VEROVALI ILI NE! BATUT TVRDI: Voda u Užicu ima crve, ali je zdrava!

 
  • 4

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut" kažu da je u okviru ispitivanja, u uzorcima vode za piće detektovano prisustvo slobodno-živećih Nematoda, ali da ovi organizmi "mikroskopske veličine crvolikog oblika" prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije nemaju zdravstveni značaj

Nakon ukidanja zabrane korišćenja vode za piće u gradskom vodovodu Užice, od februara meseca, jednom nedeljno se obavlja ispitivanje biološke ispravnosti vode za piće, a bakteriološka i fizičko-hemijska ispitivanja se vrše u skladu sa zakonskom regulativom (6 puta mesečno sa 8 mernih mesta u mreži i sa postrojenja), saopštio je "Batut".

U okviru ovih ispitivanja, u uzorcima vode za piće detektovano je prisustvo slobodno-živećih Nematoda, u malom broju (od <1 jedinke po litri, do maksimalno 10).

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije  "Dr Milan Jovanović - Batut" saopštavaju da se "radi se o organizmima mikroskopske veličine crvolikog oblika koji prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) nemaju zdravstveni značaj.

Najčešće su pokazatelj loših sanitarno-higijenskih uslova na postrojenju, uključujući i rezervoare, kao i neadekvatnog tretmana i dezinfekcije vode. Ni u jednom od ispitivanih uzoraka nije utvrđeno prisustvo crevnih protozoa, Entamoeba sp. i Giardia sp., kao ni jaja, larvenih oblika i odraslih jedinki parazita koji mogu da izazovu poremećaje zdravlja kod ljudi."

Uzimajući u obzir navedene rezultate, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut” je sačinio stručno mišljenje u kojem se konstatuje da je voda iz vodovodnog sistema u gradu Užicu bezbedna za piće i pripremu hrane. U narednom periodu nastaviće se fizičko-hemijska, bakteriološka i biološka ispitivanja. Ukoliko bi rezultati ovih ispitivanja pokazali da je došlo do promena koje mogu da imaju uticaj na zdravlje, stanovništo bi bilo blagovremeno obavešteno, a nadležne institucije i organi bi preduzeli odgovarajuće mere.

U cilju poboljšanja sanitarno-higijenskih uslova u vodovodnom sistemu i adekvatnog tretmana vode, preporučena je upotreba jačeg dezinfekcionog sredstva za dezinfekciju vode, poboljšanje postupka filtriranja i redovno čišćenje rezervoara.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA