APSURD: Odbili da daju pare za "Nišvil", a finansiraju film o njemu?!

 
  • 1

Kontradiktoran stav Ministarstva kulture koje je odlučilo da ne finansira "Nišvil", ali da zato za film o ovom festivalu izdvoji 709.500,00 dinara, prema rečima direktora tradicionalne džez manifestacije Ivana Blagojevića svojevrstan je apsurd

Iako je Komisija Ministarstva kulture za muzičko stvaralaštvo odbila "Nišvil" kao "komercijalno turističu manifestaciju", Komisija za informisanje istog Ministarstva, odlučila je da sa 709.500,00 dinara finansira nezavisnoj TV produkciji "Sinopsis", dokumentarni film o "Nišvilu" kao najvećem kulturološkom brendu Srbije: "Nišvil - prvih 20 godina".

Ovaj kontradiktoran stav Ministarstva kulture je svojevrstan apsurd. Očigledno je da su članovi Komisije za informisanje bolje informisani o kvalitetu "Nišvila" - kaže direktor festivala, Ivan Blagojević.

Inače, u opisu odobrenog projekta - dokumentarnog filma između ostalog piše:

"Nišvil džez festival je jedan od 30 brendova Srbije. Festival ove godine obeležava 20 godina postojanja. O ovom festivalu ne postoji ni jedan dokumentarni film o tome kako nastaje, kako opstaje i kako je postao jedan od brendova Srbije i jedan od najznačajnih festivala na Balkanu. Želimo da prikažemo kroz televizijski dokumentarni film razvoj "Nišvil" džez festivala od jednog malog gradskog festivala do velikog festivala kakav je sada.

Dokumentarni film o džez festivalu podrazumeva intervjue sa svima koji su angažovani i rade na realizaciji festivala. Projekat predviđa snimanje i intervjue o tome kako nastaje i kako se realizuje ovaj festival.

Ostvarenje o "Nišvilu" bilo bi urađeno po principu "how to" što znači da bi osvetlilo sve one aspekte koji se dešavaju iza scene i koje posetioci festivala ne vide i o kojima ne znaju ništa. Pre svega bi odgovorio na pitanja koliko je teško napraviti džez festival, kako se biraju učesnici, kako se dogovaraju nastupi, kako pronaći sponzore za džez festival i koji su glavni problemi organizatora.

(Telegraf.rs)

Video: Promocija knjige "Crteži i kaligrafija F.M. Dostojevskog" na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA