POVERENIK: Ugovor Air Serbia sa Etihadom mora da bude javan

U rešenju Poverenika se, između ostalog, navodi da razlozi za uskraćivanje pristupa informacijama ne mogu zasnivati samo na pretpostavci o mogućem ponašanju druge ugovorne strane

  • 0

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić poništio je odluku "Air Serbia" da ugovor sa "Etihadom" predstavlja tajnu i vratio predmet na novo odlučivanje.

Kako je objavljeno u rešenju Poverenika, objavljenoj na Fejsbuk stranici organizacije Transparentnost Srbija, poverenik je poništio rešenje kojim je "Air Serbia" uskratila pristup informacijama koje se odnose na poslovnu saradnju između tog preduzeća i Etihada i vlasničku transformaciju bivšeg Jata i naložio da se predmet vrati na ponovni postupak u Air Serbia.

Poverenik je postupao po žalbi organizacije Transparentnost Srbija.

U rešenju Poverenika se, između ostalog, navodi da je "Air Serbia" navela formalne razloge za uskraćivanje pristupa, ali da nije obrazložila materijalne razloge koji takođe moraju postojati, i da se razlozi za uskraćivanje pristupa informacijama ne mogu zasnivati samo na pretpostavci o mogućem ponašanju druge ugovorne strane.

Istaknuto je i da "nema mesta pozivanju prvostepenog organa na odredbe o prekršajnoj i krivičnoj odgovornosti u slučaju odavanja poslovne tajne, za situaciju kada organ javne vlasti to čini u skladu i na osnovu zakona, a ne neovlašćeno".

- Zbog svega toga je predmet vraćen "Air Serbia" na ponovni postupak - objavila je Transparentnost.

U toj organizaciji podsećaju da su istu žalbu uputili i Vladi Srbiji, ali da ona nije postupala po njoj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA