Gde rade stranci u Srbiji?

Stranci su mahom na rukovodećim mestima kompanija koje ulažu u Srbiji. Najviše dozvola za rad izdato je Rusima, Grcima,Turcima i Kinezima

  • 3

Broj stranaca koji rade u Srbiji tokom poslednjih osam godina povećava se i to u proseku za 10 odsto godišnje.

Strancima koji dolaze uglavnom su na rukovodećim mestima svojih kompanija koje ulažu u Srbiji. Najviše dozvola za rad u prethodnoj godini izdato je državljanima Rusije, Grčke,Turske, Kine...

Švajcarac Danijel Boehi je tako pre osam godina stigao u Srbiju iz Južne Amerike.

- Kada sam došao 2005. i kada smo imali sastanak sa rukovodstvom naše kompanije video se veliki otpor, govorili su - šta ovaj Švajcarac radi ovde, mi znamo kako se radi, ali s vremenom, sa rezultatima i dobrom komunikacijom stvari su se popravile - rekao je Danijel Boehi, generalni direktor "Knjaz Miloša".

Iz Ruske Federacije stiže najviše stranaca na upravljačke pozicije u NIS Gaspromu i Lukoilu. Jedan od direktora u Gaspromu poreklom je iz Norveške, posle rada sa Englezima, Šveđanima i Rusima, pre dve godine počeo je da radi sa Srbima, prenosi RTS.

- Ono što me je naročito impresioniralo u Srbiji jesu obrazovani ljudi koje smo zaposlili - kaže Alan Astrop, direktor u "Gaspromu".

Tokom studija bavio se uticajem lokalne kulture na upravljanje velikim firmama. Kako se teorija pokazala u srpskoj praksi?

- Srbija je između istoka i zapada, kultura koja je orijentisana ka kolektivu, timu. Ovde je izraženija kolektivna odgovornost nasuprot individualnoj, to je izazov za nas, jer težimo da odredimo lanac odgovornosti do najnižih pozicija - kaže Alan Astrop.

Iz italijanske vlade da pomogne srpskim vlastima na putu ka Evropi, put Beograda krenuo je Franko Fratini, savetnik prvog potpredsednika Vlade. Kaže - uslov za uspešan rad je poverenje.

- Od Srba smo naučili dosta o nacionalnom ponosu koji imaju, ali ono što je najvažnije da taj ponos ne postaje ekstremni nacionalizam. Poznavao sam Srbiju u teškim epohama, i moj prvi odlazak je bio posle ubistva premijera Đinđića, zatekao sam Beograd u dramatičnoj situaciji. Deset godina kasnije Srbija je potpuno drugačija, prava evropska zemlja - kaže Fratini.

Šta posle osam godina boravka može da iznenadi stranca u Srbiji?

- Ništa, i to je jedna od stvari koje sam naučio u ovoj zemlji, da budem sposoban da se naviknem na svakodnevna iznenađenja. Čak sam se i oženio u Srbiji i to je verovatno najbolja stvar koja mi se desila u poslednjih osam godina pored svih ostalih dobrih u kompaniji, sad sam dobio i srpsku porodicu - rekao je Danijel Boehi.

Međutim, nisu sve za visoke pozicije. Kinezi se najčešće bave trgovinom, Turci rade kao građevinci, a Rumuni u rudnicima i poljoprivredi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neke ste zaboravili

    27. februar 2014 | 22:59

    A Crnogorci?

  • Rey

    27. februar 2014 | 22:09

    Mogu vam reci da nerade nigde samo su zaposleni ?????????????????????????????????????????

  • Ssss

    27. februar 2014 | 22:49

    Otislo sve na dobos....doso kaurin da zapoveda ...tuga i cemer.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA