VRAĆANJE STARIM OBIČAJIMA: Nema ženidbe dok se ne uzjaše neosedlan konj! (FOTO)

 
  • 5

Vekovima star običaj jahanja neosedlanih konja na Todorovu subotu obnovljen je pre pet godina u babušničkom selu Gornji Striževac

Pre pet godina u babušničkom selu Gornji Striževac obnovljen je vekovima star običaj jahanja neosedlanih konja na Todorovu subotu, kako bi se na taj način prizvalo proleće.

Ovaj običaj predstavlja i svojevrstan ispit zrelosti za jahače, mlade neoženjene muškarce koji na ovaj način treba da se dodvore devojkama koje su pred udajom.

Najmlađi konjanik, desetogodišnji Ninoslav Savić kazao je da mu je kod jahanja konja teško jedino da uzjaše.

- Jašem od četvrte godine. Nije lako da se jaše, ali ja znam. Mene su naučili da jašem moja starija braća Vladimir i Miloš - kaže Ninoslav.

Ovaj običaj, po rečima inicijatora za njegovu obnovu, Srđana Popovića iz Gornjeg Striževca, bio je pred zaboravom.

- Dvadeset i pet godina običaj se nije upražnjavao. S obzirom da je reč o vekovima staroj tradiciji ja sam pokrenuo ponovo ovaj običaj, priključio se veliki broj ljudi i sada je ovaj običaj podržala i opština Babušnica i Turistička organizacija tako da se nadam da će iz godine u godinu biti sve više posetilaca. Osim prizivanja proleća, za ovaj običaj vezana je i jedna interesantna legenda. Po priči naših starih, u davna vremena ove krajeve je obilazilo mitsko biće polu-čovek, polu-konj, koje je odvodilo najlepše mlade devojke koje su pred udajom. Kako bi odobrovoljili na neki način to biće, nastao je ovaj običaj. Na taj dan se konjima pridaje najveće moguće poštovanje, a i to je dan kada se oni prvi put izvode iz štala - kaže Popović.

(G.P.)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA