Ruski patrijarh osveštaće spomenik caru Nikolaju u Beogradu!

 
  • 4

- Radovi su u punom jeku i „Zelenilo” ulaže sve napore da sve bude spremno za iduću subotu kada će ruski patrijarh Kiril, povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata osveštati spomenik caru Nikolaju - rekao je gradski menadžer Goran Vesić

Radovi na uređenju Devojačkog parka su u punom jeku i očekujemo da bude svečano otvoren sledeće subote, rekao je Goran Vesić, gradski menadžer u Jutarnjem programu RTV „Pink”.

- Radovi su u punom jeku i „Zelenilo” ulaže sve napore da sve bude spremno za iduću subotu kada će ruski patrijarh Kiril, povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata osveštati spomenik caru Nikolaju. Podsetiću da je pomoć cara Nikolaja Srbiji tokom Velikog rata razlog podizanja spomenika, jer je on, upućivanjem pisma saveznicima sa pretnjom izlaska iz rata ukoliko se brodovi za evakuaciju ne upute na obalu Albanije, praktično spasao srpsku vojsku od uništenja. Taj potez zaslužuje svako poštovanje, a jedan od dokaza tog velikog gesta sadržana je i u testamentu Nikole Pašića koji se svoju zaostavštinu namenio za podizanje spomenika caru Nikolaju. Ovim parkom mi i naši preci na neki način odužujemo dug čoveku koji je učinio veliki gest prema Srbiji - rekao je Goran Vesić.

Govoreći o uređenju grada i otvaranju novih zelenih površina, Vesić je podsetio da je pored već uređenog Miljakovačkog parka u planu i rekonstrukcija drugih gradskih parkova.

- Veoma brzo biće otvoren i park na Gardošu i mi se trudimo da ih bude što više. Naredne godine sugrađani mogu očekivati rekonstrukciju većeg broja parkova, među kojima će biti i park na Terazijskom platou koji je sada neuređen, a jedan deo sredstava iz fonda za ekologiju biće izdvojen i za uređenje stotinak manjih parkova, jer su nam bitne i te manje površine između zgrada, kako bi Beograđanima poboljšali kvalitet života u neposrednom susedstvu. U međuvremenu smo počeli i sa projektom uređenja fasada, identifikovali smo njih 87 pod zaštitom države, raspisali konkurs za prvih deset. Već nam se javilo nekoliko kompanija koje žele da doniraju sredstva za njihovo uređenje a narednih dana počećemo i sa potpisivanjem ugovora - rekao je Vesić.

On je dodao da će tokom decembra biti objavljen konkurs za uređenje nekoliko trgova u centru grada kako bi se te površine obnovile.

- Planiramo da obnovimo i Knez Mihailovu ulicu, u koju dugo godina nije ulagano. Tokom sledeće godine odredićemo jedan broj zgrada koje je moguće oslikati muralima, te ćemo po modelu Berlina pozvati domaće i strane umetnike da ulepšaju te prostore. Beograd zaslužuje da bude uređen grad i verujem da ćemo zajedničkim snagama uspeti da ga još više ulepšamo - kazao je gradski menadžer.

On je podsetio da građani već sada mogu da predlože uređenje određenih parkovskih površina, ali najavio i da će sledeće godine biti raspisan posebna akcija na kojoj će građani moći da daju svoje ideje i sugestije. Na predlog građana uređena je jedna takva zelena površina na Novom Beogradu, kazao je Vesić, apelujući na sugrađane da nastave da unapređuju interaktivan odnos sa gradskim komunalnim preduzećima i Gradskom upravom.

Slobodan Stanojević, generalni direktor JKP „Zelenilo Beograd” podsetio je da je Devojački park potpuno rekonstruisan, i da sada obuhvata tri nivoa. Izgrađena je posebna betonska podkonstrukcija, postavljeno 1500 kvadrata nove travnate površine, uspostavljen automatski zalivni sistem, postavljeno 1000 kvadrata granitnih ploča i drugih materijala.

U toku su radovi na dodatnom ozelenjavanju parka, a tokom proleća može se očekivati da u donjem delu parka bude i prostor namenjen deci, sa svim potrebnim rekvizitima i mobilijarom.

(Telegraf.rs / Beoinfo)

Video: Održana premijera u predstave "Meduza Suza" u Narodnom pozorištu Pirot

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    9. novembar 2014 | 12:33

    Boze,kako nas salecu, sa svih strana?... (Od sledece godine, Srbija predsedava OEBS-om.Geopoliticka borba "velikih", se nastavlja.Tesko da ce nesto zavisiti, od nase volje.)...

  • pošten srbin

    9. novembar 2014 | 18:00

    Srbija nema sta da radi u EU. Ja živim u Kninu od kada je Hrvatska ušla u Eu propada. Poljoprivrednici ne mogu vise ništa prodat. Sve je na koljenima a zakoni nisu hrvatski već evropski. Za sirotinju previše nameta. Braco imate Sreće imate Rusiju. Ne budite slijepi pored očiju ! Eu je prevara vjerujte !

  • Novi svetski poredak

    9. novembar 2014 | 12:37

    Dobrodosli Vasa Svetosti!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA