OTKRIVENO: Šarić imao hrvatski pasoš i prao novac u Sloveniji!

 
  • 11

Slovenački mediji prenose da je deo "prljavog novca", koji je prodajom droge stekao klan "kokainskog kralja" Darka Šarića, "opran" preko Slovenije, dok se u hrvatskim listovima pominje da je Šarić imao hrvatski pasoš

Hapšenje Darka Šarića i dalje je tema i u zemljama regiona, a mediji pišu da je, najverovatnije najveći narko bos na Balkanu imao hrvatski pasoš, prao novac u Sloveniji, kao i da su srpski operativci, uz dozvolu vlasti, prisluškivali Šarićeve prijatelje i porodicu u Crnoj Gori.

Pozivajući se na svoja saznanja u bezbednsnim krugovima, podgoričke "Vijesti" pišu da su crnogorske službe imale bitnu ulogu u zajedničkom radu, ali da su najvažniji deo posla odradili agenti američke CIA i srpske BIA.

Navodi se, naime, da su službenici Uprave policije, ali i operativci ANB-a, uz aminovanje potpredsednika vlade i ministra pravde Duška Markovića, u najvećem delu bili "servis" srpskim kolegama iz BIA, te da je njihovim agentima "čak dozvoljeno da na teritoriji Crne Gore mesecima prate i snimaju komunikaciju članova Šarićeve porodice i najbližih prijatelja".

Slovenački mediji pišu da postoji velika verovatnoća da je deo "prljavog novca", koji je prodajom droge stekao klan "kokainskog kralja" Darka Šarića, koji se ovih dana predao i zatvoren je u Srbiji, "opran" preko Slovenije.

- Uveren sam da je Slovenija, koja je rasprodata u vreme tranzicije, još Meka za pranje novca - izjavio je za ljubljanski "Dnevnik" nekadašnji načelnik slovenačke kriminalističke službe Jakob Demšar koji je sada angažovan kao predsednik društva Kriminologa Slovenije.

- Događa se da razni penzioneri, taksisti i konobari kupuju cela preduzeća novcem koji su navodno zaradili u inostranstvu - kaže Demšar, podsetivši da je kod prljavog novca najveći problem kako ga legalizovati kroz zakonite poslove.

- Postoji velika verovatnoća da će Šarić pokušati da se nagodi sa srpskim tužilaštvom za manju kaznu, pa tako i da kaže gde se nalazi njegov novac u Sloveniji. Bojim se da će nas zbog tih otkrića još jako boleti glava - rekao je Demšar.

U Sloveniji je, inače, pre četiri godine u opsežnoj kriminalističkoj akciji i u saradnji sa stranim tajnim službama bila sprovedena akcija "Balkanski ratnik", tokom koje je bilo uhapšeno više desetina ljudi navodno povezanih sa Šarićem, među njima i preduzetnik Dragan Tošić za kojega se pretpostavlja da je šef slovenačkog dela Šarićevog narko klana.

Veći deo njih, uključujući i Tošića kasnije je iz zatvora pušteno nakon što ih je osobodio sud koji je odbio da kao dokaz prihvati snimke razgovora klana koje su imali državne obaveštajne agencije u Srbiji i Sloveniji.

Hrvatski "Večernji list", međutim, konstatuje da hapšenje Šarića nije izazvalo preveliko uzbuđenje u hrvatskoj policiji iako je njegovo ime već godinama na popisu imena za njih zanimljivih osoba.

Čini se, piše list, da Šarić ipak nije imao težište svoje mreže u Hrvatskoj, osim što je sa brodom i 2,8 tona kokaina uhapšen Puljanin Anastazije Martinčić.

List podseća na tvrdnje da je Šarić, krijući svoj identitet preko američkih firmi ulagao u nekretnine i u Hrvatskoj, a spominjalo se, dodaje se, sindikalno odmaralište u Rovinju.

Napominje se i da je Šarić, prema podacima međunarodnog udruženja koje se bavi istraživanjem organizovanog kriminala i korupcije imao i hrvatski pasoš i da je poslovao u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Češkoj, SAD-u, Brazilu, Urugvaju, Italiji.

A splitski novinar i književnik Predrag Lucić, koji često na satiričan način i u stihu komentariše najaktuelnije događaje na Balkanu je za "Slobodnu Evropu" napisao: "Vino pije Kraljeviću Narko; Nasamo sa neviđenom hajkom; A kad su se napojili vina; Hajka Narku stade besediti".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Smesno

    20. mart 2014 | 12:40

    Sada cemo ziveti bolje od kada ga je "gospodin"uhapsio... Cirkus

  • Lud Zbujen

    20. mart 2014 | 13:14

    Tog coveka treba postaviti za gradonacelnika i ministra gradjevine odmah da sazida sve novo a gudru neka valaj ali dalje odavde

  • Lepa

    20. mart 2014 | 13:35

    Šarić za premijera!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA