deteta.

ZGRADA SE OBRUŠILA NA GLAVU UČENIKA: Teško povređen dečak na kog je pala fasada u centru Beograda!

Posle obilaska povređenog učenika gradski menadžer Goran Vesić je rekao "da je u ovom trenutku najvažnije da se povređeni dečak oporavi i da će grad učiniti sve što je neophodno da njegovo lečenje i opravak budu urađeni na najbolji mogući način".

Vesić je rekao da ovaj slučaj pokazuje da je "grad bio u pravu kada je pre nekoliko meseci zajedno sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pokrenuo proceduru izmena Zakona o stanovanju, između ostalog, zbog problema fasada".

Foto: Tanjug/Miloše Jelesijević Foto: Tanjug/Miloše Jelesijević

- Zakonski propisi su takvi da su fasade vlasništvo vlasnika stanova u zgradi dakle privatna imovina. Državna revizija je više puta u prošlosti stavljala primedbu gradu kada smo ulagali neka sredstva za obnovu fasada uz upozorenje da budžetska sredstva ne mogu da se troše na privatnu imovinu. Većina fasada u Beogradu je oronula a grad prema sadašnjim propisima ne može ni da pokrene programe koji predviđaju da mi delimično uložimo sredstva, a delimično stanari i da se ta investicija isplaćuje godinama kroz Infostan. Neke opštine koje to rade direktno krše zakon - rekao je Vesić i dodao da se Grad u predlogu izmena zakona posebno bavio fasadama pod zaštitom države kako bi se obezbedio pravni osnov da ih održava jer su spomenici kulture.

- Ovakva situacija nije normalna i zato smo uz dogovor sa nadležnim ministarstvom pokrenuli proces proces izmene zakona koji bi omogućio da lokalna samouprava može da interveniše, zajedno sa stanarima, u slučajevima kada fasade zbog oronulosti predstavljaju opasnost za bezbednost. Slične izmene smo predložili i za liftove kao i krovove - rekao je Vesić i dodao da preko 12 hiljada zgrada u Beogradu niko ne održava i da će izmenama zakona i taj problem biti rešen.

Vesić je rekao da je policija izvršila uviđaj, a da će gradski građevinski inspektori utvrditi koji su sve radovi rađeni na toj zgradi i da li imaju veze sa padom dela fasade.

Direktor JP "Javno stambeno" Nikola Kovačević je rekao da osnovno održavanje zgrade u Makedonskoj 33 sa koje je sinoć otpao deo fasade vrši JKP "Javno stambeno".

- Naše održavanje se odnosi samo na osnovno održavanje zgrade ali ne i na fasade jer su prema zakonu vlasnici fasade su vlasnici stanova. Stanari ove zgrade nikada nisu prijavili da postoji problem sa fasadom. Kao direktor JKP "Javno stambeno" naložio sam da od danas inženjerske ekipe naše kompanije izvrše obilazak fasada i naprave analizu stanja svake od njih kako bismo znali da li su neke od njih opasne za bezbednost građana – naveo je Kovačević.

(Telegraf.rs)

Video: Održana premijera u predstave "Meduza Suza" u Narodnom pozorištu Pirot

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PUKI

    21. mart 2015 | 16:28

    Nek konacno uredi fasade.Netreba da ceka da stanari to rade.Beograd mora da lepo izglrda

  • Saša

    22. mart 2015 | 05:49

    Vi treba da učinite sve da više nikome ne padne fasada na glavu.

  • Dag

    21. mart 2015 | 19:42

    Tuziti - odgovorne...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA