PRVA SRPSKA FORMULA: Naši studenti prave bolid koji će se trkati za Srbiju! (FOTO) (VIDEO)

 
  • 16

Studenti viših godina Mašinskog fakulteta rade na izradi vozila za takmičenje Formula Student, na kojem će kao jedini srpski tim predstavljati Univerzitet u Beogradu. Međutim, zbog ograničenih sredstava, studenti su organizovali i akciju prikupljanja novca koji im je potreban da bi finalizovali projekat

Mnogi mladi studentske dane provode bezbrižno, najčešće uvaljeni u udobne fotelje nekog gradskog kafića. Međutim, na drugoj strani su oni koji su prepoznali značaj praktičnog rada i usavršavanja u struci.

Telegraf vam predstavlja studentski tim pod nazivom "Drumska strela" koji će jedinstvenim projektom izraditi bolid za takmičenje "Formule Student", koje predstavlja jedno od najprestižnijih svetskih takmičenja za mlade studente inženjere.

U ovom projektu učestvuje 25 studenata Mašinskog, Elektrotehničkog, Saobraćajnog i Fakulteta organizacionih nauka, podeljeni u nekoliko timova. Na ovom takmičenju, studenti će kao jedini srpski tim predstavljati Univerzitet u Beogradu. Studenti isključivo samostalno izrađuju vozilo koje će predstaviti na takmičenju.

- Ceo program traje godinu dana, proces projektovanja vozila traje oko 7 meseci, a nakon toga sama izrada vozila traje oko 2 meseca. Imamo veoma organizovan sistem, a svih 25 članova su podeljeni u nekoliko podtimova: tim za pogon i elektroniku, tim za konceptulani dizajn, tim za proizvodnju i montažu, tim za oslanjanje, upravljanje i kočenje i tim za marketing i sponzorstva - kaže Predrag Mrđa, vođa projekta za ovu sezonu, inače student treće godine doktorskih studija na Mašinskom fakultetu.

Do sada ekipa "Drumska strela" je učestvovala na tri takmičenja, a ove godine bi trebalo da učestvuju na još dva takmičenja, u Italiji i Austriji. Prve godine su učestvovali samo s idejnim projektom i zauzeli su drugo mesto. Nakon toga su napravili prvo vozilo, pa zatim i drugo i sad je red na treće.

Najbolji rezultat su postigli na prošlogodišnjem takmičenju u Italiji gde su zauzeli 10. mesto od ukupno 43 tima iz celog sveta. Evo kako je izgledao jedan krug vožnje u Italiji:

- Izazov je veliki jer je potrebno napraviti trkački bolid. Naša ekipa je prethodnih godina imala mnogo uspeha na ovom međunarodnom takmičenju, pa i sad očekujemo dobar plasman - kaže Jelena Sindžirević, studentkinja FON-a koja je zadužena za marketing i PR odnose ove studentske ekipe.

Pripreme za "Formulu Student" traju već nekoliko meseci. Mladi stručnjaci imaju veliku želju i entuzijazam da se pokažu u što boljem svetlu, ali im je potrebna i finansijska podrška. Tim je osmislio marketinšku kampanju „NAŠA TRKA“ u kojoj će prikupljati novčana sredstva od gradjana Srbije.

Za uplatu veću od 1.000 dinara dobija se nalepnica na oplati novog vozila veličine 20x20mm, gde građani mogu da pokažu svoju kreativnost i na taj način budu deo tima. Pored nalepnice dobijaju mogućnost da prisustvuju otkrivanju novog vozila i test vožnji na NAVAK-u.

Pogledajte kako izgleda formula ekipe "Drumska strela".

(Mihajlo Pavić)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA