Beograd formira 12 timova za borbu s nepogodama!

 
  • 4

Gradonačelnik Siniša Mali najavio je formiranje stručnih timova koji će se baviti i nesrećama na teritoriji prestonice

Biće forimirani i timovi za borbu protiv požara i eksplozija, tehničko-tehnoloških udesa i terorističkih napada, nuklearnih i radijacionih akcidenata, evakuaciju, sklanjanje i zbrinjavanje i koordinaciju i realizaciju planova i mera i zadataka civilne zaštite.

Mali, koji je kao komandant Štaba predsedavao sednicom, rekao je da je definisan i usvojen Plan o imenovanju 12 stručnih timova, a na narednoj sednici Štaba trebalo bi da budu imenovani ti timovi.

- Time ćemo se operativnije i efikasnije baviti pojedinim problemima koji mogu da se dogode na teritoriji Beograda, rekao je gradonačelnik.

Grad će imenovati stručno operativne timove za zaštitu i spasavanje od zemljotresa i ruševina, za zaštitu i spašavanje od klizišta, odrona i erozije, od poplava, grada i olujnih vetrova, snežnih mećava, nanosa i poledica, suše i visokih teperatura, epidamija, epizootija i biljnih bolesti.

Foto: wikipedia/Bobik Foto: wikipedia/Bobik

Mali se osvrnuo i na neposredan povod za današnju sednicu, odnosno na Međunarodni dan civilne zaštite koji se obeležava 1. marta.

- Posle dugo vremena i mi smo počeli da obeležavamo taj datum, a smatram da je civilna zaštita važan faktor stabilnosti i bezbednosti građana i sistem koji može mnogo da pomogne tokom elementarnih nepogoda i u bilo kojim drugim situacijama koje mogu predstavljati pretnju, poručio je Mali.

Grad je, kako je dodao, već pokrenuo aktivnosti usmerene ka oživljavanju sektora civilne zaštite na teritoriji grada, a na tome će se i dalje intenzivno raditi.

Kako je najavio, u sledećih desetak dana biće objavljena javna nabavka za studiju akustičnosti koja treba da utvrdi način na koji sirene na teritoriji grada rade i koliko treba da ih bude, kako bi na kraju godine taj sistem bio potpuno obnovljen.

Gradonačelnik je zahvalio svima koji su učestvovali u radu Štaba kao i Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Komandant vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Mile Jovičić se takođe zahvalio svima koji su dali doprinos u otklanjanju posledica poplava i izrazio nadu da se takve i slične elementarne nepogode više nikada neće dogoditi.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Međutim, kako je istakao, treba biti svestan posledica klimatskih promena i zbog njih se mora biti spreman na delovanje.

On je predstavio i kratak film o poplavama koje su prošlog maja pogodile Srbiju, ističući da je više od 80 odsto Obrenovca bilo pod vodom i da su nadležni u kratkom roku omogućili da ta opština normalno funkcioniše, te da nije bilo ni zaraza ni epidemija koje često prate poplave.

Na sednici se obratio i šef Odseka za planiranje mera odeljenja za civilnu zaštitu Branko Stanić koji je održao prezentaciju o radu specijalizovanih jedinica civilne zaštite i njihovim aktivnostima tokom poplava.

Pre svečane sednice održana je radna sednica, na kojoj je usvojen Izveštaj o radu za prethodnu godinu, a u kojem je naglasak bio na prošlogodišnjim poplavama koje su se desile u Beogradu, ali i na olujnim vetrovima koji su nakon toga pogodili opštinu Lazarevac.

Štab je usvojio i plan rada za ovu godinu.

Na sednici su uručene zahvalnice najzaslužnijim institucijama i organizacijama koje su dale doprinos u borbi protiv poplava i otklanjanju njihovih posledica, a među kojim su Crveni krst Beograda, Vojska Srbije, NIS, Gorska služba spasavanja, Savez radio amatera Srbije, više gradskih javnih preduzeća…

Sednici su prisustvovali zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, članovi Gradskog veća i Gradskog štaba za vanredne situacije...

(Telegraf.rs / Beoinfo)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesa

    28. februar 2015 | 11:29

    Malo je 12 timova. Trebalo bi najmanje 200. Ionako se ovde stalno izmisljaju nova radna mesta,

  • Ha

    28. februar 2015 | 11:11

    Bolje formirajte 120 timova za borbu protiv korupcije u javnim preduzecima.

  • pazi ovo

    28. februar 2015 | 11:59

    Pogledajte malo dokumentaraca o hemijskim tragovima i kontrole klime... Pa se nadam da će vam biti maaalo jasnije oko nepogoda i svega ostalog... Zašto pada sneg kao stiropor, kako to da sneg kad zapalis gori kao plastika i ostalo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA