Otkriven najveći tunel za krijumčarenje u Pojasu Gaze

 
  • 0

Vojni izraelski portparol, potpukovnik Peter Lerner, rekao je da se otvor ovog "terorističkog tunela" nalazi nekoliko stotina metara u dubini izraelske teritorije. Tunel još nije potpuno istražen zbog bojazni od podmetnutih eksplozivnih naprava

Izraelska vojska pronašla je do sada najveći tunel za krijumčarenje robe i opreme prema Pojasu Gaze, koji je pod kontrolom pokreta Hamas.

Vojni portparol, potpukovnik Peter Lerner, rekao je da se otvor ovog "terorističkog tunela" nalazi nekoliko stotina metara u dubini izraelske teritorije. Tunel još nije potpuno istražen zbog bojazni od podmetnutih eksplozivnih naprava.

Portparol islamističkog Hamasa Abu Obeida je za otkriće tunela "okrivio" kiše koje su nedavno padale, pa se, kako je rekao, pokazao otvor.

Tunel, koji su ove sedmice pronašli pripadnici izraelske obaveštajne službe i vojske, ojačan je betonom i veoma je sofisticiran, pošto liči na željeznički tunel. U njemu su pronađeni električni generator, alat i šine.

Lerner je rekao da je ovaj prolaz omogućavao Hamasu da stigne do izraelskih civila, koji bi bili napadani, kao i vojnici.

Izrael je prošle godine pronašao tri ovakva tunela, od kojih je jedan bio dugačak više od kilometra, 18 metara ispod zemlje. Godine 2006. ekstremisti povezani s Hamasom ubacili su se kroz tunel u Izrael, ubili dva izraelska vojnika, a trećeg, Gilada Šalita, oteli i držali ga u zatočeništvu pet godina, dok ga nisu razmenili za stotine palestinskih zatvorenika.

(Telegraf.rs / Srna)

Video: Na Univerzitetu Kolumbija veliki dan za Srbiju i našeg naučnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA