KOMŠIJE VAM LOME I BUŠE PO ZGRADI? Evo kako da ih prijavite, kome i koliko će biti kažnjeni!

 

U vreme od 13.00 do 17.00 časova i od 22.00 do 6.00 časova, bez obzira da li je u pitanju radni dan, praznik ili vikend, stanari se moraju ponašati na način koji obezbeđuje potpuni mir i tišinu u zgradi (vreme odmora). Ukoliko se radovi izvode tokom "zabranjenog" peroda, novčana kazna se kreće u rasponu od 5.000 do 500.000 dinara

Svako ko živi u Beogradu, barem je jednom došao u situaciju da ga iz popodnevne dremke ili jutarnjeg sna trgne onaj užasni, razorni zvuk bušilice. U trošnim stambenim zgradama često se izvode različiti radovi, što proizvodi veliku buku koja smeta stanarima.

Kada dođe do situacije gde buka zaista postaje nesnosna i narušava sve norme reda i mira, nameće se pitanje kome se obratiti. Međutim, ono što je možda još važnije jeste vreme u kojem je dozvoljeno i zabranjeno izvođenje radova.

U potrazi za odgovorima, kontaktirali smo komunalnu policiju, kojoj se i sugrađani mogu obratiti ukoliko imaju opravdan razlog. 

Na prvo pitanje - od kada do kada tačno traje kućni red, dobili smo odgovor da se taj interval odnosi na vreme od 13 do 17 časova, a ne od 14, kako većina ljudi misli. Takođe, u tom periodu je zabranjeno ometanje stanara bilo kakvom vrstom buke.

- Odlukom o kućnom redu u stambenim zgradama ("Sl. list grada Beograda", br. 12/96 - prečišćen tekst, 14/96 - ispr., 6/99 i 11/2005) reguliše se kućni red u stambenim zgradama na teritoriji grada Beograda, pod kojim se podrazumevaju pravila ponašanja vlasnika, odnosno korisnika stanova i drugih posebnih delova zgrade, vezana za korišćenje zajedničkih delova zgrade i zajedničkih uređaja i instalacija u zgradi, kao i druga pitanja kojima se obezbeđuje mirno i nesmetano korišćenje stanova i drugih posebnih delova zgrade.

- Odluka određuje da je pri korišćenju stana i zajedničkih prostorija u zgradi zabranjeno vikom, bukom, trčanjem, skakanjem, igranjem loptom i sličnim postupcima ometati druge stanare u mirnom korišćenju stana. Korišćenje raznih mašina i uređaja, muzičkih aparata, radio i televizijskog prijemnika, kao i sviranje i pevanje u stanu, odnosno zgradi, dozvoljeno je samo do sobne jačine zvuka - objasnili su u komunalnoj policiji.

O vremenskoj zabrani izvođenja radova, navodi se da je u periodu od 13 do 17 časova to najstrožije zabranjeno, kao i od 22 časa do 6 sati ujutru.

- U vreme od 13.00 do 17.00 časova i od 22.00 do 6.00 časova, bez obzira da li je u pitanju radni dan, praznik ili vikend, stanari se moraju ponašati na način koji obezbeđuje potpuni mir i tišinu u zgradi (vreme odmora).

Ono što je možda najneverovatnije, jeste visina kazne koju možete platiti ako ne poštujete pravila. Ukoliko se radovi izvode tokom "zabranjenog" peroda, novčana kazna se kreće u rasponu od 5.000 do 500.ooo dinara!

- Što se tiče visine kazni koje određuje predmetna odluka, u slučajevima kada se konstatuje ometanje drugih stanara bukom, može se podneti zahtev nadležnom prekršajnom sudu, gde sudija može izreći novčanu kaznu u rasponu od 5.000 do 500.000 dinara za pravno lice, od 250 do 25.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice i od 2.500 do 250.000 dinara za preduzetnika.

Kada dođe do situacije gde su građani rešeni da podnesu krivičnu prijavu protiv nekoga, mogu se obratiti opštinskoj i gradskoj komunalnoj inspekciji i komunalnoj policiji.

- S obzirom da su u toku izmene i usklađivanje gradskih odluka, pa i Odluke o kućnom redu u stambenim zgradama, sa novim Zakonom o prekršajima u delu koji se odnosi na određivanje prekršaja za koje će se moći izdavati prekršajni nalog, Komunalna policija kao ovlašćeni organ za izdavanje prekršajnog naloga svakako će u svom radu primenjivati isti kada se Odlukom precizno definišu prekršaji- naveli su u policiji.

Rečeno nam je da se ovakvi problemi najčešće rešavaju dolaskom na lice mesta, gde određena jedinica sprovodi zakonske mere. Ipak, u najviše navrata lica koja se kontrolišu odreaguju na upozorenje komunalnih policajaca na obavezu poštovanja kućnog reda.

(D. Čavić)

Video: Gašić otkrio spomen-bistu Đorđu Mihailoviću: Danas je 106. godišnjica proboja Solunskog fronta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pomozite

    4. oktobar 2014 | 10:18

    Bukvalno ispred moje zgrade se svaki dan okupljaju neki klinci da ifraju košarku i to uvek oko pola 4 do 5 , a to je baš vreme kad ja spavam popodne. Žao mi je da pozovem komunalnu pošto su to samo deca ali ne znam šta da uradim. Hiljadu puta sam ih zamolio preko terase da se stišaju ali ništa ne vredi. Bilo bi dobro kad bi samo igrali košarku , to nije tako bučno, ali problem je što se oni deru i svadjaju itd. Imate li neki savet šta da uradim?

  • Pera

    4. oktobar 2014 | 10:17

    Ja sam mislio da je ovaj zakon zastareo. Gde ima kućni red od 13 do 17.h? Pa kako će neka firma da renovira stan? Koliko će im vremena trebati ako poštuju kućni red?! Zar nije logičnije da bude od 20h do 08h.... Možda sam ja predugo na zapadu, ili?!

  • Cobi ns

    4. oktobar 2014 | 12:33

    Ako neko renovira stan ili slavi nešto jednom u 6meseci,treba biti tolerantan-ako neko svaki dan pravi buku,to je bahato i treba mu zabraniti!!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA