Ruski car Nikolaj Romanov dobija spomenik u Beogradu

 
  • 26

- Spomenik je donacija Ruske Federacije, a podiže se pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića. Skupština grada će urediti taj park zajedno sa nekim ruskim kompanijama, tako da će taj deo biti uređen na poseban način. To je velika stvar za Beograd - rekao je Goran Vesić, sekretar Privremenog organa Beograda

Spomenik poslednjem ruskom caru Nikolaju Romanovu biće podignut u parku kod republičke skupštine, u Ulici kralja Milana, na prostoru prema Ruskom domu, najavio je danas sekretar Privremenog organa Goran Vesić gostujući na „Studiju B”.

- Spomenik je donacija Ruske Federacije, a podiže se pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića. Skupština grada će urediti taj park zajedno sa nekim ruskim kompanijama, tako da će taj deo biti uređen na poseban način. To je velika stvar za Beograd.

Nikolaj Romanov je zadužio Srbiju i Beograd. Ruski car je, kada je srpska vojska izbegla u Albaniju posle ofanzive austrijske i nemačke vojske, poslao pismo savezničkim silama, Francuskoj i Engleskoj, u kome navodi da će Rusija, ukoliko se ne pošalju saveznički brodovi po srpsku vojsku, istupiti iz rata.

Na taj način on je dao veliki doprinos spasavanju srpske vojske. Posle revolucije u Sovjetskom Savezu, Beograd je bio grad koji je primio najviše ruskih izbeglica, posle Pariza, oni bogatiji su išli u Pariz, a srednja klasa je dolazila u Beograd. Mnogo lepih zgrada koje danas imamo u Beogradu radile su ruske arhitekte. Naša obaveza je da se čoveku koji je nešto konkretno učinio za naš narod odužimo – istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, Beograd će u narednom periodu pokušati da se oduži i mnogim drugim ljudima koji su učinili nešto za grad, a nemaju svoje obeležje.

- Kralj Aleksandar Karađorđević nema svoje obeležje u Beogradu, kao ni Peko Dapčević, koji je oslobodio Beograd 1944. godine. Pokušaćemo uz pomoć građana da se odužimo i nekim ljudima koji su učinili nešto za grad a nisu političari, mogu da budu umetnici, novinari, glumci. Juče smo na sastanku sa sekretarom za životnu sredinu tražili način da se oplemeni Trg Đoke Vještice, jer on treba da izgleda lepše, da bude mesto gde ljudi mogu da sednu, da se odmore - kazao je Vesić.

(Telegraf.rs)

Video: Održana premijera u predstave "Meduza Suza" u Narodnom pozorištu Pirot

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    27. mart 2014 | 15:50

    Svaka cast, ovo je za svaku pohvalu, ovaj covjek je ovo davno zasluzio i jos mnogo vise, kazem covjek a ustvari svetac.

  • Srb

    27. mart 2014 | 15:49

    Svaka cast ! Vecno hvala caru Nikolaju i ruskom narodu na bezgranicnu podršku tokom istorijski teških trenutaka. Naša vera kultura i istorija se duboko prožimaju. Slava Rusiji i Srbiji!

  • Vlada

    27. mart 2014 | 15:32

    Bože šta predsedniku-masteru neće još pasti na pamet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA