Oskrnavljena crkva Svetog Georgija na Kosovu

Provalnici polomili ikonu i krst i odneli novac. Kosovska policija tvrdi da napad nije bio etnički motivisan. To je drugi napad na srpske crkve u ovom delu Kosova za mesec dana

  • 0

Crkva Svetog Georgija u Stanišoru u Kosovskom pomoravlju obijena je tokom prošle noći. Provalnici su obili ulazna vrata, oštetili ikone i krst i iz crkve odneli novac. Kosovska policija tvrdi da incident nije etnički motivisan. Ovo je drugi napad na srpske verske objekte u ovom delu Kosova u poslednjih mesec dana.

Lokalni sveštenik o provali je obavestio policiju jutros oko 8 časova. Portparol kosovske policije za region Gnjilana Ismet Hašani kaže da je policija obavila uviđaj i utvrdila da se radi o pljački, tj. da skrnavljenje crkve nije etnički motivisano.

- Obijena su ulazna vrata i iz crkvene kase odneto je nekoliko desetina dinara, jer više novca tu nije bilo. Slučaj nema etničku pozadinu, a informaciju o skrnavljenju crkve dobili smo od sveštenika rano jutros - rekao je Hašani.

On je dodao da je ovaj crkveni objekat na meti kradljivaca bio i pre otprilike godinu dana, ali da je policija uspela da ga identifikuje i izvede pred lice pravde.

Paroh Velja Stojković izjavio je da su provalnici polomili katanac na vratima i provalili u unutrašnjost crkve, kao i da je slomljeno staklo na ikoni, polomljen krst i da su obijena ulazna vrata crkve.

Crkva Svetog Georgija sagrađena je pre više od 200 godina, a od dolaska međunarodnih snaga više puta je bila na meti vandala i razbojnika.

U nepunih mesec dana ovo je drugi slučaj skrnavljenja objekata SPC u Kosovskom pomoravlju. U prvoj polovini februara oskrnavljena je i opljačkana crkva Sv. Nikolaja koja se nalazi u Kosovskoj Kamenici.

(M. S. / Tanjug / Foto: Radio KiM)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA