"Da Vinčijev kod": Vatikanska arhiva prvi put izložena na izložbi (VIDEO)

 
  • 0

Na izložbi "Svetlost u arhivi" u Vatikanu prvi put je izložena arhiva iz Vatikana koja je inspirisala Dena Brauna da napiše "Da Vinčijev kod". Na izložbi je, između ostalog, izložen i dokument o suđenju Galileu Galileju

Vatikan je po prvi put predstavio tajno čuvana dokumenta iz Vatikanske arhive na izložbi "Svetlost u arhivi” koja obuhvata istorijski raspon od 1.200 godina, od 8. do 20. veka, saznaje Dejli mejl.

Među eksponatima su i dokumenti o suđenju Galileu Galileju od pre 400 godina, kao i pismo iz 1530, u kojem britanski parlamentarci pišu papi Klementu VII molbu za oprost kralju Henriju VIII.

Dokumentacija je čuvana dosta dugo i poznata je informacija da je ova dokumentacija podstakla Den Brauna da napiše "Da Vinčijev kod". U pitanju su dokumenti koji su izvučeni iz arhive u čijem sklopu je više hiljada papira od neprocenjive vrednosti.

Autor Den Braun se u svom delu fokusirao na Vatikansku tajnu arhivu, na tajna i dugo skrivana dokumenta, nedostupna javnosti.

U filmu "Anđeli i demoni" koji je sniman po knjizi "Da Vinčijev kod" arhiva se čuva u modernoj umetničkoj građevini, u kojoj je smeštena elektronska arhiva.

Međutim, sa izložbe u Vatikanu se vidi da je u stvari arhiva čuvana na "prepisivanim karticama".

Što se tiče bezbednosti arhive, Vatikanska arhiva je dobro obezbeđena, nalazi se na dva nivoa ispod Vatikana i zaštićena je od nuklearnog napada, saznaje Dejli mejl.

Kardinal Betrone je rekao da postoje samo jedni pravi dokumenti i da "jedino što ga fascinira je i dalje nedokazana i dovoljno istražena istorija tih dokumenata".

(Autor: Isidora Danić)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA