UŽASNO: Otrovali devet orlova belorepana, preti im istrebljenje! (FOTO)

 
  • 13

- Apelujemo da se prestane sa trovanjem šakala, jer se na taj način ugrožavaju i orlovi belorepani koji ih jedu. Nadamo se da će se naći počinilac ovog zlodela koji je izazvao namerno uginuće ptica - izjavio je ornitolog Marko Tucakov

U selu Svilojevo, u apatinskoj opštini, ponovo su pronađena tri uginula orla belorepana, posle prethodna četiri koja su stradala od trovanja. Za sada je pronađeno devet otrovanih orlova, a strahuje se da će ih biti još više. Ovim je ozbiljno ugrožena populacija retkih i strogo zaštićenih orlova.

Na lice mesta je izašla pokrajinska inspektorka za zaštitu životne sredine, veterinarski inspektor, predstavnik pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, policija, kao i lokalni meštani i lovci koji su zapazili i prijavili uginule orlove.

- Apelujemo da se prestane sa trovanjem šakala, jer se na taj način ugrožavaju i strogo zaštićene vrste ptica kao što su orlovi belorepani. Nadamo se da će se naći počinioc ovog zlodela koji je izazvao namerno uginuće ptica. Toksiloška analiza iz Beograda od trovanju četiri belorepana još nije stigla. Nepogrešvo znamo da je u pitanju trovanje - kaže ornitolog Marko Tucakov, iz Zavoda za zaštitu prirode Novi Sad.

On je dodao da je jedan orao prstenovan u Mađarskoj, i da postoji obaveza Srbije da registruje orlove.

- Očekivali smo da posle prvog trovanja četiri orla reaguje policija i tuižilaštvo što se nije desilo. Želja Srbije je da se na najkvalitetniji način uključi u međunarodne norme zaštite prirode - navodi Tucakov, objašnjavajući da se velika količina novca "spiska" u zaštitu prirode bez nekih rezultata.

(Telegraf.rs)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KristiMek

    15. mart 2014 | 00:20

    Stvarno ima bezobraznih ljudi!

  • Варјаг

    15. mart 2014 | 00:26

    Занемео сам.Мислио сам да су пронашли починиоца-е а сада поново ...надам се да ће ће бити пронађен...

  • KristiMek

    15. mart 2014 | 00:19

    Aaaa jadni! :-(

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA