Bakir Izetbegović preuzeo funkciju šefa države

 
  • 20

Izetbegović je uveren da će BiH sigurno ići napred i da, kako kaže, “neće biti nikakvih teritorijalnih reorganizacija u kojima bi se stvarali prostori na kojima bi jedna etnička grupa dominirala nad druge dve, kao što je to sada slučaj u Republici Srpskoj”

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je danas preuzeo poziciju predsedavajućeg kolektivnog šefa države, tvrdi da nije zabrinut za bezbednost zemlje, u smislu njenog opstanka, celovitosti i suvereniteta.

Brine ga, kaže, kulminacija tereta, objektivnih i subjektivnih slabosti, koja onemogućava brz oporavak privrede, intenzivno zapošljavanje omladine, smanjenje tenzija u društvu.

- Ti tereti su nepostojanje konsenzusa u državi po bitnim reformskim i integracijskim pitanjima, komplikovani dejtonsko ustrojstvo koje omogućava blokade po svakom pitanju, ogroman broj žrtava rata o kojima ćemo nastaviti da brinemo po cenu probijanja budžeta i daljeg zaduživanja kod MMF-a, balkanska nepsremnost lidera na kompromis - naveo je Izetbegović, koji je zamenik predsednika Stranke demokratske akcije (SDA).

Osvrnuvši se na proteste građana u više gradova Federacije BiH i Sarajevu, koji traju duže od mesec dana, Izetbegović ne smatra da su oni slučajni, ali su kaže opravdani.

- Protesti su krenuli spontano, ali su zatim zloupotrebljeni, preoteti od onih koji su nabavili tone kamenja probrane veličine, napravili molotovljeve koktele, navukli fantomke i palili. A nakon paljevine se nisu povukli već su tražili ostavke i gde to ima i gde to nema smisla, nestanak vlasti od nivoa opštine do Predsedništva BiH, ali samo na delu teritorije Federacije BiH - naveo je Izetbegović i zapitao: ”Zašto se takve ''slučajnosti'' nisu desile u RS ili ostatku Federacije”.

Izetbegović, koji će Predsedništvom BiH predsedavati narednih osam meseci, rekao je za sarajevski portal Klix.ba da je bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić ponudio dobro rešenje za BiH i da je ono na liniji ranijih predloga SDA - evropske regije unutar BiH koje bi prevazišle entitetsku podelu.

Uveren je da će BiH sigurno ići napred i da, kako kaže, “neće biti nikakvih teritorijalnih reorganizacija u kojima bi se stvarali prostori na kojima bi jedna etnička grupa dominirala nad druge dve, kao što je to sada slučaj u Republici Srpskoj”. Izetbegović očekuje i intezivniji angažman SAD u BiH, verovatno nakon oktobarskih izbora. To su mu kaže, saopštili pojedini američki zvaničnici.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

Video: Ambasadorka Srbije u Izraelu na godišnjicu masakra: Užasi počinjeni tog dana su nezamislivi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • m-xxxx

    10. mart 2014 | 17:52

    jadan ti i tvoja ta Federacija,daleko prste od naše Rep. Srpske.

  • Dale

    10. mart 2014 | 16:35

    Do sada Republika Srpska?! Republika Srpska je trajna i legalna institucija dela Bosne i Hercegovine koji je zagarantovan na nacin priznavanja medjunarodnog subjektiviteta. Dejtonski mirovni sporazum nije tu da se menja bez volje sva tri naroda. Posto je srbima zagarantovano da nece biti preglasavani kao 92. zato nemate jos rata u Bosni i Hercegovini! Ukoliko ijedna strana pokusa da ukloni Dejtonski sporazum, tog momenta ta strana unistava mirovni sporazum i shodno time proglasava rat drugoj ili trecoj strani! Izetbegovic je clan predsednistva BOSNJACKOG naroda. Dakle po samo tome recenom, s obzirom da je BiH jedina drzava u kojoj 3 konstitutivna naroda imaju predstavnika predsednistva iz njihovih redova, po samoj toj pojavi cinjenica je da je BiH duboko podeljeno drustvo i da naravno ne ama bas bilo kakvog poverenja medju narodima *zato postoje 3 predstavnistva predsednistva* Predstavnistva nisu iskljucivo zasnovana po regionalnoj pripadnosti,nego iskljucivo iz redova konstitutivnih naroda. Dakle ukoliko se Dejton neuvazi i neurodi plodom da cak i nakon 20 godina od pocetka rata nema potpuno funkcionalne drzave, Bosna i Hercegovina ce se podeliti na postojeci predstavljene delove Bosne i Hercegovine, na srpsku, hrvatsku i bosnjacku. Najverovatnije Srpska bi se pripojila Srbiji, i zatrazila bi Ruski protektorijat, a hrvatski deo bi se pripojio Hrvatskoj. Tad bi se hrvatska prevlaka resila i hrvati bi bili zadovoljni. Sto se tice bosnjaka, mogu slobodno da rukovode svojim delom Bosne i da je nazavu dzamahirija ukoliko hoce.

  • Ivan

    10. mart 2014 | 16:47

    Kakav otac takav i sin ta ra ra ra ra

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA